1.4 C
Chișinău
miercuri, 1 decembrie, 2021

DECLARAȚIA PLATFORMEI DEMNITATE ȘI ADEVĂR PRIVIND NEADMITEREA ÎNROBIRII FINANCIARE A CETĂȚENILOR ȚĂRII DE CĂTRE ACTUALA GUVERNARE

Must read

Comentarii recente

platforma politicaÎn Parlamentul Republicii Moldova se află la ora actuală proiectul legii prezentat de către guvernul nocturn Filip-Plahotniuc, privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17.11.2014 și nr. 101 din 01.04.2015 emise de către guvernele Leancă și Gaburici.

Formularea sofisticată a actului legislativ în cauză se descifrează, de fapt, foarte simplu și pe înțelesul tuturor – regimul criminal oligarchic a decis ca miliardul furat să fie întors pe baza unei legi adoptate în regim de urgență Băncii Naționale de către cetățeni, în condiții insuportabile.

Astfel, putem trage concluzia că generații întregi de oameni vor fi obligați de jefuitori să întoarcă statului ceea ce au furat ei într-o singură noapte.

În mod absolut netransparent, fără consultări cu societate civilă, Guvernul a înaintat proiectul de lege privind transformarea garanțiilor de stat în datorie internă, cu majorarea semnificativă a sumei (experții au evaluat ca această sumă chiar se va dubla) și urmează să fie achitată de contribuabili începând cu anul 2017. Mai mult ca atât, cu o impertinență incomensurabilă, executivul insistă ca Parlamentul să adopte legea respectivă în regim de urgență.

Așadar, conform proiectului, Ministerul Finanțelor va emite și va transmite Băncii Naționale obligațiunile de stat cu o dobândă de 50 de ori mai mare decât dobânzile cu care au fost creditate cele trei bănci comerciale jefuite.

Istoricul jafului începe în data de 17 noiembrie 2014, continuând cu 1 aprilie 2015, când cabinetele de miniștri conduse de Leancă si Gaburici, în ședințe secrete, fără consultări cu poporul și societatea civilă, au oferit garanții de stat pentru Banca Națională, vizând credite de un miliard de dolari pentru 3 bănci în scopul acoperirii furtului din sistemul bancar în proporție de 15 % din Produsul Intern Brut al țării.

Astfel, din banii publici a fost achitată ambiția tâlhărească a câtorva ticăloși în frunte cu oligarhul Plahotniuc. Până în prezent, nimeni din cei vinovați de furtul miliardului nu a fost tras la răspundere, iar societatea nici măcar nu cunoaște dacă în general are loc investigarea fraudei de proporții.

Considerăm că decizia regimului oligarhic de a pune pe umerii contribuabililor jaful comis de o grupare politică de esență criminală, în frunte cu coordonatorul caracatiței – Plahotniuc – și executorul – controversatul afacerist din zona puterii ilegitime, Shor – prin intermediul cărora miliardul din vistieria țării a fost jefuit și ascuns în hăurile paradisurilor fiscale, constituie culmea cinismului și a ticăloșiei.

În loc să purceadă la anchetarea reală și recuperarea de urgență a fabuloasei sume sustrase din rezervele valutare ale țării cu acordul demnitarilor iresponsabili și penali din guvernele Leancă și Gaburici, care au semnat și au votat asemenea crime la vedere, guvernarea „stabilității de cimitir” face nimic altceva decât să înrobească cetățenii țării și generațiile viitoare.

Platforma Demnitate și Adevăr constată cu îngrijorare că proiectul de lege este un document imoral și absolut neargumentat. Guvernarea oligarhului Plahotniuc nici nu a încercat să discute aceasta problemă majoră cu poporul, așa cum s-a procedat, de exemplu, în Islanda, unde subiectul similar a fost supus unui referendum. Nu a fost pusă în discuție nici varianta suspendării garanțiilor de stat până la epuizarea tuturor eforturilor privind recuperarea banilor furați, așa cum a procedat Nigeria.

Aceste lucruri denotă faptul că guvernarea și actuala clasă politică are în rândurile sale mai mulți complici ai furtului din sistemul bancar al Republicii Moldova, și care, evident, nu sunt interesați de desfășurarea unei anchete temeinice, de întoarcerea miliardului, iar persoanele realmente vinovate să fie deferite justiției și pedepsite.

Platforma Demnitate și Adevăr cheamă toată societatea și partidele din opoziția reală antioligarhică să întreprindă toate acțiunile posibile, inclusiv proteste masive, pentru a nu admite adoptarea acestei legi antipopulare și cere imperativ retragerea imediată a proiectului din Parlamentul țării, întrucât afectează grav drepturile și interesele fundamentale ale cetățenilor.

Cerem, totodată, tragerea la răspundere penală a făptuitorilor și a factorilor de decizie complici la jaful miliardului și recuperarea de la aceștia a proprietăților ilegal dobândite.

În cazul în care proiectul de lege respectiv va fi votat de monstruoasa coaliție democrato-liberalo-comunistă în frunte cu Plahotniuc, Platforma Demnitate și Adevăr își asumă public ca, după schimbarea regimului criminal, să anuleze această lege, să localizeze și să aducă în vistieria țării miliardul furat, să ancheteze și să trimită pe banca acuzaților toate persoanele implicate în provocarea dezastrului financiar și economic al Republicii Moldova, inclusiv deputații votanți, contrar intereselor poporului, ai legii menționate.

Chișinău, 20 iunie 2016

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri