Dan-Dungaciu-TimpulDirectorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, sociologul Dan Dungaciu, consideră că Republica Moldova şi-a asumat „mult mai mult decât ar fi putut duce” în dialogul său diplomatic cu Uniunea Europeană, din care cauză va suferi, cel mai probabil, eşec în cadrul Summitului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la Vilnius, în luna noiembrie curent.

Într-un interviu pentru ziare.com, Dungaciu a acuzat România de faptul că a fost incapabilă să ajute să ajute Republica Moldova, aşa cum a  procedat Polonia în raport cu Ucraina, ţară care, în opinia sa, are mai multe şanse să semneze la Vilnius Acordul de asociere şi cel de liber schimb.

„Eu sper, din tot sufletul sau din toată inima, că domnul preşedinte Băsescu are dreptate când spune că Republica Moldova ar fi în cărţi pentru semnarea acordului de asociere la summit-ul de la Vilnius. Dar dacă gândesc cu mintea, mi se pare că Republica Moldova nu are nici o şansă să semneze ceva. De ce? Din mai multe motive care ţin de disponibilitatea UE de a mai accepta state din Est mai spre interiorul ei. Iar acordul de asociere era un pas. Sigur, un pas mai puţin important decât Acordul de asociere al Balcanilor de Vest, pentru ca în acesta era menţionată integrarea în Uniunea Europeană, pe când în acordul de asociere al statelor precum Republica Moldova sau Ucraina cu UE, nu era menţionată integrarea europeană ca obiectiv, dar, mă rog, fie şi aşa, ar fi fost un pas înainte”, a declarat Dan Dungaciu, avertizând asupra faptului că Ucraina ar putea să fie mai bine „valorizată” la Vilnius, sprijinită fiind de Polonia, decât Republica Moldova, sprijinită de România.

„Situaţia din Republica Moldova în acest moment, aşa-numita „bătălie împotriva corupţiei”, nu face deloc bine, pentru că Alianţa pentru Integrare Europeană, bună sau rea, cum era, era cel mai bun produs pe care putea să îl arate Republica Moldova în acest moment. […] Eu cred că Republica Moldova nu s-a calificat pentru că Uniunea Europeană e puţin obosită de atâta integrare. Republica Moldova şi-a asumat mult mai mult decât ar fi putut duce, şi asta, după părerea mea, a fost o greşeală de negociere, o greşeală diplomatică majoră. Republica Moldova nu e atât de importantă precum Ucraina în această bătălie. S-ar putea să ne aşteptăm ca, la Vilnius, deşi Republica Moldova este considerată povestea de succes a Parteneriatului Estic, ea să nu obţină nimic, iar Ucraina să semneze totuşi câte ceva, adică să fie mai bine valorizată”, a mai spus sociologul de la Bucureşti.

În ceea ce priveşte criza politică actuală de la Chişinău, Dungaciu consideră că războiul dintre liderii coaliţiei de guvernământ nu va putea fi oprit în curând. „Nu vreau să repet toată povestea, dar a început cu accidentul celebru din Pădurea Domnească, din decembrie, de care domnul premier Vlad Filat a vrut să profite şi să deschidă lupta împotriva corupţiei. Ea s-a deschis, însă nu pe direcţia scontată de domnul Filat, pentru că Centrul Naţional Anticorupţie a făcut descinderi la Guvernul Republicii Moldova şi la Fisc, deci la instituţiile la care domnul Filat nu se aştepta să se facă controale, sau nu vroia, sau nu le avea în vizor atunci când vorbea despre lupta împotriva corupţiei”, a menţionat el.

„Nu îmi pot imagina că blocarea proiectului european al Chişinăului să se fi făcut fără un aport direct sau indirect al celui mai important beneficiar al acestui eşec, respectiv Moscova”, a concluzionat Dan Dungaciu.

(421 accesari)