9.4 C
Chișinău
sâmbătă, 10 decembrie, 2022

Declarația lustrației, de Vasile NĂSTASE

Must read

Comentarii recente

vasileAm participat vinerea trecută la emisiunea ORA EXPERTIZEI, de  la Jurnal TV împreună cu Alexei Tulbure și Valentin Dolganiuc, moderată PROFESIONIST de  telejurnalistul DUMITRU MIȘIN. A fost o emisiune excepțională în care au intervenit Cristian Tudor Popescu, jurnalistul-brici al presei române, comentatorul din categoria greilor, Bogdan Chirieac, profesorul și cunoscătorul realităților moldovenești, Dan Dungaciu, europarlamentarul si cel mai eficient Ministru al Justiției din România postdecembristă, Monica Macovei.

Emisiunea a fost impregnată cu intervențiile ambasadorilor europeni care au reiterat necesitatea reformelor reale din justiție și combaterea eficientă a corupției. Recomand această emisiune jurnaliștilor din cadrul instituțiilor media, în special celor din imperiul oligarhic al lui Plahotniuc, care știu să facă exclusivități cu Lupu, Plahotniuc, Corman și Filat. Chiar dacă trimisul unei televiziuni a partidului democrat a ajuns la Vilnius cu o zi inainte de plecarea delegației oficiale, o primă transmisiune în direct tot Jurnal TV a realizat prin live-ul Sofiei Obadă. “Oglinda” tv a oligarhului de Grozești a intrat în călduri abia a doua zi, lustruindu-l pe Igor Corman care-și făcea de lucru la Vilnius, continuînd cu Lupu și terminînd cu ambii. Jalnică priveliște, NIT-ul era  un etalon de imparțialialitate pe lîngă acest post partinic pedist care a degradat incalificabil.

Dar nu despre asta e vorba în propoziție. În cadrul emisiunii respective am venit cu propunerea ad-hoc către societatea civilă – cea care a mai rămas necumpărată de guvernarea criminală – de a elabora o Declarație privind începerea imediată a reformării clasei politice și a sistemului de drept prin eliminarea persoanelor compromise și corupte despre care presa liberă a relatat în repetate rînduri, scopul acesteia fiind promovarea reală a reformelor și a măsurilor chirurgicale menite să ne asigure integrarea de facto în Uniunea Europeană! Am convenit ca în cadrul Declarației respective să venim cu o listă de nume concrete, vehiculate atît în presă cît și în unele documente oficiale, dosare penale ascunse și protejate de guvernare și de lacheii acesteia, inclusiv persoane controversate care au servit regimul precedent, participînd la condamnări ilegale, deposedări de proprietăți, arestări abuzive. Vor fi incluse în lista lustrației persoane compromise, participante la braconajul din Pădurea Domnească, soldat cu moartea unui om, judecători ce au asigurat atacurile raider ale lui Plahotniuc, procurori ce au condamnat oameni nevinovați și ascund în continuare dosarele marilor corupți, inclusiv persoanele ce se regăsesc în lista Magnițki, varianta moldovenească. Vom cere partidelor și mișcărilor social-politice să nu includă pe listele electorale politicieni compromiși și corupți de soiul lui Plahotniuc, Filat, Guma, iar Comisiei Electorale Centrale să nu valideze listele în care se vor regăsi asemenea elemente compromițătoare procesului dificil de integrare europeană! De asemenea, ținînd cont de faptul că în presă a fost publicată Lista lui Șandrovschi, în care apar nume conspirative ale unor presupuși colaboratori ai securității, vor cere Parlamentului, inclusiv Opoziției, să elaboreze și să adopte în regim de urgență Legea cu privire la Lustrație, pentru ca fiecare cetățean să aibă posibilitatea să afle și să știe cine au fost turnătorii, iar persoanele publice să fie deconspirate și să li se interzică pe un termen de 50 de ani participarea la viața publică a societății, inclusiv să li se interzică dreptul de a vota și de a fi ales.

Cred, de asemenea, că unul din punctele Declarației trebuie să se refere în mod obligatoriu la somarea instituțiilor abilitate ale statului de a-și revendica imediat și necondiționat proprietățile înstrăinate oligarhilor, în primul rînd BEM, Aeroportul Internațional Chișinău, hotelurile Codru, Chișinău, Național, magazinul Gemenii, Insulele “La Izvor”, terenurile repartizate în mod ilegal de către primăria capitalei unor judecători, procurori etc., și care la momentul respectiv dețineau apartamente, case, terenuri și alte bunuri imobile.

Solicităm tuturor celor interesați de elaborarea unui asemenea document să se implice la modul cel mai serios, să vină cu propuneri și să ia legătura cu noi pentru a stabili eventualele acțiuni comune. La elaborarea Declarației în chestiune pot participa și personalități publice, oameni de cultură, savanți, toți cei pentru care integrarea europeană reprezintă un destin, o chestiune de onoare, un scop de la care nu se vor dezice niciodată. Evident, la dezideratele documentului vor putea adera și cei care au fost în imposibilitatea de a participa la elaborarea lui propriu-zisă!

Declarația privind reformarea clasei politice și a sistemului de drept, inclusiv eliminarea din viața publică a persoanelor compromise iremediabil va fi expediată tuturor instituțiilor europene, fiecărui europarlamentar, ambasadelor străine din Republica Moldova, presei internaționale, instituțiilor non guvernamentale din statele Uniunii Europene.

Suntem în așteptarea propunerilor DVS.

Să nu ne lăsăm înșelați de clica de la guvernare care mimează și compromite adevărata integrare europeană, furîndu-ne pînă și speranța, ultimul refugiu al așteptărilor noastre!

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri