Vlad-Filat-PlahotniucProiectul de lege cu privire la modificarea Codului Audiovizualului, elaborat în secret, înregistrat în grabă mare la Parlament şi promovat pe sub masă, reprezintă un mare pericol pentru libertatea presei din Republica Moldova. În consecinţă, toată mass-media va ajunge să fie controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Astfel a calificat fracţiunea PL proiectul de lege care prevede introducerea mai multor restricţii în activitatea mass-media.

„Este un proiect prin care se pretinde că va fi protejat spaţiul informaţional de propaganda şi manipularea de către televiziunile retransmise pe teritoriul Republicii Moldova. Acest proiect de lege a fost adus ieri în comisie după începerea şedinţei. Eram obligaţi să ne exprimăm, necitindu-l măcar. Este un proiect care urmăreşte cu totul alte scopuri sub această acoperire. Încă o dată au demonstrat că reprezintă o alianţă antieuropeană şi că nu este pentru libertatea de exprimare. Vor să controleze presa şi doresc ca jurnaliştii să facă emisiuni doar despre ceea ce cred politicienii care sunt proprietari de mass-media”, a declarat deputatul PL Corina Fusu cu puţin timp în urmă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Parlament.

„Ceva foarte periculos se poate întâmpla în Republica Moldova. Aşa cum 10 ani în urmă în Italia s-a produs berlusconizarea presei, la noi se poate produce plahotniucizarea presei”, a menţionat şi legislatorul liberal Lilian Carp.

Deşi pretind că proiectul de lege este unul care vine să protejeze produsul autohton, autorii propun de fapt, reducerea acestuia de la 80% la 30%, afirmă liberalii.

„Ei, chipurile, au mare grijă de produsul autohton. Modifică articolul 11 din Codul Audiovizualului şi propun ca fiecare radiodifuzor să fie obligat să aibă producţie proprie de cel puţin 8 ore, adică 30%. Totodată, anulează o altă prevedere care spune că, de la 1 ianuarie 2010, produsul în limba română să nu fie mai puţin de 80%. Codul Audiovizualului nu se respectă din 2010 şi astăzi coaliţia monstruoasă PLDM-PCRM-PD vrea să reducă produsul autohton de la 80% la doar 30%”, a explicat Corina Fusu.

Cel mai grav ce se ascunde în acest proiect de lege, elaborat de un grup de deputaţi din PLDM şi PD, este faptul că limitează extrem de mult libertatea de exprimare. Proiectul de lege, stipulează că în cadrul programelor audiovizuale nu vor putea fi aduse acuzaţii în adresa unor persoane, inclusiv a politicienilor, fără prezentarea dovezilor. În caz contrar, autorii acestor programe riscă să fie sancţionaţi penal.

„Moderatorii programelor audiovizuale sunt obligaţi să solicite invitaţilor probarea afirmaţiilor acuzatoare. În lipsa lor, moderatorul opreşte discuţia. Deci dacă invitaţii nu vor avea o probă din instanţa de judecată că în Republica Moldova se fac lucruri urâte, nu ai posibilitatea să-ţi exprimi opinia. „Trăiască cenzura” – astfel poate fi rezumat acest proiect”, a accentuat Corina Fusu.

„Despre Banca de Economii, nimeni nu va putea spune într-o emisiune că s-a produs un jaf acolo. Politicienii vor să-şi facă o imunitate faţă de presă”, a adăugat Lilian Carp.

„Totodată, proiectul prevede că autorul informaţiilor răspândite prin orice mijloc de informare în masă „trebuie să fie individualizat şi identificabil”. Prin aceasta se încalcă o prevedere internaţională cu privire la protejarea sursei de informare. Foarte mulţi jurnalişti din UE au câştigat la CEDO când nu au dorit să divulge sursa de informare”, a mai spus deputatul PL Corina Fusu.

Proiectul ascunde şi multe interese economice, spune legislatoarea. Acesta vine să interzică companiei publice TRM să difuzeze publicitate comercială. „Deci compania Teleradio Moldova va fi lipsită de un milion de lei surse de finanţare independente. Deci această companie va fi întotdeauna în dependenţă directă de cei care sunt la guvernare”, a evidenţiat Corina Fusu.

Obiectivul de protejare a spaţiului informaţional al Republicii Moldova, cu care se laudă autorii proiectului de lege, se reduce la o singură prevedere. Aceştia propun interzicerea radiodifuzorilor, transmisia şi retransmisia emisiunilor informative şi informativ-analitice care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană privind televiziunea transfrontalieră.

„Convenţia Europeană este semnată şi ratificată de majoritatea statelor-membre ale Consiliului Europei, în afară de Federaţia Rusă care doar a semnat. Punem la îndoială sinceritatea acestor modificări. Cu siguranţă, Dumitru Diacov şi Chiril Lucinschi s-au consultat cu Ambasada Rusiei sau cu persoane sus-puse din Rusia când au scris acest articol. Este exclusă inclusiv retransmisia posturilor TV din SUA. Asta înseamnă History, Geographic Channel, Animal Planet, CNN. Deci sunt mai multe restricţii care de facto, aduc mai multe prejudicii decât beneficii”, a spus Corina Fusu.

Aceste modificări nu-l vor afecta însă cu nimic pe Vladimir Plahotniuc, proprietarul Prime, care retransmite Pervîi Kanal. Postul de televiziune a fost înregistrat în Uniunea Europeană, deci poate emite nestingherit inclusiv emisiuni informativ-analitice, politice şi de alt ordin.

Sursa:jurnal.md

(141 accesari)