protestSubiectul principal al zilei de ieri a fost decizia Curții de Apel, care a întors hotărârea Comisiei Electorale Centrale, privind referendumul constituțional inițiat de Platforma Demnitate și Adevăr.

Decizia a surprins multă lume, dar probabil ea nu ar fi fost niciodată luată dacă acest caz nu ar fi ajuns pe masa unui judecător care în ultima perioadă s-a remarcat prin poziția sa diferită față de sistemul de justiție capturat.

Am văzut mai multe opinii care înaintau ideea că decizia Curții ar fi o nouă diversiune a lui Plahotniuc, care ar urmări două scopuri: dezumflarea tendințelor protestatare, dar și introducerea unei stări de incertitudine cu privire chiar și la scrutinul prezidențial, deja programat pentru 30 octombrie.

Sunt niște idei care merită a fi luate în considerare, mai ales în condițiile în care în Republica Moldova s-a ajuns la situația în nicio decizie, fie ea luată de justiție sau instituțiile statului, nu mai este privită cu încredere și trezește suspiciuni.

Această decizie, chiar dacă nu este definitivă, trebuie totuși privită ca un mic succes de către toți cei peste 400 de mii de cetățeni care au luat parte la acest proces, fie ei organizatori, colectori sau simpli semnatari.

Faptul că o instanță de judecată a decis că hotărârea în favoarea căreia au adus atâtea „argumente” Ciocan, tot felul de angajați ai Curții Constituționale, hoarda de juriști ai lui Plahotniuc și tot holdingul său media, este ilegală, reprezintă un mare succes. Iar asta chiar dacă această decizie va fi anulată la Curtea Supremă de Justiție.

Și mai sunt convins de faptul că această decizie nu va atenua din sentimentul protestatar, ba din contra, îl va amplifica, pentru că cetățenii se conving încă o dată că au fost nedreptățiți și mințiți de CEC, dar și pentru că sistemul dă din nou senzația că are tot mai multe fisuri.

De asta și protestul din 24 aprilie trebuie să fie unul foarte masiv, cu participarea a cât mai mult lume bună și deșteptată, dar și pe cât posibil pașnic și inteligent.

În aceste condiții, voi putea niciodată înțelege apelurile lui Usatîi, de acum câteva zile, prin care cetățenii erau îndemnați să care cu ei anvelope în PMAN. De-a dreptul o blasfemie pentru mine e să-ți bați joc de un protest promițându-le unor oameni bani în schimbul cauciucurilor.

Eu nu cred că astfel de mesaje pot să contribuie la desfășurarea bună a unui protest, așa cum cred că poate și să îndepărteze multă lume de o manifestație. Urmărind însă și acțiunile din trecutul nu prea îndepărtat ale lui Renato Usatîi și analizând în favoarea cui au fost ele făcute, astfel de apeluri îmi trezesc și mai multe dubii.

Nu voi mai intra acum în prea multe detalii, limitându-mă însă la a spune că lui Plahotniuc cel mai mult acum îi este frică de proteste și cetățeni deșteptați. Protestele l-au împiedicat să ajungă premier și să captureze definitiv statul. Să nu-i dăm posibilitatea să ne lipsească și de acest drept.

Pe 24 e important ca cetățenii să protesteze. Să ia cu ei flori, mături, cratițe și tot ce cred de cuviință. Important însă e aceste lucruri să fie făcute natural. Așa cum s-a întâmplat la toate mitingurile de până acum ale Platformei DA. Așa cum au făcut-o islandezii.

Alex Cozer

Sursa:independent.md

 

(58 accesari)