-0 C
Chișinău
miercuri, 30 noiembrie, 2022

Demers către Guvern, PG, MAI, CNI, CNA

Must read

Comentarii recente

p1947_membCătre:Guvernul Republicii Moldova

Procuratura generală a Republicii Moldova

Ministerul Afacerulor Interne al Republicii Moldova

Comisia Națională de Integritate

Centrul Național Anticorupție

                                                  Demers

În data de 9 aprilie curent, portalul nostru a dat publicității un interviu cu Mariana Șlapac, intitulat:

Mariana ȘLAPAC: Mulți academicieni cred că Gheorghe Duca nu are dreptul să candideze, dar se tem să vorbească. (http://glasul.md/mariana-slapac-multi-academicieni-cred-ca-gheorghe-duca-nu-are-dreptul-sa-candideze-dar-se-tem-sa-vorbeasca/)

O zi mai tîrziu, pe 10 aprilie, sub interviul propriu-zis, un vizitator al site-ului nostru a plasat un comentariu amplu ce cuprinde informații care, din punctul nostru de vedere, necesită a fi verificate minuțios de către instituțiile abilitate ale statului, întrucît este vorba de o persoană publică, care gestioneză anual sute de milioane de lei din banii contribuabililor. Vedeți mai comentariul plasat.

Câte ceva din averea președintelui AȘM Duca Gheorghe

Am avut multe de suferit din cauza academicianului Duca Gheorghe. Fiind conducătorul unei structuri al AȘM și cunoscând abilitățile mele profesionale, președintele a profitat pe deplin. M-a călărit mulți ani. Am servit familia Duca și am administrat afacerile lui personale. În cele din urmă m-am săturat de toate favoritățile și onorurile acordate. 90% din toate deplasările mele peste hotarele țării erau legate de administrarea unor conturi bancare ale familiei Duca din Statele Unite, Rusia, Olanda, Marea Britanie și Cipru. Iar când am obosit și am anunțat că nu mai doresc să slujesc acestei familii și am decis să mă retrag din așa activitate rușinoasă, am fost amenințat că nu voi rămânea cu nimic. Însă pentru mine onoarea și obrazul curat contează mai mult ca toate beneficiile promise, iar problemele care au urmat după plecarea mea le las pe obrazul familiei Duca și a lui personal.

Spălările de bani din cadrul AȘM se făceau prin 4 firme de construcții și 2 firme de prestări servicii. Acestea la rândul lor aveau contracte de prestări servicii cu mai multe firme din Zone Offshore. Schemele erau puse la cale și realizate de Vitalie Boian, șeful direcției politici economice și finanțe a AȘM. În perioada anilor 2010-2012, Duca îmi aducea personal biletele la avion, geanta cu bani și documente de însoțire a banilor de la Banca socială, Fincombank, Banca de Economii și Moldindconbank, care îi duceam cu avionul în Cipru, Olanda și marea Britanie. Declarațiile erau semnate oficial de către bănci, iar la vamă nu aveam niciodată probleme. Sume mai mici de 150 mii de euro nu am transportat nici o dată și le depuneam în conturi speciale fără nume în aceste bănci. Cardurile bancare și Codurile secrete de fiecare dată le înmânam personal domnului președinte al AȘM.

Eu sunt sigur că nu numai eu duceam bani peste hotarele țării pentru familia Duca.

Cu toată contabilitatea lui și a familiei Duca se ocupa atunci Vitalie Boian, șeful direcției politici economice și finanțe. Cred că și acum se ocupă tot el că nu are încotro. Din acest joc el poate ieși numai prin ușile de la pușcărie. Se lăuda cât de profesionist este el, despre zeci de milioane care sunt furate, iar reviziile nu găsesc nimic, deoarece le face foarte iscusit spălările de bani.
După cum am socotit, banii familiei Duca ar fi cam în jurul a 32 milioane euro, bani în bănci de peste hotare, fără avere și imobile care cresc în fiecare an. Numai eu am dus în conturile lor vreo 17 milioane bani gheață. Alți bani au plecat în conturile lor prin alte persoane și prin zonele offshore.

În anul 2011 Duca i-a dat bani unui secretar științific cu numele Ion Guceac pentru ca acesta să cumpere un apartament. Apartamentul lui Guceac a fost cumpărat pe numele unui văr de al lui Guceac.

