22.2 C
Chișinău
luni, 15 august, 2022

CRISTI DANILEŢ: „DEGEABA SCHIMBĂM LEGILE, DACĂ OAMENII SUNT LA FEL – RĂI, CORUPȚI, INCOMPETENȚI”

Must read

Comentarii recente

Justiția moldoveană a beneficiat de o asistență financiară considerabilă din partea UE pentru a se reforma și pentru a deveni mai accesibilă și mai corectă în raport cu cetățenii. Modernizarea acestui domeniu întârzie însă. Pentru ca Republica Moldova să aibă o justiție independentă și corectă, este nevoie de curățirea propriului sistem, susține judecătorul român, Cristi Danileț, într-un interviu pentru Europa Liberă.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        – Vă propun să discutăm despre starea de lucruri în justiția Republicii Moldova. Dvs. ați fost la Chișinău cu mai multe ocazii, inclusiv participând la anumite training-uri alături de magistrații moldoveni. Sunt voci, și nu puține, care spun că reforma sistemului judiciar care are loc în țară decurge lent și superficial. Unde ar putea ajunge un stat care promovează o reformă în justiție lent și superficial?

– Reforma în justiție niciodată nu se va termina; întotdeauna vor fi lucruri ce vor putea fi îmbunătățite, dar trebuie cu toții să înțelegem un lucru: dacă justiția nu funcționează într-o societate, nimic nu funcționează. Iar ca justiția să funcționeze ne trebuie două lucruri – ne trebuie legi bune și ne trebuie oameni buni. Degeaba schimbăm legile, dacă oamenii sunt la fel – răi, corupți, incompetenți sau care se închină la oamenii politici sau, invers, degeaba punem oameni buni, dacă au legi proaste. Astfel încât, vrem-nu vrem, trebuie să existe o colaborare instituțională între justiție și politică.

Atenție: colaborare instituțională! Adică, prin voința politicului, trebuie aprobate legi care, pe de o parte, să consacre independența justiției, pe de altă parte, să asigure mijloacele necesare funcționării justiției. Adică și resurse umane, și resurse financiare, și legi adecvate. Or, legile trebuie să fie așa cum sunt standardele internaționale. Legile cu privire la justiție trebuie să consacre independența justiției, adică o separare totală între politic și magistrați; pe de altă parte, legile trebuie să consacre mijloacele necesare funcționării justiției, adică să fie respectată justiția și hotărârile justiției să fie puse în aplicare. Dacă justiția începe să funcționeze, funcționează întreaga societate. Cu cât mai lente sunt reformele în justiție, cu atât mai grea, mai anevoioasă va fi evoluția societății din Republica Moldova.

– Dvs. spuneți că nicio lege, oricât de bună ar fi ea, nu produce un efect, dacă ai un judecător corupt sau incompetent, sau subordonat politicului, dar cum scapi de acest judecător corupt, de acea persoană incompetentă din sistem sau de cel care se subordonează politicului?

– Să știți că în toate societățile în tranziție – cum este cea din Republica Moldova, cum este cea din România, din Bulgaria, din Ungaria și chiar din Polonia -, în toate aceste societăți, din păcate, influența comunismului, a mentalității comuniste se vede și acum. Adică sunt judecători cărora le este frică, sunt competenți politic, sunt politicieni care au impresia că pot și trebuie să controleze justiția și sunt cetățenii care în loc să fie activi, militanți, în loc să aibă reacție, sunt cetățeni cărora le este frică; le este frică să denunțe infracțiunile, le este frică să arate care sunt neregulile sau să-și ceară drepturile.

Cu alte cuvinte, ca să avem o justiție funcțională, trebuie ca mai mulți factori să înceapă să producă efecte, și anume, politicienii mai întâi trebuie să respecte justiția și să alcătuiască legile potrivit standardelor internaționale și societatea trebuie să respecte judecătorii, iar judecătorii, ei înșiși trebuie să-și dorească reforme. Să știți că cel mai periculos într-un stat este ca judecătorii să fie opozanți ai reformelor. Or, judecătorii trebuie educați prin mass-media, prin Institutul de Magistratură, prin experții străini care vin în Republica Moldova, prin trainingurile pe care judecătorii le fac în străinătate; încetul cu încetul ei trebuie să primească ideile de reformă, ideile de evoluție, ideile de europenizare, încetul cu încetul. Din păcate, reformele în justiție merg mult mai greu decât ne-am dori noi. Dar pe de o parte, dacă prindem judecătorii corupți, ei trebuie imediat arestați și condamnați, înlăturați din sistem, pe de altă parte, accentul mare trebuie pus pe prevenirea corupției și pe creșterea competenței judecătorilor.

– De mulți ani, și mai cu seamă de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, se spune că justiția rămâne a fi domeniul în care reforma se mișcă cel mai încet, Uniunea Europeană fiind nevoită chiar să stopeze finanțarea unor importante programe din lipsă de progrese. Dvs. credeți că UE ar putea să intervină sau să facă mai mult decât a făcut până acum, ca să obțină o reformă adevărată în justiție?

– Să știți că în ziua când s-a semnat Acordul de Asociere mă aflam la Chișinău. Întâmplător eram la Ministerul Justiției, unde acordam asistență pe îmbunătățirea legilor justiției din Republica Moldova. Și vreau să vă spun un lucru: toate observațiile mele au fost cuprinse într-un raport; raportul este pe site-ul Ministerului Justiției, și niciuna dintre propunerile mele nu a fost preluată în legislația din Republica Moldova.

– Aveți o explicație?

