-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Comisia de la Veneția are obiecții față de ultimele modificări la legea procuraturii. Litvinenco: Avizul Comisiei are caracter consultativ

Must read

Comentarii recente

Procurorul General ar trebui să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo trebuie revizuită substanțial. Concluzia aparține Comisiei de la Veneția care a adoptat astăzi o opinie. La fel, Comisia consideră că modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii sunt lipsite de transparență și predictibilitate.

La fel, Comisia de la Veneția a atras atenția asupra modificării componenței CSP.

„Componența CSP a fost modificată de 2 ori în ultimii ani. Aceste schimbări frecvente creează impresia că orice majoritate parlamentară a încercat să schimbe componența în favoarea sa”, se menționează în comunicat.

În același timp, Comisia de la Veneția consideră că procedura de evaluare a Procurorului General ar trebui revizuită. În particular, legea trebuie să descrie clar natura și indicatorii principali. CSP poate fi împuternicit să definească aceste regulații, dar mereu în conformitate cu legea. Totodată, Procurorul General ar trebui să revină în componența CSP.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a luat cunoştinţă de avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021, iar recomandările emise „vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”.

„Deși în Republica Moldova există unele particularităţi specifice, care nu pot fi comparate cu alte ţări – în special, capturarea instituţiilor statului de către grupuri oligarhice şi utilizarea justiţiei în scopuri private – și chiar dacă avizul Comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează.” – a mai susținut Litvinenco.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri