foto: jurnal.md

foto: jurnal.md

Economia Republicii Moldova suferă foarte mult din cauza inoportunității și funcționalității haotice a Băncii Naționale (BNM). Jocurile pe care le desfășoară BNM, în folosul unor persoane de afaceri, va distruge cu totul sectorul real al economiei, va înrăutăți  și mai profund sărăcia, iar în rezultat vom asista la o lichidare masivă a locurilor de muncă și o temperare bruscă a creșterii economice.

În perioada 12-20 mai am avut discuții cu antreprenorii mici și medii din piețele Chișinăului. În rezultatul acestor discuții s-a constatat că cei ce își câștigă banii din micile afaceri sunt speriați și au ajuns la extrema disperării din cauza oscilațiilor cursului de schimb al leului moldovenesc față de USD și EUR. Din cauza diferenței cursului de vânzare și cumpărare a leului moldovenesc micii antreprenori vor să-și restrângă afacerile, unii mici importatori de mărfuri sunt nevoiți să muncească în pierderi.

Din discuțiile cu populația s-a constatat că majoritatea prețurilor la servicii și principalele categorii de mărfuri acordate/vândute prin organizațiile de stat și cele comerciale sunt stabilite în EUR. Din cauza aceasta, cetățenii, practic tot salariul sunt nevoiți să-l achite pentru a acoperi diferențele de curs.

În instituțiile de stat, agenții, întreprinderi de stat, etc., prețurile la produse și servicii sunt stabilite în EUR, fapt ce complică situația și mai mult.

Pe piața RM, majoritatea prețurilor la bunuri sunt stabilite în EUR, cu toată că leul moldovenesc este legat oficial de dolarul american. Astfel, spațiile locative și serviciile de chirie a lor, serviciile de chirie ale spațiilor din clădirile publice și private, toată produsele electrocasnice din magazinele țării, etc., sunt stabilite în EUR.

Mai mult, prețurile sunt legate de cursul de schimb oficial al BNM, fapt ce atestă o implicare directă a BNM în relațiile de piață.

Cursul BNM totdeauna este neconvenabil, deoarece diferențele între acesta și cursurile de la băncile comerciale este foarte mare și din această cauză agenții economici, cetățenii și toți ceilalți plătesc  sume pe nemeritate cuiva. Spre exemplu, biletele la avion, tren, curse auto sunt stabilite în EUR, serviciile acordate de AGEPI și alte agenții sunt stabilite în EUR.

BNM joacă după voința unor oameni de afaceri, care operează exporturi și importuri în volume enorme. Tot aceștia dețin influență și asupra unor anumite bănci comerciale, care sunt protejate de către Parlament și Guvern, astfel creând inechitate totală pe piața Moldovei.

Din cauza aceasta, toată povara de depreciere a leului și creștere a prețurilor este suportată în totalitate de cetățeni.

Salariile angajaților din Moldova, precum și pensiile, stipendiile, etc., sunt stabilite în monedă națională (MDL). Pentru soluționarea problemei este binevenit ca toate veniturile oficiale ale populației să fie stabilite tot în EUR, sau cel puțin indexate imediat la oscilațiile cursului valutar de pe piața RM.

Cursul valutar pe piața valutară a Moldovei este unul absolut speculativ, susținut de BNM în folosul unor persoane cu influență economică și politică puternică.

Vreau să-l întreb pe Guvernatorul BNM, unde sunt promisiunile dlui făcute în lunile noiembrie și decembrie ale anului 2013 și lunile februarie și martie ale anului curent – 2014, când declara că cei, care cumpără masiv monedă străină vor regreta, deoarece cursul leului față de USD și EUR va reveni în timpul apropiat.

Acum este clar că acele declarații aveau doar scopul de a liniști populația ca să nu afecteze scopul meschin, impus acestui Guvernator al BNM din umbră. În realitate planul este altul, prin intermediul acțiunilor și influențelor administrative să-i îmbogățească unii oligarhi.

Declarațiile viceguvernatorului BNM, precum că nu se întâmplă nimic, sunt ieșite din comun, absolut contradictorii cuvintelor spuse de Draguțanu mai înainte.

Este foarte simplu să se înțeleagă câteva momente foarte simple:

În condițiile RM a devenit absolut imposibil de a prognoza cursul de schimb al leului din cauza imprevizibilității comportamentului BNM. Criteriile de piață prevăd altceva decât face BNM.

Declarațiile viceguvernatorului BNM sunt absolut sterile, lipsite de sens și foarte periculoase, deoarece micii antreprenori nu știu cum să-și planifice activitățile sale. Aceste viceguvernator a declarat că nimic nu se va întâmpla. Poate e adevărat, la el în buzunar și la complicii lui nimic nu se va întâmpla, deoarece salariile de sute de mii pe care le primesc aceștia vor vi achitate la timp, iar ceea ce nu se declară, cu grija celor din umbră, de mult este achitat și rămâne  ca aceștia să-și facă treaba până la urmă.

Oscilațiile cursului de schimb a leului va afecta persoanele care au de achitat rate ale dobânzilor la creditele în monedă străină și creditele în monedă străină.

Vor fi afectați micii importatori de produse alimentare și alte mărfuri.

Populația care își păstrează economiile în lei moldovenești va avea foarte mult de suferit, deoarece toate veniturile lor sunt egalate cu zero, sau chiar în descreștere din cauza devalorizării leului.

Vor fi declanșate noi creșteri de prețuri la principalele produse alimentare și servicii care vor fi suportate de populație.

Din cauza devalorizării leului se vor scumpi carburanții, fapt ce va declanșa un lanț valoric de scumpiri a serviciilor de transport de pasageri și mărfuri, ceea ce se va răsfrânge asupra agricultorilor și costurilor produselor agricole.

O concluzie importantă!

Se poate presupune ca acțiunile BNM sunt foarte bine gândite, planificate din timp și concertate din umbră. În fiecare an la începutul sezonului de strângere a roadelor, BNM provoacă devalorizarea cursului de schimb a leului ca ulterior să provoace importatorii de carburanți să majoreze prețurile la benzină și motorină.

În așa fel, nu putem exclude că BNM este complice cu monopoliștii de pe piața de carburanți, deoarece tot ei sunt și cei care dețin influențele asupra exporturilor și tot aceștia sunt și cei care dețin controlul asupra cartelului bancar de pe piața bancară moldovenească.

Ca prin minune, tot aceștia sunt și cei care adoptă decizii politice și executive, dețin controlul asupra structurilor care supraveghează activitățile economice pe toate dimensiunile economiei naționale, inclusiv celei de supraveghere a concurenței loiale.

Ca să revenim la rezultatele ilustrative a cursului leului moldovenesc s-au întocmit două grafice, prin care se vede foarte clar evoluția cursului de schimb. Sunt prezentate două grafice, deoarece cursul leului moldovenesc tot anul 2013 a copiat trendul rublei rusești, iar anul acesta a luat-o spre devalorizare bruscă.

În perioada lunilor ianuarie-inie, anul curent, RUR s-a apreciat cu aproximativ 13%, pe când MDL s-a depreciat c aproximativ 10% față de USD și EUR.

Analiza evoluției zilnice a cursului de schimb ale leului a constat că periodic acesta scade și se majorează, fapt ce demonstrează că, acest curs, este unul speculativ.

Este imposibil de a stabili persoanele sau firmele care cumpără și vând masiv monedă străină, deoarece toate datele de pe piața valutară lipsesc. Se face cu bună sau rea intenție nu se cunoaște.

sursa: costandachi.eu

(126 accesari)