– Așa cum am procedat și eu, au procedat și alți judecători din Europa care au venit, au fost plătiți de Uniunea Europeană, au asistat, au acordat asistență tehnică Republicii Moldova, au întocmit observații, proiecte, rapoarte, și totuși, ele nu au fost puse în aplicare. Da, am o explicație, și anume, o reformă de fațadă, pe care unii politicieni vor s-o facă în Republica Moldova, adică să bifeze niște proiecte că s-au făcut, dar fără să le mai implementeze. Cu alte cuvinte, eu când vin în Republica Moldova și fac niște propuneri din partea Uniunii Europene, acele propuneri trebuie preluate, nu trebuie puse pe site și spus: „Da, au fost experții europeni și ne-au spus ce să facem. Nu, noi chiar trebuie să facem”. Din păcate, în Republica Moldova există un dublu limbaj, și anume, se încearcă cumva să se păcălească Uniunea Europeană că se fac reforme profunde în Republica Moldova. Realitatea este cu totul alta. Asta este situația. Și clasa politică trebuie educată.

– Și în concluzie – Republica Moldova s-a clasat pe locul 105 din 109 state într-un clasament global privind independența justiției. Este concluzia raportului Indexul Integrității Publice pentru anul trecut, anul 2017. Dvs., când citiți o asemenea informație, gândul unde vă duce?

– Dezastru. Cuvântul care îmi vine în cap este „dezastru”. Dacă asta este percepția într-adevăr cu privire la independența justiției, sunt multe de făcut. Cum spuneam și la începutul interviului, dacă nu ai justiție independentă, nu ai o justiție funcțională, iar dacă justiția nu-ți funcționează, societatea clachează, practic, societatea nu poate evolua. Rămânem într-un stadiu cum ar veni Occidentul este la un nivel avansat de civilizație modernă, iar Republica Moldova este la nivel de Evul Mediu.

Integral pe Europa Liberă

Sursa:report.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. PLAHOTNIUC A DAT PRICAZ

  Plahotniuc a dat pricaz ca examinarea dosarului Ilan Șor la Curtea de Apel să fie tărăgănată până pe după alegerile parlamentare ordinare. Apoi năstrușnicii de la Orhei îl vor alege deputat în noul Parlament al Țării și se va vedea cum se va proceda mai departe cu escrocul Ilan Șor, conform
  circumstanțelor.

  Escrocul Ilan Șor s fost condamnat la 7,5 ani de detenție în penitenciar de tip semiînchis. Același escroc Ilan Șor s-a aflat peste un an în arest la domiciliu, peste jumătate de an a așteptat să i se traducă dosarul, ceia ce cu bunăvoința stăpânul atotpufernic al justiției moldovenești, oligarhul Plahotniuc poate fi considerat de asemenea ca privare de
  libertate morală evreiască. Tărăgănarea la Curtea de Apel cu încă un an, ceia de asemenea cu bunăvoința stăpânul atotpufernic al justiției moldovenești, oligarhul Plahotniuc poate fi considerată de asemenea, ca privare de libertate morală.

  Astfel, că chiar și așa, până la următoarele alegeri parlamentare ordinare cu bunăvoința stăpânului atotputernic al justiției moldovenești, oligarhul Plahotniuc, escrocul Ilan Șor poate fi pus în libertate oficial la executarea a peste o treime din termenul de detenție și pentru purtare
  exemplară în arest la domiciliu și așteptarea cu multă bărbăție, răbdare și demnitate cetățenească să i se traducă sentința.

  În timpul perioadei de detenție escrocul Ilan Șor n-a pierdut timpul în zădar, dar a muncit cu toată puterea lui bărbătească evreiască și a dăruit Patriei moldovenești doi copii frumoși, care să-i asigure viitorul. Ținând cont de faptul, că escrocul Ilan Șor mai are în grija sa un apărător al Patriei moldovenești, băiatul mai mare al soției sale artistice Jasmin, trebuie de avut în vedere că escrocul Ilan Șor, deși a furat aproape 3 miliarde de dolari de la poporul moldovenesc este tată “eroină”, are în grija sa trei copii minori și trebuie lăsat în pace.

  Un alt argument în plus în favoarea la aceia, că escrocul Ilan Șor trebuie lăsat în libertate este și munca sa asiduă la scrierea cărții “Cum să furi trei miliarde de dolari de la prostălanul popor moldovenesc și să rămâi în libertate”. Scrierea acestui bestsseler va duce faima poporului
  moldovenesc în Israiel, Statele Unite, Uniunea Europeană și chiar și în toată lumea. Toți se vor minuna cum un puști evreu, adus de familia sa în desagă la vărsta de nici trei săptămâni într-o țară străină pentru el, cum era puternica Țară a Moldovei, fără nici un fel de studii la nici 28 de
  anișori împliniți a putut să jefuiască putenicul stat moldovenesc și eruditul său popor de aproape 3 miliarde de dolari.

  În toată lumea civilizată, în care se stăruie cu atâta îndărgire să ajungă Moldova, scrierea de cărți în detenție este recompensată cu scăderea perioadei de detenție. Pseudo-deținutul escroc Ilan Șor merită atâta reducere a termenului de detenție pentru purtare exemplară, pentru tată “eroină”, pentru munca exemplară în favoarea municipiului Orhei, pentru
  magnificul bestsseler pe care îl scrie în detenție, încât există pericolul real ca acest termen să fie depășit cu brio și statul moldovenesc să-i rămâie dator escrocului Ilan Șor cu termen de detenție. Și cine în acest caz va executa detenția, poporul moldovenesc, care și așa este în detenție
  pe viață sub regimul Plahotniuc sau stăpânul atotputernic al justiției moldovenești, însuși oligarhul Plahotniuc?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri