0.5 C
Chișinău
miercuri, 26 ianuarie, 2022

De ce Sturza nu se grăbește să tragă clopotele liberal reformatoare?, de Vasile GROZAVU

Must read

Comentarii recente

hqdefaultReacția anemică a  reporterilor la conferința de astăzi a liberal reformatorilor are câteva explicații ce pun sub un serios semn de întrebare independența celei de-a patra puteri în stat.

Prima, cea mai serioasă, constă în faptul că instituțiile media au încăput pe mâna oligarhilor de la guvernare. Am în vedere aici și hardughia din dealul Schinoasei, condusă de foștii ortaci ai lui Diacov încă pe timpul când era lider comsomolist acolo. Aceștia au dat indicații stricte celor care au avut în sarcină reflectarea evenimentului:”Nicio întrebare în plus!”.

Așa că liberal-reformatorii nu au spus nimic astăzi, cu toate că aveau istorii foarte interesante. Este adevărat, constituirea organizațiilor teritoriale nu interesează pe nimeni, iar Ana Guțu, dacă pretinde că este prima doamnă a R.M în Consiliul Europei, care ne monitorizează de ani buni ca pe niște repetenți în materie de democrație, putea fi mai inspirată. Simplu: putea extinde aria tematică a conferinței de presă.

Lipsa de experiență și-a spus cuvântul, cu toate că doamna cu mărgele dăruite de Ghimpu s-a arătat destul de belicoasă într-o postare pe blogul său. Cu o întârziere evidentă , d-na Guțu l-a făcut praf pe liderul liberal, Mihai Ghimpu, care și la Cotroceni s-a simțit ca în legislativul de pe Bâc.

Argumentele Anei Guțu atârnă serios în balanța adevărului și îi discreditează pe toți cei care au creat AI E pentru a se afla la treuca puterii și a mânca din ea pe săturate, dar nu pentru a realiza dezideratele majore ale unui popor, mințit cu nerușinare mai bine de 22 de ani.

Tot Ana Guțu, care ne-a informat anterior că negociază cu Ion Sturza preluarea conducerii partidului Liberal Reformator, era îndreptățită să motiveze  răspunsurile date de  Ion Hadârcă unui post de televiziune. El arăta că deocamdată Ion Sturza păstrează calmul olimpic, vis a vis de această inițiativă, fapt ce l-a determinat pe Hadârcă să afirme că după alegeri liberal reformatorii nu vor mai avea nevoie de Sturza.

Pe drept cuvânt, Ion Sturza, venerat până și de P.Lucinschi, care i-a făcut astfel un deserviciu, cunoaște bine culisele mârșave ale politicii moldovenești. Venirea lui în politică s-ar solda cu  intentarea unor procese răsunătoare și demararea unei campanii de curățire a clasei politice de oligarhi și hoți ordinari de drumul mare.

Dacă vă amintiți, Sturza a afirmat că știe în folosul cui a fost privatizată Banca de Economii, dar nu spune.

Tot Ion Sturza ar trebui să facă un front comun împotriva puterii (cu accentual pe prima silabă) aflată în agonie. Prin exponenții săi controversați, Păpușarul și Contrabandistul, puterea a demonstrat, o dată în plus, că miasmele unui cadavru în putrefacție nu pot pătrunde în Curtea Constituțională. Spre deosebire de instituțiile media, aservite celor care o prostituează, experții cu adevărat independenți consideră că CC nu a respins cerea liberal reformatorilor, ci le-a indicat cu exactitate unde trebuie ie să se adreseze – în instanță.

Ion Hadârcă a spus că așa vor proceda. Dacă sunt promotorii unei politici de calitate , cei care i-au înfipt cuțitul în spate lui Ghimpu, rănindu-l mortal, sunt obligați să acționeze în justiție guvernul. Asta pentru că, în caz contrar, își vor da obștescul sfârșit ca și structură politică ce se erijează în apărătoarea intereselor naționale spre deosebire de Ghimpu care a devenit vânzător de carburanți pentru binele personal. Apropo, aici probele sunt obligatorii.

Hadârcă a făcut o declarație-trăsnet după ce Al Tănase, președintele CC, a anunțat decizia în problema concesionării Aeroportului Internațional Chișinău unei companii din Rusia. El a afirmat că în cadrul coaliției nu a fost discutate motivele de neliniște ale liberalilor reformatori. Desigur, în atare situație o grupare care a contribuit la formarea guvernului, dacă se respectă, pune tranșant problema :sau – sau?”. Adică, le spun răspicat:”Respectăm opinia voastră și setea de îmbogățire, dar o faceți fără noi. Noi suntem alții!!”

S-ar putea ca liberal reformatorii să nu forțeze nota cu aeroportul până după semnarea Acordurilor de asociere cu UE, iar după aceasta să acționeze în plină viteză. În epoca internetului totul e posibil. Inclusiv revitalizarea mișcării de eliberare națională în termene restrânse.

Desolidarizarea de Păpușar și Contrabandist în cazul în care aceștia nu renunță la ideea lor năstrușnică de a transforma întreaga republică într-o enclavă Kaliningrad este conștientizată și de către UE. În UE nu este loc pentru cei care au furat și fură această țară. Locul lor este la mititica. Acesta e primul pas pe care au început să-l facă liberal reformatorii. Al doilea vor să-l facă, probabil, împreună cu Sturza. Până a-l face, ei, de fapt, noi toți, trebuie să-l întrebăm pe Timofti:”Dumneata cu cine ești?” Cu Băsescu sau cu Leancă și Filat?

Și ,totuși, nu aceasta îl reține pe Ion Sturza. Am găsit în opurile unui nespălat de dimineață câteva avertismente în adresa fostului prim ministru.

Admit că se poate apăra, inclusiv în instanță, dar nu forțează nota, fiindcă mass media e controlată de hoții în lege. Deci, tăcerea e justificată. Pentru bani, ogarii puterii vând și mamă, și tată.

Există și momentul dificil al unificării dreptei. Aici numai prezența lui Ghimpu care este unionistul conducător al unui partid statalist te poate costa  cât o întreagă campanie.

Ofertele tentante pot veni către Struza și de la actualii farsori ai reformelor. Ei îi pot oferi funcții înalte în stat, știindu-se că Struza a fost democrat, iar Filat i-a fost subaltern.

Pe scurt, Sturza are motive foarte serioase să nu tragă, cel puțin deocamdată, clopotele liberal reformatoare, iar noi avem reala șansă să mergem cu capul plecat la urne și să mormăim nemulțumiți: ”Vin ai noștri, pleacă-ai noștri, noi rămânem tot ca proștii!”

sursa: vasilegrozavu.wordpress.com

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri