-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Comisia de anchetă: Situația în domeniul extragerii resurselor minerale utile este alarmantă

Must read

Comentarii recente

Mariana Cușnir, deputată PAS, membră a Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului, a declarat într-o conferință de presă că situația în domeniul extragerii resurselor minerale utile este alarmantă. În cadrul normativ există multe carențe și lacune, care permit antreprenorilor de rea-credință să prejudicieze bugetul public național, fiind create în același timp premise de sporire a corupției în tot lanțul valoric. La majoritatea carierelor sunt depistate încălcări, fiind prejudiciat bugetul național al statului în proporții deosebit de mari.

În 2020, ca urmare a controalelor efectuate de Direcția controlul geologic și resurse funciare din cadrul Inspectoratului pentru protecția mediului, a fost evaluat un prejudiciu cauzat subsolului în sumă de 39.100.000 de lei, iar solului – de 75.000.000 de lei. Totodată, prejudiciile acoperite sunt doar de 99.000 de lei. 

Pentru 2021 rezultatele controalelor efectuate sunt și mai alarmante. Direcția a calculat prejudicii cauzate mediului de 733.500.000 de lei. De asemenea, au fost create prejudicii și pierderi de producție agricolă în urma scoaterii nelegitime a terenurilor din circuitul agricol în sumă de 13.500.000 lei. 

Amenzile contravenționale au vizat însă doar 54.000 de lei. Amenda maximă, conform Codului contravențional, este de 6.000 de lei.

În opinia deputatei Mariana Cușnir, cea mai mare lacună se atestă în elaborarea documentelor de politici, cu viziune pe termen mediu și lung. Lipsa documentelor de politici duce la faptul că resursele minerale se exploatează într-o formă abuzivă pentru mediu și pentru economia națională a țării. 

Pentru a exploata durabil resursele noastre naturale este nevoie ca documentele de politici să conțină răspunsuri la întrebări fundamentale: De câte rezerve minerale dispune țara? Care este nivelul actual și proiectat de exploatare și cum trebuie exploatate aceste resurse? Care este nivelul optim de utilizare a resurselor?

La balanța statului se află 485 de zăcăminte de substanțe minerale utile nemetalifere solide, inclusiv 47 de complexe cu două sau mai mute tipuri de substanțe minerale utile, dintre care 183 se află în proces de exploatare. La balanța statului se mai află 362 de zăcăminte de ape subterane, dintre care în exploatarea statului sunt 41. 

Din numărul total, 309 contracte încheiate de autoritatea publică centrală de resort și agenții economici pentru atribuirea în folosință a zăcământului mineral, zero contracte până acum sunt anulate, în condițiile în care a fost constatat un număr foarte mare de încălcări, cu prejudicii colosale. Deputata PAS a conchis că guvernările precedente intenționat închideau ochii la încălcările din acest sector.

„Volumele raportate astăzi, pentru care agenții economici plătesc impozite în bugetul de stat, nu sunt reale. În realitate se extrage cu mult mai mult și bugetul de stat, cetățenii Republicii Moldova, nu beneficiază de această resursă naturală”, a menționat Ina Coșeru, deputat PAS, președinta Comisiei. 

Comisia își propune să readucă în câmpul legal toți actorii implicați în acest lanț valoric.

Până în 2017, activitatea de extragere a substanțelor minerale utile era licențiată. Agenții economici erau obligați să obțină licențe de la Camera de licențiere, din subordinea Ministerului Economiei.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri