-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Decizie CEDO: Fostului premier Vlad Filat nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției când i-a fost ridicată imunitatea parlamentară

Must read

Comentarii recente

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a constatat că nu a existat o violare a prezumției nevinovăției în privința lui Vlad Filat în cadrul procedurilor de ridicare a imunității parlamentare. Potrivit deciziei CEDO, Curtea a hotărât în unanimitate că nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție.

Cauza se referă la procedurile penale care, în 2016, s-au finalizat cu condamnarea Domnului Filat la 9 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență.

Invocând Articolul 6 § 2 din Convenție, prezumția nevinovăției, reclamantul s-a plâns pe declarațiile făcute de oficiali în cadrul ședinței din 15 octombrie 2015, ridicarea imunității parlamentare, declarațiile pe care le-a considerat ca încălcând prezumția nevinovăției.

Invocând Articolul 5 § 4 din Convenție, reclamantul s-a plâns că a fost în imposibilitate de contesta legalitatea arestării sale preventive, dispuse urmare a condamnării sale de către primă instanță.

Curtea a hotărât că nici declarațiile făcute de Procurorul General în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, nici motivarea în demersul respective, care a fost citit în ședință de către spicherul Parlamentului nu au încălcat dreptul reclamantului de a fi prezumat nevinovat și astfel nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție.

Celelalte capete din cererea reclamantului a fost declarate ca inadmisibile.

Potrivit lui Vlad Filat, care a reacționat la decizia Curții, ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată, fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO.

„Hotărârea de azi a Înaltei Curți se referă la plângerea înregistrată în anul 2016, în care am invocat, printre altele, condițiile de detenție, iar urmare a adoptării mecanismului național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar, am beneficiat de reducerea termenului de detenție. De asemenea, obiectul examinării în prezenta cauză a fost faptul dacă legislația națională permite revizuirea legalității arestului unei persoane pe durata judecării apelului. Adițional, Curtea a dat apreciere în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăției”, a explicat ex-premierul, precizând că hotărârile CtEDO pot fi atacate la Marea Cameră, în termen de 3 luni de la data publicării.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri