start_1169916Fenomenul corupției a început să prezinte o amenințare directă asupra securității naționale a Republicii Moldov. Declarațiile au fost făcute de invitații Orei Expertizei de la Jurnal TV.

„Am dubii că cineva din autorități vrea să lupte cu corupția în Republica Moldova. Prea mulți se hrănesc din urma corupției. Este un act curajos că premierul a recunoscut în sfârșit că sistemul opune o rezistență enormă. Din punctul meu de vedere, corupția a început să prezinte o amenințare directă asupra securității naționale. Judecătorii corupți trebuie să fie pedepsiți, nu instruiți. De reformat sistemul cu judecători și procurori corupție este o „mission impossible” (n.r. misiune imposibilă)”, a declarat avocatul Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO.

„Finalitatea cazurilor de corupție depinde în mare parte și de judecători. Pedepsele pe care le aplică instanțele judecătorești sunt derizorii, pentru că ei nu consideră corupția ca fiind o infracțiune prea gravă. Sau vor să creeze niște precedente, ca ulterior să cadă sub această prismă. Este în proces de elaborare o hotărâre a CSJ care să ghideze judecătorii în aplicarea legislației ce ține de corupție: corupere pasivă, activă și trafic de influență. Ne punem mari speranțe că practica se va schimba, iar rezultatele vor fi mult mai aproape de așteptările oamenilor și de cele ale partenerilor europeni”, a declarat vicedirectorul CNA, Cristina Țârnă.

„Corupția este sistemică, adică nu doar în sistemul judecătoresc, dar în toate organele. După orice informație din presă privind lipsa de independență și imparțialitate a unui judecător, dubii privind legalitatea activității unui judecător, trebuie să fie inițiate investigații. Potrivit legislației internaționale, pentru acte de corupție nu trebuie să existe termen de prescripție. La noi CNA vine și se scuză că a expirat termenul de prescripție. Atunci veniți la parlament și cereți modificarea legislației”, a menționat avocatul Roman Zadoinov.

Vicedirectorul CNA a avut și o explicație de ce niciun demnitar sau un președinte de judecătorie nu a fost condamnat până acum pentru acte de corupție.

„Suntem în așteptare. Orice dosar de rezonanță presupune un grad mare de complexitate. Dacă într-un caz banal un funcționar semnează și ia bani, atunci la nivel înalt lcururile se fac mult mai discret. Actele nu sunt semnate direct, dar prin indermediari. E mult mai complicat procesul de acumulare a probelor. De aceea durează și procesele de judecată. Noi ne punem speranța că vor exista și presiuni din partea presei și a partenerilor internaționali că nu vom avea doar condamnări, dar cu pedepse demotivante”, a explicat Cristina Țârnă.

Precizăm că ieri, Comisarul European pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, aflat într-o vizită la Chișinău, a declarat că Uniunea Europeană este îngrijorată de nivelul înalt de corupţie din Republica Moldova şi recomandă autorităţilor de la Chişinău să combată acest flagel şi să reformeze justiţia.

sursa: jurnal.md

 

(190 accesari)