26.1 C
Chișinău
marți, 28 iunie, 2022

Conducerea PD riscă a fi acuzată de furt de proprietate intelectuală. Compania care a realizat proiectul video al „Arenei Chișinău”, furat de democrați, nu cunoaște nimic

Must read

Comentarii recente

Conducerea Partidului Democrat din Moldova, inclusiv președintele formațiunii Vlad Plahotniuc și vicepreședintele Andrian Candu, președinte al Parlamentului, ar putea fi acuzată de furt al proprietății intelectuale. Este vorba de construcția „Arenei Chișinău”, proiect grandios anunțat de aceștia săptămâna trecută, proiectul video al căruia l-au prezentat la sediul PDM, pe pagina web a formațiunii, dar și pe rețelele de socializare fără acordul companiei cu renume mondial care l-a realizat încă acum șase ani, în 2012.

„Ziarul de Gardă” a solicitat o reacție a companiei care a prezentat proiectul francez al „Arena Dunkerque” din care democrații au tăiat filmulețul prezentat public, iar aceștia au declarat că nu au fost consultați pentru difuzarea proiectului și că găsesc jenant faptul că numele entității nu a fost menționat în prezentare.

„Nu am fost consultați pentru a autoriza difuzarea videoclipului Arena Dunkerque, proiect pentru care deținem proprietatea intelectuală. În plus, este foarte jenant faptul că numele firmei noastre de arhitectură nu este menționat în articolul care prezintă videoclipul”, se spune în răspunsul remis ZdG.

Firma a mai precizat că munca asupra unui asemenea produs diferă de la un proiect la altul. În primă fază, la acesta muncesc 2-3 arhitecți și sunt investite sume de mii de euro.

„În general, este vorba în faza de concurs (înainte de a cunoaște dacă suntem echipa câștigătoare și a începe studiile asupra proiectului) de 2 sau 3 arhitecți angajați cu normă întreagă pentru 2 sau 3 luni. Producția unui proiect ca acesta ține de asemenea de crearea unor perspective 3D a proiectelor (în general, 5 sau 6 vederi la preț de 2.000 sau 3.000 de euro per imagine), precum și de realizarea unui film (între 5 și 10 mii de euro). Nu cunoaștem care sunt sancțiunile în Franța pentru acest gen de utilizare fără mențiune a persoanei care deține proprietatea proiectului”, a adăugat aceeași sursă.

Amintim că, la scurt timp după anunțul PDM cu referire la construcția Arenei, la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a avut loc o ședință a Grupului de lucru pentru implementarea proiectului de edificare a Arenei Chișinău. Aceasta a fost prezidată de către ministrul Chiril Gaburici. Din componența Grupului de lucru mai fac parte ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, dar și alți reprezentanți ai instituțiilor de resort.

Potrivit MEI, în baza studiului de pre-fezabilitate, s-a propus ca arena polivalentă să fie edificată pe terenul aflat în administrarea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din comuna Stăuceni, suprafața estimativă necesară construcției fiind de circa 10 ha.

Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri