0.2 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Consiliul Concurenței de la București anchetează de ce s-au scumpit atât de mult carburanții auto în țară

Must read

Comentarii recente

Consiliul Concurenței din România derulează o analiză pe piața comercializării angro de carburanți auto cu scopul de a identifica factorii care au determinat recentele majorări de prețuri ale carburanților, precum și eventualele disfuncționalități ale pieței. Benzina standard a trecut de 6 RON, iar cea premium, și de 7 RON.

În urma analizei, Consiliul Concurenței poate propune recomandări, respectiv măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor, iar în cazul în care descoperă încălcări ale legii, inițiază procedurile necesare pentru a le sancționa.

De altfel, comercializarea carburanților atât angro, cât și cu amănuntul a fost și în trecut în atenția Consiliului Concurenței.

Astfel, autoritatea de concurență a sancționat 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare.

De asemenea, autoritatea de concurență a sancționat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Consiliul Concurenței din România a câștigat procesele cu toate companiile petroliere care au fost amendate și care au contestat decizia autorității, instanța confirmând încălcarea legii concurenței.

Pentru a stimula concurenţa pe piaţa comercializării carburanţilor, autoritatea de concurenţă a lansat aplicaţia Monitorul preţurilor pentru carburanţi, care afişează preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din întreaga ţară.

Menționăm că instituția similară de la Chișinău nu are momentan director și se pregătește un proiect prin care Consiliul Concurenței din R.Moldova va fi comasat cu ANRE.

Amintim că, anterior, ex-vicepreședintele Parlamentului moldovean, Alexandru Slusari a criticat dur activitatea entității respective, care nu ar fi reacționat la existența unor acorduri de cartel pe piața petrolieră.

„Pe motiv că acum nu există conducere la Consiliul Concurenței, nimeni nu reacționează la aceste acorduri zilnice de cartel. Dacă noi am fi avut un Consiliu al Concurenței funcțional, aceste majorări concomitente de prețuri la pompă ar fi un semnal vădit de înțelegeri de cartel și aceste companii trebuiau să plătească amenzi de sute de mii de lei”- a declarat ex-deputatul în septembrie curent.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri