20.5 C
Chișinău
sâmbătă, 28 mai, 2022

Codul Electoral, modificat: Bani din buget pentru partide şi un alt plafon pentru suma donaţiilor

Must read

Comentarii recente

codul electoralPartidele politice vor beneficia de finanţare din partea statului. Parlamentul a votat astăzi în lectură finală un proiect de lege care prevede modificări la Codul Electoral. Proiectul a fost susţinut cu 56 de voturi.

Potrivit iniţiativei legislative, anual se va aloca 0,3 la sută din buget pentru susţinerea financiară a formaţiunilor politice, în funcţie de performanţele obţinute la alegerile parlamentare şi locale. Asta reprezintă aproximativ 100 de milioane de lei, iar banii vor fi repartizaţi de către Comisia Electorală Centrală.

Deşi în primă lectură proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral prevedea reducerea plafonului pentru donaţii în campanie până la 75 de mii de lei în cazul persoanelor fizice şi 150 de mii de lei în cazul celor juridice, pentru a doua lectură s-a propus un plafon de circa 750 de mii de lei şi, respectiv, un milion cinci sute de mii.

Totodată, iniţial proiectul prevedea că legea va intra în vigoare după şase luni de la publicare. Comisia juridică din parlament a decis însă că actul normativ va intra în vigoare la momentul publicării, cu excepţia articolelor care se referă la finanţarea partidelor din bugetul de stat, pentru care a fost fixat termenul începând cu 1 ianuarie 2016.

„Nu era mai bine să se amâne furtul de la Banca de Economii decât finanţarea partidelor?”, l-a întrebat liderul PL Mihai Ghimpu pe şeful Comisiei juridice. „Nu vreau să dau răspuns la aberaţii”, a spus scurt Tudor Deliu.

Prin iniţiativa legislativă votată se interzice utilizarea în campaniile electorale a banilor de peste hotare. Mai mult, partidelor li se va interzice să folosească în spoturi electorale imaginea politicienilor străini.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri