4.1 C
Chișinău
vineri, 3 decembrie, 2021

CSJ a decis: Crucifixul de la MAI va fi scos. Reacția Mitropoliei Moldovei: „Un act defăimător și de discreditare a majorității naționale”

Must read

Comentarii recente

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a luat act și își exprimă îngrijorarea profundă față de decizia din 11 noiembrie a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, privind scoaterea crucifixului instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă Biserica Ortodoxă din Moldova „califică o nedreptate fundamentală această decizie și sprijină reacțiile majorității cetățenilor Republicii Moldova în favoarea păstrării crucifixurilor în instituțiile publice”. „Prezența în spațiul public a unor simboluri fondatoare pentru civilizația creștină europeană – precum crucea – este utilă și necesară”, spun reprezentanții Mitropoliei, care îndeamnă membrii Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție să-și revizuiască decizia.

Decizia a fost luată pe data de 10 noiembrie 2021 de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție, în componența: președintele completului, judecătorul Maria Ghervas, judecătorii Nina Vascan, Victor Burduh. Recursul depus de către Ministerul Afacerilor Interne a fost declarat inadmisibil, iar încheierea este irevocabilă.

„Crucea este reprezentată pe stema Republicii Moldova, în scutul plasat pe pieptul unei acvile purtând în cioc o cruce de aur. Crucea a purtat-o în mâinile sale, Domnitorul Țării Moldovei Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Despre Cruce a scris versuri eterne autorul imnului național marele preot și poet Alexie Mateevici.

Crucea și icoanele sunt simboluri sacre ale Bisericii și neamului nostru, iar familiarizarea cu aceste simboluri și cunoașterea sensului lor de către cetățenii noștri fac parte, din nivelul de bază al educației, fără de care deprinderea valorilor civice elementare nu ar fi posibilă.

Istoria bimilenară a creștinismului ne-a demonstrat cât de semnificativ este acest simbol. Spațiul balcanic în care trăim noi, ne-a confirmat importanța și valoarea inestimabilă a Crucii”, se arată în comunicat.

În context, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administratival Curții Supreme de Justiție vizavi de scoaterea crucifixului de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova drept un act defăimător și de discreditare a majorității naționale.

„Această decizie este un atentat la identitatea noastră de credință și de neam”, mai menționează aceștia.

Crucifixul instalat în incinta Ministerului Afacerilor Interne, la decizia lui Andrei Năstase, pe vremea când era la șefia instituției, în 2019

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri