Raportul Comisiei Europene pe tema corupţiei din România avertizează că jurnalismul este, adesea, influenţat de interesele şi de afilierile politice ale proprietarilor unor societăţi media. Au existat intimidări la adresa magistraţilor şi a unor persoane implicate în combaterea corupţiei, se arată în primul raport CE privind corupţia din toate ţările UE.

Jurnalismul din România este, adesea, influenţat de interesele şi de afilierile politice ale proprietarilor unor societăţi media şi au existat intimidări la adresa magistraţilor şi a unor persoane implicate în combaterea corupţiei, se arată în primul raport CE privind corupţia din toate ţările UE.

„Informarea obiectivă s-a deteriorat în ultimii ani şi jurnalismul este adesea influenţat de interesele specifice şi de afilierile politice ale proprietarilor unor societăţi de media, incluzând uneori intimidarea magistraţilor sau a unor persoane implicate în combaterea corupţiei”, precizează raportul la capitolul mass-media şi accesul la informaţii.

Totodată, se arată că „limitările libertăţii presei au redus şi mai mult accesul la informaţii la nivelul întregii ţări”.

În opinia CE, această situaţie este agravată de faptul că România are cea mai scăzută rată de acoperire a internetului din UE.

De asemenea, o punere în aplicare „inadecvată” a legislaţiei de reglementare a accesului la informaţii afectează capacitatea de a preveni şi de a controla corupţia.

Documentul menţionează că raportul Freedom House’s Freedom of the Press 2013 a stabilit că presa din România este „parţial liberă”.

Acesta este primul raport anticorupţie care analizează situaţia din fiecare stat membru, realizat de Executivul european.

sursa: realitatea.net

(170 accesari)