-1.7 C
Chișinău
duminică, 29 ianuarie, 2023

Demiterea lui Lupu și interimatul funcției de Președinte al Parlamentului sunt constituționale

Must read

Comentarii recente

739AB3AA-7B8C-2A95-F154-543A19FEF680Curtea Constituțională a dat verdictul sesizării liberalilor. Magistrații au declarat constituțională demiterea lui Marian Lupu din funcția de președinte al Parlamentului, precum și asigurarea interimatului funcției de către Liliana Palihovici.

Judecătorii Curții au anunțat hotărîrea în acest sens acum cîteva minute, asta după ce liberalii aveau dubii privind legalitatea acestor decizii adoptate de Parlament.

Totodată, în decizia CC se menționează  că preşedintele interimar al Parlamentului are un statut provizoriu, prin instituirea interimatului urmărindu-se asigurarea continuităţii exercitării funcţiilor Parlamentului.  Totodată precizează că poate să preia doar atribuţiile funcționale ale titularului referitoare la ordonarea activităţii Parlamentului, prevăzute de Regulamentul Parlamentului, inclusiv semnarea legilor adoptate, convocarea şi conducerea şedinţelor Parlamentului.

Așa ori altfel, deputatul Valeriu Munteanu a declarat că „liberalii nu au participat şi nu vor participa la acţiunile comuniştilor care lovesc în statul de drept şi astfel nu delegăm pe nimeni”.

Amintim că Marian Lupu a fost demis pe 25 aprlie cu 76 de voturi din partea deputaților fracțiunilor PLDM, PCRM și a celor neafiliați. Interimatul funcției de șef al Legislativului este asigurat de Liliana Palihovici din 26 aprilie.

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri