-0 C
Chișinău
sâmbătă, 4 februarie, 2023

Cunoscuta jurnalistă Cornelia Cozonac: când am intrat aici, la Centrul Covid, în primele zece minute am vrut sa fug înapoi…

Must read

Comentarii recente

Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, Cornelia Cozonac, este internată la Centrul Covid de la Moldexpo și povestește pe pagina sa de facebook despre ceea ce trăiește acolo.

„Când am intrat aici, la Centrul Covid, în primele zece minute am vrut sa fug înapoi. Personalul medical – toți în costume de protecție, în boxe – oameni conectați la aparate de oxigen – o priveliște deprimantă. Când îți dai seama că în aceste condiții oamenii lucrează deja de un an și jumătate, salvând vieți și vieți, făcând de fapt sacrificii, nu mai îndrîznești să ai pretenții.”

Jurnalista a vorbit și despre pacienții care au ajuns la centru în stare mult mai gravă decât a ei: „O vecină din boxa de alături a gemut două zile. O auzeam la început că-și suna rudele și le zicea să se vaccineze. Apoi starea ei s-a înrăutățit și a fost transferată în altă parte. Un bătrân delirează și își cheamă mereu soția. Alt bătrân ieri toată ziua s-a războit cu ai lui de acasă, la care striga că aici vor să-l omoare, că el vrea sa mai trăiască și să-l ia mai repede acasă (Covidul generează atacuri de panică). De peste tot se aud rafale de tuse care îți rupe pieptul.”

„Personalul de aici lucreaza 24-48 de ore. Un asistent medical are în grijă vreo 30 de pacienți. Deși încearcă să fie amabili, să mai glumească, când discuți despre muncă, îți spun cu tristețe că sunt obosiți… un tânăr asistent mi-a arătat ieri cămașa udă-udă sub combinezonul de protecție. Doctorița de la Rentghen îmi spunea la ora 13 că avea făcute de dimineață 70 de examinări.”

Majorutatea bolnavilor nu sunt vaccinați, spune Cornelia Cozonac, ea făcând parte din acei puțini care au luat boala, deși erau vaccinați:

„Cei mai mulți, circa 90 la sută din pacienții de aici nu sunt nevaccinati. Eu de fiecare dată mă justific că-s vaccinată ca să nu mă creada iresponsabilă. Aici ambulanțele aduc pacienți 24 din 24. Aseară chiar urmăream cum veneau ambulanțele una după alta. În reprizele când nu se auzeau ambulanțele la o clădire din apropiere se dădea o petrecere cu multă lume. În oraș se dădeau din când în când focuri de artificii. Deci, lumea petrece, iar aici medicii și tot personalul medical se sufocă, tratându-i pe cei cu Covid. Eu sunt bine. Medicii spun că am o formă ușoară de Covid tocmai pentru că sunt vaccinată. Mulțumesc tuturor pentru mesajele de încurajare. M-au emoționat până la lacrimi. Sănătate…”

Portalui Glasul.md îi dorește însănătoșire grabnică jurnalistei Cornelia Cozonac, astfel încât activitatea sa profesională să fie reluată cât de curând.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri