4.1 C
Chișinău
vineri, 3 decembrie, 2021

De astăzi intră în vigoare restricțiile noi! Vedeți care nu sunt acestea

Must read

Comentarii recente

De azi, 1 octombrie, intră în vigoare noile restricții aprobate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

CNESP va stabili, o dată la 7 zile, pragul de alertă pentru nivelul național și pentru unitățile administrativ-teritoriale (UAT) de nivelul întâi, UAT de nivelul al doilea: municipiul Chişinău şi municipiul Bălţi şi UAT ale unităţii teritoriale autonome Găgăuzia. Astfel, în funcție de pragul de alertă (verde, galben, portocaliu și roșu) vor fi luate măsuri anti-COVID în fiecare regiune separat, după cum urmează

Pragul verde:

Se impune purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, respectarea distanței fizice de cel puțin 1 m și a regulilor de igienă.

Pragul galben:

Se impune participarea a cel mult 100 de persoane la evenimente desfășurate în spații interioare, cu asigurarea spațiului de cel puțin 4 m2, fie participarea a maxim 300 de invitați, cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, vizitatorii cinematografelor, ai sălilor de concerte în spații închise și deschise, ai cluburilor de noapte sau ai festivalurilor, vor trebui să prezinte certificatul COVID-19. De asemenea, va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament.

Pragul portocaliu:

Activitatea instituțiilor de învățământ general se desfășoară cu prezență fizică, în timp ce instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament.Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare, în baza uneia din opțiuni: cu utilizarea a cel mult 35 la sută din numărul locurilor existente în interior sau cu utilizarea a cel mult 75 la sută din numărul locurilor existente în interior, cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. 

Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare. La o  capacitate de 50%  vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.

Pragul roșu:

Instituțiile  de învățământ general vor activa în regim obișnuit, cu prezența fizică a elevilor, iar instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim online. Entitățile publice și private vor organiza regimul de muncă cu introducerea muncii la domiciliu, fie vor opta pentru un program de lucru diferențiat.  

Va fi interzis accesul vizitatorilor în instituțiile medico-sanitare și instituții de plasament. Unitățile de alimentație publică își vor organiza activitatea la capacitate maximă în spațiile exterioare, iar în cele interioare cu utilizarea a cel mult 50 la sută din numărul locurilor existente și cu obligația ca toți clienții să prezinte la intrarea în unitate certificatul COVID-19. 

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) va fi permisă cu participarea a cel mult 100 de persoane în spații interioare sau, respectiv, 150 de persoane în spații exterioare, cu asigurarea în spațiul de deservire a unei suprafețe de cel puțin 2 m2 pentru fiecare persoană cu obligația ca aceștia să prezinte certificatul COVID-19.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri