14.4 C
Chișinău
luni, septembrie 20, 2021

Cristian Tudor Popescu: „Votul uninominal a avut efecte catastrofale în România; În Parlament au ajuns persoane care nu urmăreau altceva decât să fugă de DNA”

Must read

Comentarii recente

CRISTIAN TUDOR POPESCU JURNALImplementarea votului uninominal în România a avut efecte catastrofale. În consecinţă, în Parlament au ajuns persoane cu probleme penale care nu urmăreau altceva decât să beneficieze de imunitate. Declaraţiile aparţin jurnalistului de la Bucureşti, Cristian Tudor Popescu, şi au fost făcute într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV

„Este o diferenţă de un deceniu dintre România şi RM în ceea ce priveşte votul uninominal. Aşa s-a întâmplat la noi. Votul uninominal a fost privit ca un panaceu, o soluţie miraculoasă pentru reformarea clasei politice. Ani de zile s-a militat pentru asta, politiceni şi jurnalişti, în ideea că după aplicarea lui vom avea un Parlament şi un Guvern curat. Rezultatul a fost puţin spus dezamăgitor, a fost catastrofal, dintr-un motiv foarte simplu. Dacă introduci gunoi într-un computer oricât de performant nu ar fi, tot gunoi iese. Asta se întâmplă cu sistemul de vot. Niciunul nu poate să înlocuiască sistemul de valori din societatea respectivă. Adică nişte oameni care au comis infracţiuni, care au fost condamnaţi cu suspendare pot fi aleşi”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Cunoscutul jurnalist a accentuat că implementarea votului uninominal nu este o garanţie privind accederea în Parlament a unei clase politice mai curate.

„Recent în România, un parlamentar (deputatul PSD, Cătălin Rădulescu) a declarat, în legătură cu demonstraţiile de stradă împotriva ordonanţei nr. 13, că are un pistol automat de la la revoluţie şi că dacă anarhiştii nu se potolesc va şti să iasă cu pistolul. Acest om a fost ales în mod democratic. Indiferent de sistemul în care se desfăşorară, votul nu este garanţia obţinerii unui Parlament, a unei clase politice mai curate, mai cinstite. Asta este din păcate experinţa cu votul uninominal care a adus României nişte malformaţii, a adus tot felul de persoane care nu urmăreau altceva decât să aibă imunitate, să poate să fie protejaţi de parlamentari când DNA dorea să-i cerceteze, să-i trimită în judecată. Dispunând de bani, şi-au plătit campanii electorale cu care au ajuns în parlament în scopul pe care l-am spus”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri