foto: jurnal.md

foto: jurnal.md

La 1 ianuarie 2014 rețeaua de comerț cu mărfuri alimentare și nealimentare din Moldova includea 8356 magazine, 2977 gherete și chioșcuri, 240 pavilioane, 1948 buticuri, 1066 farmacii și 691 stații de alimentare cu petrol. Volumul comerțului cu amănuntul, în toată această rețea de comerț, la 31 decembrie 2014 a constituit 39,4 miliarde lei.

Volumul serviciilor oficial comercializate populației prin toate unitățile oficial înregistrate în anul 2013 a constituit 13,7 miliarde lei.

Structura rețelei de comercializare a serviciilor în Moldova lipsește, nu este nicăieri publicat numărul de unități de prestare a serviciilor cu plată populației. Biroul Național de Statistică nu publică nici într-un fel structura rețelei de realizare a serviciilor populației. Ultima cifră a valorii de afaceri din domeniul comercializării serviciilor, BNS a publicat doar în anul 2010, iar structura este prezentată doar de căile de prestări: unitățile oficial înregistrate și persoane fizice.

Însă ce prezintă sau include această structură a unităților de prestare servicii populației nicăieri nu există.

În datele oficiale ale BNS figurează 1948 de buticuri de comerț cu amănuntul. Cifra este mult inferioară celei real existente. Numai în municipiul Chișinău această cifră este de peste 4500.

Valoarea totală oficială a comerțului cu amănuntul și comercializare a serviciilor în 2014 a constituit 53,1 miliarde lei.

Această cifră nu include volumul realizărilor din piețele Republicii Moldova, de pe străzile din municipiul Chișinău și toate celelalte localități, comerțul electronic, etc. Cifra volumului oficial de comerț nu include nici valoarea comerțului cu producție a casnicilor, cea necontabilizată la întreprinderi, falsificată, de contrabandă, etc.

În așa fel, valoarea totală reală a comerțului cu amănuntul și serviciilor ar trebui să înglobeze 120,0 – 145,0  miliarde lei, adică de aproximativ 2,5 ori mai mare ca cea oficială.

Ca impact negativ puternic, de la valoarea comerțului ilicit, o constituie neplata impozitelor și taxelor indirecte (TVA, Accize, Taxe vamale) în bugetul de stat,. Valoarea acestora este de aproximativ 10-12 miliarde lei. Acești bani nu ajung în bugetul de stat, ci în buzunarul altora.

Reieșind din situația prezentată, comerțul devine foarte tentant și atrăgător pentru unii oligarhi, care nu au înțeles acest lucru până acum.

În așa fel, se conturează realitatea declarațiilor noului ministru al economiei. Nu în zadar dl Candu, chiar din prima zi de investire în funcția de ministru al economiei, a declarat că Moldova are nevoie de investitori în domeniul de comerț retail.

Sunt de părere că nu în zadar s-a făcut aceste declarații. Șeful lui, el și nănașul, nu prea are mari afaceri în domeniul comerțului retail.

Iată una din obiectivele reale ale instalării lui Candu în fotoliul de ministru al economiei. Aducerea companiei Lidl pe piața Moldovei, cred, este o țintă pusă de Plahotniuc pe umerii lui Candu. Nu în zadar în prezent se face un lobby puternic a acestei companii pe piața Moldovei.

Vreau să-i aduc aminte dlui Candu, Moldova  are nevoie de investiții calitative în sectorul real al economiei, dar nu în comerț.

Moldova a devenit un supermarket mare, un BAZAR în centrul Europei…

Oare de așa investiții are nevoie în prezent Moldova? Unde te întorci numai magazine si rețele de magazine si restaurante, cafenele, piețe, pe toate străzile se face comerț, pe trotuare tot, în toate gările, în curțile caselor.

Toți fac comerț și nimeni nu vrea să producă. Noi avem nevoie de locuri calificate de muncă, ci nu de vânzători. Toți moldovenii au devenit VÂNZĂTORI.

Moldova are nevoie de investiții pentru a crea locuri de muncă în sectoare industriale, acolo unde se produce valoare adăugată.

Vreau să-i amintesc acestui ministru – nu în comerț se produce valoare adăugată, ci în  sectorul de producție.

Acum a devenit clar de ce nânașul a înscăunat finul în această funcție. Televiziuni are, sistem de procurori și judecători are, sistemul financiar-bancar l-a subjugat, de ce să nu pună mâna și pe comerț.

Doar numai prin comerț cel mai ușor se poate spăla banii, se poate ocoli plata impozitelor, și desigur, de vândut fără probleme producția necontabilizată, de contrabandă și falsificată.

Sunt convins că rețeaua de comerț anunțată, numai într-un an va deveni cea mai mare din Moldova.

sursa: costandachi.eu

(174 accesari)