4.1 C
Chișinău
vineri, 3 decembrie, 2021

Convenția de la Instanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, ratificată în prima lectură

Must read

Comentarii recente

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Instanbul), în prima lectură cu 54 de voturi ale deputaților din PAS.

Tratatul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor și adoptării politicilor integrate.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. De asemenea, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.

„Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice, semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017, reprezintă cel mai cuprinzător instrument juridic internațional pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, din perspectiva drepturilor omului”, a menționat președinta Comisie politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

Documentul a fost adoptat la 11 mai 2011. Până în prezent, acesta a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. De asemenea, Convenţia a fost semnată de Uniunea Europeană. 

Deputații BCS au părăsit ședința de astăzi a Parlamentului, nemulțumiți de includerea pe ordinea de zi a Proiectului cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței femeilor și a violenței domestice. Deputatul BCS, Grigore Novac, a spus că acest acord este o rușine. În replică, președintele Parlamentului a spus că „este o rușine ca femeile să fie bătute în secolul 21” și i-a cerut să nu speculeze pe acest subiect.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri