9.4 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

Comisia Electorală Centrală a fost acţionată în judecată după ce în campania electorală a limitat accesul jurnaliştilor la informaţii de interes public

Must read

Comentarii recente

cec-1Centrul de Investigaţii Jurnalistice a acţionat în judecată Comisia Electorală Centrală pentru că în campania electorală instituţia a limitat accesul jurnaliştilor la informaţii de interes public, cum ar fi listele de subscripţie, dar şi rapoartele financiare ale candidaţilor înscrişi în cursa pentru prezidenţiale.

Prima şedinţă va avea loc pe 24 ianuarie 2017, la Judecătoria sectorului Centru. Dosarul va fi examinat de judecătorul Ion Ţurcan, fostul preşedinte al instanţei.

La începutul lunii octombrie, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a depus la Comisie o solicitare prin care a cerut acces la listele de subscripţie depuse de grupurile de iniţiativă pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

„Interesul faţă de acestea este determinat de polemicile din societate vizavi de corectitudinea desfăşurării campaniei electorale. Considerăm că un eventual refuz nu ar putea fi motivat fiind invocate datele cu caracter personal. Ne asumăm responsabilitatea să nu divulgăm datele cu caracter personal conţinute în documentele solicitate”, se arată în prima solicitare.

Suplimentar la aceasta, jurnaliştii Centrului au expediat o altă solicitare, prin care au reconfirmat că-şi asumă responsabilitatea să nu divulge datele cu caracter personal şi să nu fotografieze documentele, scrie Anticorupţie.md.

În răspuns, reprezentanţii CEC au invocat protecţia datelor cu caracter personal, adresându-se Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal.

O altă solicitare expediată la CEC viza accesul la rapoartele financiare ale tuturor candidaţilor la funcţia de şef al statului, cu indicarea locurilor de muncă ale donatorilor. În replică, reprezentaţii Serviciului de presă al Comisiei au declarat că aceste date nu pot fi prezentate sub nicio formă, asta pentru că s-au înăsprit regulile de protecţie a datelor cu caracter personal, pentru prevenirea intimidării donatorilor în campania electorală.

Publice anterior, datele despre locul de muncă, localitatea domiciliului şi anul naşterii donatorilor electorali au fost haşurate de această dată. În pofida acestor impedimente, Centrul de Investigaţii Jurnalistice a descoperit mai multe cazuri curioase în listele de finanţatori electorali. Unii funcţionari de stat au făcut donaţii mai mari decât veniturile obţinute, alţi donatori se numără printre beneficiarii unor licitaţii publice. Printre sponsorii acestei electorale se regăsesc preoţi, prosperi oameni de afaceri şi persoane cu trecut penal.

În acest dosar, CIJM este reprezentat de avocaţi din cadrul organizaţiei „Jurişti pentru drepturile omului”.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri