-1.8 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Cum se fac hoțiile la SRL ”Republica Moldova”?, de Gheorghe COSTANDACHI

Must read

Comentarii recente

foto: jurnal.md
foto: jurnal.md

Tarifele și prețurile la serviciile de documentare a populației sunt mai mari de 5-10 ori, decât cele care ar trebuie să le achite populația. Costurile echipamentelor și utilajelor utilizate de către stat la documentarea populației se  răscumpără de zeci de ori, iar populația este exploatată financiar. În așa fel Statul Republica Moldova face business pe seama propriilor cetățeni.

Din datele furnizate de către stat este imposibil de demonstrat, dacă toate veniturile de la prestarea serviciilor se înregistrează oficial, sunt încasate de stat sau, prin diferite mecanisme, se însușesc de către stăpânii din umbră. Funcționarii inventează diferite servicii si produse, auzite și neauzite, cunoscute și necunoscute, având drept scop smulgerea banilor din propria populație, adusă la disperare.

Pe parcursul a două săptămâni, în cadrul efectuării unei cercetări privind funcționarea unor întreprinderi de stat, au fost scoase în evidență fenomene, care nicăieri nu se înregistrează. Din datele oferite de către întreprinderile de stat este imposibil de argumentat prețurile, tarifele și costurile serviciilor prestate cetățenilor de către acestea.

De exemplu, Întreprinderea de stat ”Registru” nu publică nici un fel de informații despre statistică serviciilor prestate populației. Nu există nici un raport privind argumentarea costurilor serviciilor legate de documentarea populației și exploatarea instalațiilor și echipamentelor antrenate în procesul de prestare a serviciilor. Nu se publică și nu există nici un fel de informație privind numărul cetățenilor cărora li s-au perfectat pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere auto, etc. Numărul și spectrul serviciilor este foarte larg. Apar diferite noi servicii și diferite noi prețuri.

Cercetarea la locul perfectărilor documentelor populației a stabilit că majoritatea populației perfectează pașapoartele și buletinele de identitate în regim de urgență. Mai mult, în procesul de efectuare a cercetării s-a stabilit că statul păcălește proprii cetățeni. Toate perfectările pașapoartelor, buletinelor de identitate și a altor documente la termen de 3 și 6 ore, real se perfectează într-o zi, astfel păcălind populația.

Un simplu calcul ne demonstrează că statul face business pe seama cetățenilor. Astfel, numai de la perfectarea buletinului de identitate pentru toată populația, la cel mai mic tarif, la data de 1 august 2013, acest stat, ar obține venituri în volum de 504,21 milioane lei. Dacă raportăm tarifele la termenul mediu de 5 zile, solicitat de majoritatea  populației, atunci veniturile obținute de către aceste stat ar  constitui 1124,77 milioane lei.

De la perfectarea pașaportului la cel mai redus tarif, acest stat realizează un venit de 2,715 miliarde lei, o dată la 16 ani. Este cunoscut faptul că majoritatea solicitanților de pașapoarte solicită perfectarea acestuia la termen de 3, 6 și 24 ore. Dacă raportăm numărul solicitanților la termenul mediu de perfectare a pașaportului (5 zile), atunci venitul obținut de stat constituie 4,77 miliarde lei.

Aceste exemple constituie doar un mic aspect, ce ne demonstrează veniturile reale ale statului de la serviciile prestate populației sale.

Statul uită că misiunea sa nu este de a face business și de a smulge banii prin diferite căi, din proprii cetățeni, care sunt la limita desperației. Pentru majoritatea serviciilor cetățenii acestui stat plătesc impozite și taxe, care nu sunt corect administrate și distribuite.

Nu este clar de ce statul ar trebui să achite din bugetul său costurile de leasing a unor echipamente, care aparțin unor firme înregistrate în alte țări.

Situația este similară și la așa întreprinderi și servicii de stat:

Camera de Licențiere;

Camera Înregistrării de Stat;

Întreprinderea de stat ”MoldData”;

Serviciul de stare civilă;

Direcția apostilă a MJ;

Etc.

Prezentăm unele costuri ale serviciilor prestate de către Statul – Businessman ”Republica Moldova”, care ar trebuie reduse de minimum 5-7 ori:

  • Perfectarea buletinul de identitate 130-910 lei
  • Perfectarea pașaportului  700-2100 lei
  • Permis de şedere provizorie pentru cetăţeni străini şi apatrizi domiciliaţi temporar în Republica Moldova 350-1050 lei
  • Perfectarea permisului de conducere 190-1140 lei
  • Eliberarea permisului de conducere 190-1140 lei
  • Restabilirea sau preschimbarea permisului de conducere 490-1140 lei
  • Confirmarea dreptului de a conduce vehicule şi emiterea fişei deţinătorului permisului de conducere 90-270 lei
  • Restabilirea/preschimbarea permisului de conducere (DL) în locul celui pierdut, deteriorat sau furat, reprezentantului legal al cetăţeanului RM, care se află peste hotarele Republicii Moldova, în baza procurii 1360 lei

sursa: www.costandachi.eu

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri