protest parlament 20 ian 2016Nu cred că trebuie să fim prea uimiţi de decizia de astăzi a Comisiei Electoral Centrale. A fost sfidată voinţa a peste 400 de mii de oameni. Este o încălcare gravă a democraţiei Republicii Moldova. Opiniile au fost exprimate la „Ora Expertizei” de la Jurnal TV referitor la decizia CEC de respingere a organizării unui referendum naţional.

„Decizia de astăzi a CEC-ului confirmă că membrii Comisiei sunt sub coordonarea lui Plahotniuc. Ca şi alte instituţii din Republica Moldova şi CEC este o instituţie aservită şi dominată de clanurile oligarhice. Nu cred că trebuie să fim prea uimiţi de decizia de astăzi a Comisiei Electoral Centrale.” a comentat analistul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, contactat prin skype.

În context, analistul politic a mai spus că alegerile Prezidenţiale prin votul direct a întregului popor vor avea loc indiferent de acceptarea sau respingerea propunerii Platformei DA. „Propunerea Platformei Demnitate şi Adevăr a avut efectul de a obliga guvernarea lui Plahotniuc să accepte o concesie.” a mai adăugat Socor.

În aceeaşi ordine de idei, membrul Platformei a menţionat că aceste 400 de mii de semnături şi-au făcut efectul, obligând guvernarea criminală să accepte o modificare a constituţiei. „Odată ce s-a revenit la constituţia din 2000, deja oamenii se vor împăca cu gândul că au reuşit ceva.” a vorbit membrul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, Vasile Năstase. Acesta a mai spus că va ataca în instanţa decizia CEC, iar dacă va fi nevoia va merge la Curtea Constituţională.

„Constituţia Republicii Moldova votată în ’94 spunea clar că  în 18 raioane trebuie să avem câte 5 mii de semnături. În 2000 s-a revenit la judeţe. Un judeţ era constituit din patru raioane, s-a înmulţit cinci la patru şi a dat 20 de mii pe judeţ. După ce în 2002 s-a revenit la raioane, nimeni nu s-a îngrijit că de-acum înainte cei care vor să organizeze referendum-uri să stângă din 18 raioane câte 5 mii. Nu poţi să ridici cota de acumulare a semnăturilor de la 5 mii în sus în timp ce populaţia Republicii Moldova a scăzut practic de două ori.” a mai continuat Vasile Năstase.

Contactat prin telefon, preşedintele CEC, Iurie Ciocan, i-a dat replică membrului Platformei DA, spunând că astăzi este nouă constituţie în vigoare care a fost „ieri” tipărită. ”Orişicare lege nu poţi să o tratezi abstract la un anumit aliniat dintr-un articol, neluând în considerare un aliniat din alt articol. Legea spune clar, cel puţin 200 de mii, dar aceste 200 de mii trebuie să provină din jumătate din Unităţile Administrativ Teritoriale.” a declarat Ciocan.

La rândul său, membru CEC Ştefan Urîtu, susţine că norma aceasta de 20 de mii pe raioane, practic face imposibilă petrecerea oricărui referendum şi că această cifră este absurdă. Mai mult, acesta a declarat că intuia că la o anumită etapă a procesului de colectare a semnăturilor va apărea o hotărâre (decizia Curţii Constituţionale) prin care se va duce tot efortul la zero. „Acum se încalcă legea. Acum ei pe noi ne mint. Eu nu vreau să trăiesc într-o ţară în care guvernarea mă minte. Eu stau la CEC şi văd că se încalcă legea şi nici o instituţie dintre cele care trebuie să supravegheze nu intervine, unica soluţie este Piaţa Marii Adunări Naţionale.” a exprimat Urîtu.

Un alt invitat al emisiunii „Ora Expertizei”, jurnalistul Alex Cozer îndeamnă cetăţenii să iasă la protest. „Dacă doriţi o schimbare pe care am dorit-o prin acest referendum, veniţi la următorul pentru a arăta care este adevărata noastră forţă.” a specificat jurnalistul.

De aceiaşi părere este şi Vasile Năstase. ”Vom ieşi la proteste pentru a stabili ziua alegerilor parlamentare anticipate şi ziua alegerilor prezidenţiale. Şi tot atunci se va organiza şi referendumul pentru a nu pierde banii. Arma poporului sunt protestele.” a adăugat membru Platformei Demnitate şi Adevăr.

Sursa:jurnal.md

(50 accesari)