-3.8 C
Chișinău
vineri, 3 februarie, 2023

Crește numărul persoanelor evacuate de pe insula La Palma din arhipelagul Canare, după erupția vulcanului Cumbre Vieja: sute de case înghițite de lavă

Must read

Comentarii recente

Crește numărul persoanelor evacuate de pe insula La Palma din arhipelagul Canare, după erupția vulcanului Cumbre Vieja. Peste 6.000 de oameni au fugit de lava care a îngropat sute de case.

Oficialii locali au declarat că lava ar putea declanșa o reacție chimică ce provoacă explozii și eliberarea de gaze toxice atunci când ajunge la mare, relatează Digi24.ro.

Autoritățile maritime au stabilit o zonă de excludere de aproape patru kilometri pe mare, în zona în care se îndreaptă lava.

Experții au declarat presei locale că este de așteptat ca lava să ajungă în mare marți. Locuitorilor li s-a spus să stea departe de zonă, care a fost limitată de polițiști.

Între timp, lava continuă să avanseze pe flancul de vest al vulcanului, distrugând tot ce se află în calea sa. Peste 300 de case au fost distruse de lavă până acum.

Au existat ordine obligatorii de evacuare pentru patru sate, inclusiv El Paso și Los Llanos de Aridane, iar adăposturi temporare au fost înființate.

„Suntem foarte îngrijorați pentru că nu știm când ne vom întoarce acasă”, a declarat Ana Guadalupe González pentru radioul public spaniol, potrivit BBC.

Temându-se că locuința ei ar putea fi cuprinsă de lavă, ea a spus că „am fugit de acolo și am lăsat totul în urmă, inclusiv animalele de companie”.

O altă localnică, numită Laura, a declarat pentru radioul Cadena SER că ea și familia ei au primit avertismente despre erupție, dar nu au avut timp să se pregătească pentru evacuare.

„Casa mea nu este afectată, dar vecinii mei și-au pierdut casele, micile lor afaceri. Aceasta este o catastrofă”, a spus ea.

Televiziunea spaniolă a raportat că o școală primară a fost distrusă de lavă. Directorul școlii Los Campitos a spus că familiile a cel puțin jumătate din cei 23 de copii ai școlii și-au pierdut și casele.

Autoritățile aeriene au declarat că erupția nu a afectat traficul din Insulele Canare.

Vulcanul Cumbre Vieja se află în sudul insulei La Palma, care găzduiește aproximativ 80.000 de oameni.

digi24.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri