23.3 C
Chișinău
joi, 11 august, 2022

Declaraţie Jurnal TV în atenţia partenerilor de dezvoltare: „Cazul Domnicăi Manole – semnal pentru toţi judecătorii că dacă se pronunţă în favoarea Jurnal TV vor fi demişi” // DOC

Must read

Comentarii recente

Jurnal Trust Media trage un semnal de alarmă în legătură cu cele mai recente evenimente din sistemul judecătoresc. Este vorba despre hotărârea CSM din 4 iulie 2017, prin care Domnica Manole a fost declarată incompatibilă cu funcţia de judecător. Unul dintre motivele deciziei a fost faptul că magistrata a avut o opinie separată în cadrul unei cauze cu implicarea postului de televiziune Jurnal TV şi a preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu. Or, opinia separată a Domnicăi Manole a fost în defavoarea speakerului Candu. 

Întrevedem că CSM, prin soluţia sa, a transmis un semnal clar şi direct tuturor judecătorilor din ţara noastră – că oricare din judecători care îşi va permite să pronunţe hotărâri judecătoreşti favorabile postului Jurnal TV, chiar dacă acestea sunt legale, şi să comunice public acest fapt, riscă să ajungă la fel ca Domnica Manole – demişi”, se spune în declaraţia semnată de directorul Jurnal Trust Media şi adresată partenerilor de dezvoltare ai RM.

Astfel, Jurnal Trust Media califică acest caz drept „un atentat fără precedent asupra drepturilor noastre la un proces echitabil şi de acces la o instanţă imparţială şi independentă”.

Iar comportamentul CSM în raport cu judecătoarea Domnica Manole constituie un act direct de răfuială cu magistraţii incomozi puterii şi care încearcă, din răsputeri, să se opună dezmăţului de subjugare totală a justiţiei unui clan de tip mafiot”, se mai spune în declaraţie.

În această situaţie, Jurnal Trust Media semnalează partenerii de dezvoltare, îndemnându-i să monitorizeze situaţia şi să ia atitudine pentru a stopa atacurile asupra presei libere şi asupra magistraţilor oneşti din ţară.

Stimaţi parteneri de dezvoltare,

Postul de televiziune trage un semnal de alarmă, în contextul celor mai recente evenimente care au avut loc în sistemul judecătoresc al ţării noastre, acţiuni petrecute la organul de autoadministrare judecătorească – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Este vorba despre hotărârea CSM din 04 iulie 2017, emisă pe marginea verificării judecătorului Domnica Manole, care a fost declarată incompatibilă cu funcţia de judecător, Preşedintelui Republicii Moldova fiindu-i propusă eliberarea din funcţie a judecătorului Domnica Manole, în temeiul art. 25 alin (1) lit. i) a Legii nr. 947-XIII cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit declaraţiilor personale făcute publice de dna Manole, precum şi reieşind din declaraţiile făcute publice de Preşedintele CSM dl V. Micu şi de unii membrii ai CSM care au votat pentru demitere, la baza acestei soluţii a fost pus şi faptul că dna Manole a avut o opinie separată în cadrul unei cauze cu implicarea postului nostru, ce s-a bazat pe aplicarea corectă a legii şi în spiritul accesului la justiţie a postului nostru, dar care a fost în detrimentul intereselor oponentului de caz – Candu Andrian, Preşedintele Parlamentului R. Moldova. Totodată, dna Manole a declarat, după pronunţarea acelei hotărâri, că are o opinie separată decât colegii săi şi că o va motiva în modul corespunzător.

Întrevedem, cu această ocazie, că CSM, prin soluţia sa, a transmis un semnal clar şi direct tuturor judecătorilor din ţara noastră că, oricare din judecători care îşi va permite să pronunţe hotărâri judecătoreşti favorabile postului Jurnal TV, chiar dacă acestea sunt legale, şi să comunice public acest fapt, riscă să păţească la fel ca magistratul Manole – demisia din funcţie.

Calificăm această situaţie drept un atentat fără precedent asupra drepturilor noastre la un proces echitabil şi de acces la o instanţă imparţială şi independentă, iar comportamentul CSM în raport cu judecătoarea Domnica Manole constituie un act direct de răfuială cu magistraţii incomozi puterii şi care încearcă, din răsputeri, să se opună dezmăţului de subjugare totală a justiţiei unui clan de tip mafiot.

Cerem implicare la monitorizarea situaţiei descrise cu adoptarea rezoluţiilor corespunzătoare de stopare a atacurilor asupra presei libere, precum şi punerea presiunii pe autorităţile naţionale pentru a înceta ilegalităţile flagrante asupra magistraţilor oneşti şi asupra noastră.

 

Cu respect, Val Butnaru,
Director Jurnal Trust Media 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri