-3.8 C
Chișinău
sâmbătă, 4 decembrie, 2021

Dan Dungaciu, despre negocierile Chișinău–Moscova în problema gazelor: „Orice cedare pe dosarul transnistrean pe care Republica Moldova o va face, este un avantaj strategic pentru Federația Rusă în negocierile cu Ucraina”

Must read

Comentarii recente

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, consideră că Republica Moldova, chiar dacă va obține un preț mai mic la gaze, va trebui să plătească un preț mare în alte cedări pe care le va face în fața Rusiei. Comentatorul politic critică Chișinăul pentru poziția duplicitară în problema circulației mașinilor cu numere transnistrene.

Dan Dungaciu a declarat pentru Portalul Anticoruptie.md că niciodată prețul gazului în relația Republicii Moldova cu Federația Rusă nu a fost „pur economic”.

„Există o formulă de calculare a prețului, care a adus anumite beneficii cel puțin pe termen scurt Republicii Moldova. Dar de data aceasta, lucrurile vor fi mai complicate pentru că puterea de negociere a Gazpromului este mai mare și nu doar în raport cu Republica Moldova, dar și cu Uniunea Europeană. Din această perspectivă, prețul la gaz va fi unul geopolitic”, a opinat el.

Vorbind despre miza Federației Ruse în regiune, Dan Dungaciu a afirmat că Rusia mizează pe decuplarea Republicii Moldova de Ucraina și Georgia.

,,Federației Ruse nu îi convine ca Ucraina, Republica Moldova și Georgia să aibă poziții unitare referitor la Federația Rusă, pentru că asta le întărește forța de lovire la nivel politic, la nivel strategic, și le întărește credibilitatea tuturor celor trei state. Federația Rusă vrea să transforme Republica Moldova în stomacul moale.”

Dacă Federația Rusă are planul acesta de a extrage Republica Moldova dintr-un parteneriat coerent cu Ucraina, observă Dungaciu, lucrul acesta va fi pus pe masă chiar dacă nu va fi explicit atunci când se discută atitudinea pe care Federația Rusă o va avea față de Republica Moldova, inclusiv în chestiuni energetice.

„Chiar dacă vor obține un preț mai mic la gaze, asta nu însemnă că prețul gazului va fi mai mic, pentru că el se va regăsi în alte cedări pe care Republica Moldova le va face, dacă este dispusă să meargă pe acest scenariu. Orice cedare pe dosarul transnistrean, spre exemplu, pe care Republica Modova o va face, este un avantaj strategic pentru Federația Rusă în negocierile cu Ucraina.”

Întrebat dacă există alternativă pentru Republica Moldova, Dan Dungaciu a menționat că era bine să existe o alternativă de negociere sau o decizie a Chișinăului de asumare a prețurilor politice la energie, că e vorba de gaz, că e vorba de energie.

„Ei vor intra în negociere cu Moscova făcându-și iluzii că vor obține un preț mai mic la gaze”, a afirmat el făcând aluzie la poziția Chișinăului la interdicția impusă de Ucraina pentru mașinile cu numere transnistrene.

Negocierile prețului la gaz cu Federația Rusă continuă, iar la nivel guvernamental a fost creată o echipă mixtă cu implicarea reprezentanților Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Moldovagaz și Gazprom în vederea agreării unui contract de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova.

Recent vicepremierul, Andrei Spînu a declarat că prețul la gaz în formula actuală de calcul – 790 de dolari pentru un 1000 de metri cubi – nu este justificat și ar fi nerealist pentru Republica Moldova, confirmând că există un șir de impedimente în negocierea contractului.

Anterior experți în energetică de la Chișinău au afirmat că Rusia vrea să mențină negocierile pe un fâgaș politic.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri