-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Compania olandeză care va livra gaze Moldovei a fost acuzată de procurorii din SUA că a dat mită

Must read

Comentarii recente

Compania olandeză Vitol, unul dintre cei mai mari traderi de produse petroliere din lume, a câștigat al doilea tender lansat de Energocom, pentru unui milion de metri cubi de gaze necesar pentru stabilizarea presiunii în sistemul gazier. Pe 26 octombrie, cele două companii au semnat un contract privind livrarea gazelor naturale, a anunțat Agenția Proprietății Publice, fără a dezvălui costul, scrie mold-street.com

Potrivit contractului, pe parcursul zilei de miercuri, 27 octombrie, Vitol va livra un milion de metri cub de gaze naturale Republicii Moldova.

Această corporație elvețiano-olandeză este unul dintre cei mai mari traderi de resurse energetice din lume, alături de Trafigura, Glencore și Gunvor. În ultimii ani Vitol a ajuns în atenția publicului ca urmare a unor scandaluri de corupție și a unor anchete, desfășurate de autorități din mai multe state ale lumii.

De exemplu, la finele anului trecut, Vitol a fost de acord să plătească o amendă de peste 135 de milioane de dolari pentru a soluționa ancheta Departamentului de Justiție din SUA privind încălcările Corrupt Practices Act (FCPA) și pentru a rezolva o investigație paralelă în Brazilia. Potrivit Departamentului de Justiție din SUA, Vitol ar fi dat mită oficialilor din Brazilia, Ecuador și Mexic. De asemenea, Vitol a fost de acord să restituie peste 12,7 milioane de dolari către Commodity Futures Trading Commission (CFTC) într-o chestiune conexă și să plătească CFTC o penalitate de 16 milioane de dolari pentru activitatea de tranzacționare.

„De-a lungul unei perioade de 15 ani, Vitol a plătit mită de milioane de dolari la numeroși funcționari publici – în trei țări separate – pentru a obține avantaje competitive necorespunzătoare, care au avut ca rezultat profituri ilegale semnificative pentru companie”, a declarat procurorul general adjunct interimar Brian C. Rabbitt. al Secției Penale a Departamentului de Justiție din SUA.

Citește continuare pe mold-street.com.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri