Tabarta GhermanViceguvernatorul Băncii Naţionale, Emma Tăbârţă, va fi demisă din funcţie, de rând cu preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei secrete a Parlamentului de astăzi, care a durat mai bine de opt ore, unde a fost audiat raportul comisiei de anchetă privind situaţia în sectorul bancar din RM, în special la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

„În rezultatul discuţiilor, au fost adoptate două hotărâri ale Parlamentului. Prima vizează demiterea viceguvernatorului Băncii Naţionale, responsabil de supravegherea sectorului bancar, Emma Tăbârţă. A doua hotărâre a Parlamentului vizează demisia preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman. S-a stabilit un termen de 30 de zile pentru o evaluare obiectivă pentru ca în privinţa celor care se fac responsabili de gestionarea proastă, cu consecinţe atât de grave, să se ia deciziile care se impun”, a declarat liderul fracţiunii PLDM, Vladimir Filat, după şedinţă.

Totodată, Filat a adăugat că raportul va fi făcut public oficial, exprimându-şi nemulţumirea faţă de „scurgerile” informaţionale, dar aşa şi nu a precizat când anume va fi publicat raportul audiat astăzi.

La rândul lor, cei din PD, precum şi reprezentanţii PCRM au făcut declaraţii pe ton grav privind necesitatea tragerii la răspundere a celor vinovaţi de situaţia din sistemul bancar al ţării.

Precizăm că raportul comisiei de anchetă a fost audiat cu uşile închise, în pofida insistenţei mai multor deputaţi care au cerut ca şedinţa să fie publică, pe motiv că subiectul este mult prea important şi că în cazul informaţiilor atribuite secretului de stat Parlamentul trebuie să ceară desecretizarea în regim de urgenţă. În rezultatul disputelor, şedinţa oricum a avut loc cu uşile închise, în urma votului PD, PLDM şi PCRM.

Comisia respectivă de anchetă a fost instituită acum o lună de Parlament pentru a investiga fluctuaţiile valutare din ultimele luni, dar şi situaţia financiară în care s-a pomenit Banca de Economii, cea Socială şi Unibank. Asta după ce, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, BNM a introdus administrare specială la Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, declarând că între aceste bănci au avut loc tranzacţii dubioase care ar fi adus instituţiile financiare în prag de faliment.

De menţionat că la şedinţa închisă nu au participat socialiştii, dar nici fracţiunea PL, ambele prezentând rapoarte de alternativă. Potrivit raportului PL, cauza reală a deprecierii leului în ianuarie – februarie 2015 a constituit-o cererea masivă şi subită de valută, condiţionată de creditele de 13,6 miliarde, acordate în noiembrie 2014, şi spălarea celor 100 de miliarde de ruble, prin Moldincombank, pe parcursul anului 2014. Acestor cauze se mai adaugă convertirea masivă a depozitelor în lei – în depozite de valută străină. Totodată, vulnerabilitatea mare a sistemului bancar din Moldova este condiţionată şi de deţinerea directă sau indirectă de către Federaţia Rusă a 80% din activele băncilor autohtone. Tot PL a menţionat că în situaţia creată secretizarea informaţiilor referitoare la activitatea comisiei de anchetă privind situaţia din sectorul bancar al ţării are drept scop muşamalizarea ilegalităţilor comise de persoane de la conducerea instituţiilor responsabile şi chiar de la cârma statului.
Sursa:jurnal.md

(86 accesari)