Judecatorul Cristi Danilet anunta un protest farta precedent al magistratilor. Judecatorii si procurorii din patru judete vor protesta in fata tribunalelor, imbracati in robe. Ei se gandesc si la forme mai ample de protest.

„Luni, intre orele 12-13, judecatorii si procurorii din judetele Cluj, Salaj, Maramures, Bistrita vor iesi in fata tribunalelor, imbracati in robe! Ei vor protesta impotriva modificarilor aduse la legile justitiei si a codurilor penal si de procedura penala. Speram ca la fel vor proceda magistrati din celelalte judete ale tarii.

Magistratii romani nu vor accepta nepasatori ca Parlamentul sa dezbata legi date in favoarea infractorilor. Este o rusine ceea ce se intampla. Legile nu se fac pentru anumite persoane. In momentul de fata judecatorii penalisti si procurorii discuta necesitatea de a intra saptamana viitoare intr-o forma de protest.

Asadar, luni vom anunta si noi: SUNTEM CU OCHII PE VOI! Daca trebuie sa iasa si magistratii in strada sa intelegeti ca e groasa, atunci insa facem si asta, sa vuiasca Europa!”, anunta Cristi Danilet pe Facebook.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) spune ca modificarile aduse Codului penal si Codului de procedura penala vor avea un „efect devastator” asupra anchetelor penale, pentru ca elimina instrumentele legale indispensabile prin care organele de ancheta pot investiga infractiuni, iar Directiva 2016/343 a Parlamentului European privind prezumtia de vinovatie este deja prevazuta in legislatia interna, astfel ca este folosita doar ca pretext pentru a elimina capacitatea organelor de urmarire penala de a descoperi si dovedi infractiuni.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, spune ca daca se adopta modificarile pe care parlamentarii vor sa le aduca la Codurile penale „DNA se va inchide”. „Aceste modificari nu vor afecta doar activitatea tuturor procurorilor, ci pun in pericol toti romanii”, a declarat Kovesi.

De asemenea, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) spune ca modificarile aduse codurilor vor duce la „amputarea posibilitatilor tactice de investigare a infractiunilor”.

Parchetul General sustine ca amendamentele depuse pentru modificarea Codurilor penale vor avea ”consecinte negative asupra procesului penal” si vor modifica arhitectura acestuia, in sensul ingreunarii actului de urmarire penala. In plus, procuroriii sustin ca ”se incearca o limitare a aplicarii unor principii fundamentale precum si a unor institutii esentiale ale procesului penal” si se pune mai mult acceentul pe respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate.

Sursa:aktual24.ro

(46 accesari)