Avere peste hotare.
1. În Italia la sud în regiunea Calabria are vilă de vară cu o suprafață de 380 metri, grădină și parc, la preț de 1,5 milioane euro. Două mașini de lux, ambele sunt exploatate de feciorul lui. Ține acolo 2 femei din Moldova și un grădinar din raionul Strășeni, care au grijă de gospodărie
2. În Spania are un apartament în or. Barcelona chiar în zona rezidențială închisă cu 2 nivele cu o suprafață de 320 metri pătrați. Are acolo permanent o doctorandă și o femeie-bucătăreasă. Deține și o mașină Mercedes 500 din anul 2011. Apartamentul a fost cumpărat în iarna anului 2010 la prețul de 450 mii euro. La această tranzacție a participat Vitalie Boian șeful finanțelor familiei Duca și a AȘM.
3. Tot în Spania la nord-vest, la 4 Km de ocean, în orășelul Pedrafigueira are o vilă de lux cu o suprafață de 590 metri, cu lac cu pește și livadă cu diferiți pomi fructiferi tropici. A fost cumpărată în anul 2012 in luna martie la un preț de 2,1 mln euro. Are acolo trei slugi din România și un ucrainean de origine din orașul Rovno. Are un parc din 7 mașini vechi și o mașină de munte.

Iată câte ceva din averea familiei Duca în Moldova.
1. Pe adresa Valea Dicescu, 73 are casă cu trei nivele mai mare decât cea de pe
Valea Dicescu, 138. Separat are garaj, bucătărie de vară. Suprafaţa terenului
împreună cu casa are circa 600 m.p. Casa a fost construită în anii 2008-2010.
Preţul aproximativ – 300 000 dolari americani
2. Apartament Bănulescu – Bodoni, 11. Suprafaţa totală 179 m.p. Etaj întâi. 4 camere. Preţul aproximativ – 250 000 dolari americani. A intrat în posesia apartamentului în perioada1989-1990.
3. Pe adresa Bernardazzi, 73 are casă cu 2 nivele construcţia căreia s-a început
în primăvara anului 2010 şi acum se află în stadiu de finisare. Preţul
aproximativ – 500 000 dolari americani
4. Pe str. Armenească vis-s vis de restaurantul „El Paso” are o clădire mai mare ca suprafaţă decît casele de pe Valea Dicescu cu 2 nivele, pe care a dat-o în arendă unei firme farmaceutice. Preţul aproximativ – 700 000 dolari americani.
5. Lângă satul Truşeni are 4 terenuri a câte 6 ari. Pe unul din aceste terenuri a construit, la începutul anilor 1990, o vilă cu trei nivele. Preţul aproximativ a terenurilor şi vilei – 100 000 dolari americani.
6. Acum locuieşte într-o casă la sol cu 3 nivele. Adresa: Valea Dicescu, 138. Suprafaţa locativă aproximativă circa 150 m.p. Totală circa 250 m.p. Separat în curte are garaj cu suprafaţa de circa 30-35 m.p. Suprafaţa terenului adiacent împreună cu casa constituie circa 400 m.p. Casa a fost construită în anii 1992-1995. Preţul aproximativ – 300 000 dolari americani
7. Pe str. acad. Sergiu Rădăuţanu lângă casa ex-ministrului de interne Victor Catan, are un teren de pământ cu o suprafaţă de circa un hectar îngrădit cu un gard construit capital. Preţul aproximativ – 2 000 000 dolari americani.
8. În 2005 a cumpărat o casă cu trei apartamente pe adresa: str. Mateevici, 73, care este înregistrată în lista clădirilor fără drept de demolare, adică se află sub protecţia statului. În 2007 acad. Duca a vândut această clădire unui cetăţean italian. Preţul cu tot cu terenul adiacent – circa 1 000 000 dolari americani.”

Despre rezultatele investigațiilor rugăm să fim informați în scris.

