Contrabandă cu produse din tutun prin poșta diplomatică! În schemă ar fi fost implicat serviciul diplomatic al Ministerului de Externe și o companie privată de transport auto.

Informațiile se conțin într-o sesizare a Poliției adresată Serviciului de Informații și Securitate, transmite jurnal.md.

SIS afirmă că investigațiile sunt în desfășurare, iar Ministerul de Externe ne-a transmis că nu a fost sesizat oficial. Proprietarul companiei private spune că ar fi vorba de o eroare sau o comandă.

Sesizarea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră expediată Serviciului de Informații și Securitate este datată cu ziua de 23 martie 2021.

Prin respectiva sesizare, IGPF a informat SIS-ul despre faptul că o companie de transport auto, BUSLINE SRL, prestează servicii de transport a pasagerilor și coletelor în unele state din Uniunea Europeană, dar mai transportă și poșta diplomatică din cadrul serviciului diplomatic al Ministerului de Externe.

În document se arată că ”factori de decizie ai companiei, dar și unii angajați ai serviciului diplomatic au organizat o filieră ilegală, prin care au transportat prin frontiera de stat produse din tutun aromatizat, care era plasat în valize diplomatice, evitându-se controlul vamal”.

În unul dintre cazurile de contrabandă s-ar fi folosit unul dintre autocarele companiei private, un ”Setra”, cu numărul de înmatriculare ”BUS LINE 1”.

Unul dintre cazurile documentate de contrabandă ar fi avut loc la începutul acestui an.

Astfel, în sesizarea IGPF se arată că pachete cu denumirea ”Poșta Diplomatică”, care conțineau de fapt produse din tutun, erau depozitate pe 9 februarie curent la oficiul companiei de transport, pe strada Gagarin 3, ca apoi, pe 13 februarie să fie transportate de autocarul companiei peste hotare, prin punctul de trecere a frontierei Leușeni-2.

Încărcătura ilegală, deghizată în poștă diplomatică, ar fi valorat 60 de mii de lei.

I-am întrebat pe responsabilii de la IGPF dacă documentul, pe care îl cităm, este unul veridic. IGPF-ul ne-a comunicat că „în baza Acordului de colaborare cu SIS, Poliția de Frontieră face schimb de informații care sunt atribuite la secretul de stat”, iar în acest context nu poate confirma sau infirma cazul.

Ulterior, am făcut o solicitare similară și către SIS, instituție care a confirmat autenticitatea documentului.

În răspunsul SIS se mai arată că „Serviciul de Informații și Securitate gestionează o serie de dosare operative legate de contrabandă cu folosirea situației de serviciu, inclusiv în ceea ce privește mecanismele menționate.

Având în vedere complexitatea unor astfel de dosare, caracterul transfrontalier al acestui tip de criminalitate, dar și necesitatea de coordonare cu subdiviziunile specializate ale Procuraturii Generale, nu putem divulga particularitățile legate de investigațiile respective, pentru a nu prejudicia confidenţialitatea urmăririi penale”.

Iar Serviciul de presă al Ministerului de Externe ne-a transmis că instituția are un mecanism de verificare de către SIS a companiilor de transportare a valizei diplomatice, iar firma BUSLINE a fost avizată favorabil în procedura de verificare.

De asemenea, Ministerul de Externe spune că nu a recepționat sesizări oficiale cu privire la implicarea companiei respective în acțiuni de transportare ilicită a produselor.

De partea cealaltă, proprietarul companiei de transport auto a confirmat că are un contract de mai mulți ani cu Ministerul de Externe privind prestarea a serviciilor de transport a poștei diplomatice, dar a negat categoric orice implicare în scheme de contrabandă.

Acesta spune că nu a auzit nimic despre vreo investigație a structurilor de forță privind contrabanda cu poșta diplomatică.

„Informația e incorectă. Noi n-am dus niciodată așa ceva. Noi luăm poșta diplomatică de la Ministerul de Externe. Este deja sigilată”, a declarat Cristian Busuioc, proprietarul companiei de transport.

Acesta a mai menționat că suspectează că ar fi vorba despre relele intenții ale unor altor firme concurente din domeniu. Întrebat care ar fi acestea, el nu a vrut să ne spună. A adăugat doar că suspectează inclusiv IGPF-ul de exercitarea unor presiuni la comandă.


(26 accesari)