Deși Ucraina nu a prelungit termenul de valabilitate a plăcuțelor cu numere transnistrene pe teritoriul său, guvernul de la Chişinău continuă să insiste și a expediat Kievului o solicitare de amânare cu câteva luni a deciziei impuse de autorităţile ucrainene. Prin aceasta accesul la frontiera ucraineană pentru maşinile cu numere de înmatriculare transnistrene a fost restricționat începând cu 1 septembrie curent.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, a declarat că în prezent sunt organizate negocieri între autorităţile de la Chişinău şi cele de la Tighina cu privire la înmatricularea numerelor neutre din regiunea transnistreană. În cadrul lor, Chişinăul va propune ca interdicţia să nu fie aplicată microbuzelor, autobuzelor şi transportului comercial. Declaraţia a fost făcută de Kulminski în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune.

Potrivit vicepremierului, solicitarea Chişinăului privind amânarea interdicţiei de a traversa frontiera ucraineană pentru maşinile cu numere transnistrene nu reprezintă o concesie pentru aşa-numitele structuri din regiunea transnistreană, ci o încercare de a-i ajuta pe oamenii simpli din stânga Nistrului care nu au reuşit deocamdată să-şi schimbe plăcuţele de înmatriculare.

în context, Alexandru Slusari, ex-deputat al Platformei DA, a scris astăzi pe o rețea de socializare că „nu prea am înțeles cine le-a încurcat timp de 3 ani locuitorilor din stânga Nistrului să primească plăcuțele neutre.”

„Sunt foarte curios dacă reprezentanții guvernului nostru vor avea azi aceeași grijă în raport cu altă categorie de oameni simpli din zona transnistreană, profesori și elevi din școlile cu predare în limba română, care permanent sunt blocați și hărțuiți de autoritățile separatiste. La fel, rog ca dl. Kulminski să aibă grijă maximă de miile de țărani din satele noastre din zona de securitate, care nu au acces liber cu producția agricolă în piețele Bender și Tiraspol și sunt umiliți de așa zișii grăniceri și vameși transnistreni.”- a mai spus Alexandru Slusari.

Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a explicat în cadrul unei emisiuni televizate că problema constă în faptul că „pentru o anumită categorie de transport nu există prevedere cum pot trece de la aşa-zisele numere transnistrene la aceste numere neutre.”

„Pur şi simplu la această categorie de transport nimeni nu s-a gândit şi nimeni nu a elaborat un mecanism. Acum, pentru că Guvernul nu poate să ofere un mecanism în două zile, a solicitat părţii ucrainene să amâne cu câteva luni acest termen. Kievul a zis că nu va schimba termenul şi vom vedea ce o să se întâmple.”- a mai spus șefa statului.


(50 accesari)