Glasul.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

7 COMENTARII

 1. Da este strigător la cer ce atrocități săvîrșesc persoanele publice în această țară ,iar organele de drept nu văd ,nu aud .Dar ,e clar ,în RM NU EXISTĂ ORGANE DE DREPT ,CARE SĂ-ȘI ÎNDEPLINEASCĂ ATRIBUȚIILE FUNCȚIONALE .uRMEAZĂ IMEDIAT SĂ FIE CONFISCATĂ TOATĂ AVEREA LUI ȘI TRANSMISĂ STATULUI ,IAR EL SĂ FIE ANCHETAT ȘI JUDECAT PE VIAȚĂ ,PENTRU FAPTELE PREJUDICIABILE COMISE .HALAL DE AȘA GUVERNARE ,CARE PERMITE SĂ SE COMITĂ ASTFEL DE CRIME ECONOMICE CU FURTURI A BANILOR STATULUI . oRGANELE ABILITATE SĂ NE INFORMEZE PRIN INTERMEDIUL MASS MEDIA DESPRE CE MĂSURI AU FOST ÎNTREPRINSE . voi luptați doar cu găinarii ,iar cu asa infractori nu .

 2. Dar noi ne miram de ce dl Duca s-a purtat asa batjocuritor cu participantii la concursul organizat de el pentru monumentul limbii romane oferind cu dispret timp de 7 minute pentru a isi prezenta proiectele fiecare. Iar dupa ce am analizat alegerea comisiei adica lucrarea castigatoare care este plagiata de la sculptorul american Richard Serra si modul de organizare a concursului de proiecte, dar si dintr- un punct dubios al Dispozitiilor finale ce stipula: in cazul participarii unui singur proiect concursul va avea loc’. Toate acestea ne- au dus la concluzia ca concursul pentru monumentul limbii a fost inscenat de dl Duca ca stia ce proiect va fi ales inainte de a lansa competitia de altfel s- a asigurat cu acel punctul 3 din Dispozitiile finale ale desfasurarii concursului. Si dupa ce a fost contestat pentru plagiere si alte iregularitati, oricum nu se grabeste sa ofere raspuns se tine si cu dintii de o lucrare ce prin definitie e plagiata asta au constatat destul de multi membri ai uniunii artistilor plastici din moldiva ce au semnat contestatia adresata dlui Duca si ministerului culturii. De ce oare? Poate pentru ca la fel e vorba de o spalatura de bani?

 3. Cu siguranta e vorba de o spalatura de bani acest lucru tot ar trebui sa fie verificat. Nu vom sta indiferenti sa urmarim cum se speculeaza cu sentimentul patriotic al populatiei. Un monument al limbii trebuie plasat in alt loc fara ca dl Duca sa ne indene pe sculptori sa fim cei care insista sa scoatem monumentul sovietic din fata academiei cum ne- a spus atunci pe 11 martie. Sculptorii trebuie sa convinga guvernul sa scpata cellalt monument? Dar cine vine cu initiativa de a construi monumentul lbii? Dl Duca ar face multe cu mainile altora.

 4. Lumea moldovenilor….. este un singur comentariu cind cunosc din cum mass-media tot cauta in buzunarele fiecarui om, mai ales celui care are o pozitie sociala mai inalta…si unica explicatie, pe care o gasesc, este invidia umana.
  Tot ma intreb, oare daca omul care are creier si putinta, nu are drepturi asupra bunurilor? sau trebuie sa fii frustrat de ochii lumii?
  Incurajez oamenii ce pot face ceva. Si intrucit nu este nici o invinuire legala si definitiva de instantele abilitate, vad numai invidie umana.

 5. Acum este clar si scopul deplasarilor repetate ale Aureliei Hanganu in Italia.Plange Ruska si Pruncul dupa Duca, Hanganu si toata gasca cimentata la academie

 6. Eu nu vad invidie ci un mafiot care e un om batran si nesatul oare o sa le ieie cu dansu in lumea de dincolo? Chiar ase sa nu iti ajunga

 7. Daca legam capat de capat, adica acordul „de cooperare” dintre Academia de Stiinte si Liga Bancherilor din Moldova, semnat de Duca si președintele Ligii la 24 februarie 2014, precum si „acordul de colaborare” dinte Academie si Curtea de Conturi, atunci realizam ca lucrurile sunt bine puse pe roate. Saraci suntem, dar vom fi si mai saraci, deoarece nu avem justitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri