26.1 C
Chișinău
marți, 28 iunie, 2022

Cu un miliard mai mult! Atât va costa „eficienţa” celor nouă ministere în 2018, comparativ cu Guvernul din 16 ministere în acest an

Must read

Comentarii recente

Cele nouă ministere şi Cancelaria de Stat vor primi în anul 2018 un buget cu aproape un miliard de lei mai mare decât a primit Cabinetul de Miniştri format din 16 ministere şi Cancelaria de Stat în anul curent, 2017.

Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac, revine la subiectul iniţiat în cadrul dezbaterilor parlamentare atunci când a fost supusă aprobarea în prima lectură a Legii Bugetului pentru anul 2018, prezentând şi calcule exacte ale „eficienţei” Reformei Guvernului.

„Guvernarea „livrează” reforme pe bandă rulantă, cea a Guvernului inclusiv. Odată cu examinarea în Parlament a proiectului Legea bugetului de stat pentru anul 2018 putem analiza și primele rezultate”, scrie alesul PLDM pe pagina sa de Faceebook.

Grigore Cobzac a ţinut să reamintească că, la etapa adoptării legii noi cu privire la Guvern, autorii au pledat „pentru”, invocând așa obiective precum „micșorarea costurilor de întreținere” și „divizarea clară a elaborării de politici de către ministere și administrare de bani publici”.

„În context, am efectuat o scurtă analiză, pe care o supun atenției dumneavoastră. Astfel, am calculat sumar bugetele adoptate pentru anul 2017 a 16 ministere plus al Cancelariei de Stat de până la reformă și bugetele pentru anul 2018 a 9 ministere și cel al Cancelariei de Stat după reformă, propus în Parlament spre adoptare”, a menţionat Cobzac, precizând că cheltuielile clasificate cu indicele 6402 „Dezvoltarea drumurilor” au fost excluse ca fiind irelevante.

„Așa dar, iată cifrele:
– Pentru 16 ministere și Cancelarie în 2017 au fost incluse cheltuieli în sumă de 12.941.142 lei;
– După reforma Guvernului, pentru 9 ministere rămase și Cancelaria de Stat în bugetul pentru 2018 au fost incluse cheltuieli 13.875.445 lei. Cu aproximativ un miliard de lei mai mult decât în 2017!”.

Concluzia deputatului este una: „niciunul din cele două obiective, de micșorare a cheltuielilor și de a-i priva de dreptul de a administra bani publici pe cei care elaborează politici, nu au fost atinse”.

Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri