2.2 C
Chișinău
miercuri, 1 februarie, 2023

CNAS îi refuză eroului războiului de pe Nistru, Ștefan Jurja, alocația modică de 500 lei pe motiv că acesta locuiește acum în România

Must read

Comentarii recente

Ștefan Jurja

Casa Teritorială de Asigurări Sociale a sect. Buiucani din Chișinău refuză să-i plătească alocația legitimă de 500 de lei eroului războiului de pe Nistru, veteranului Ștefan Jurja, cavaler al ordinului ”Ștefan cel Mare”, invocând argumentul precum că „beneficiarul nu primește pensie pentru că este stabilit cu trai permanent peste hotarele Republicii Moldova”. Asta deși în martie 2021 parlamentul a adoptat câteva modificări la Legea cu privire la veterani, prin care această nedreptate admisă de statul Republica Moldova față de veteranii de război decorați cu distincții de stat și care, din varii motive, și-au schimbat domiciliul peste hotare, a fost remediată. Despre acest fapt comunică autorul modificărilor respective, ex-deputatul Chiril Moțpan, și el veteran al războiului pentru apărarea independenței.

În context, Chiril Moțpan atrage atenția demnitarilor Marcel Spatari, Ministrul Muncii și Protecției Sociale și Dan Perciun, Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie asupra faptului că „Legea pentru modificarea Legii nr. 190/2003 cu privire la veterani (nr. 32, din 18 martie 2021), autorul căreia sunt și prin care am cerut repararea unei nedreptăți admise de statul Republica Moldova față de veteranii de război decorați cu distincții de stat și care, din varia motive, și-au schimbat domiciliul peste hotare, nu funcționează.”

Chiril Moțpan

Ex-deputatul menționează că „prin Decizia nr. 41923 din 09.08.2021, Casa Teritorială de Asigurări Sociale sect. Buiucani refuză acest drept (alocația de 500 de lei) veteranului Ștefan Jurja, cavaler al ordinului „Ștefan cel Mare”, invocând același argument stupid: ”beneficiarul nu primește pensie pentru că este stabilit cu trai permanent peste hotarele Republicii Moldova”.

„Altfel spus, cei care încă poartă în trup și în minte urmele războiului de pe Nistru sunt din nou umiliți și discriminați. Chiar și în condițiile când, potrivit datelor statistice oferite de CNAS, din 1620 de veterani cărora li s-a acordat alocația pentru merite deosebite față de stat, doar 5 nu beneficiază de aceasta în legătură cu schimbarea domiciliului peste hotare”- spune fostul deputat.

De altfel, modificările la Legea despre veterani au fost publicate în Monitorul Oficial la 16 aprilie 2021:

„Art. I. – Articolul 21 din legea nr. 190/2003 cu privire la veterani (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, nr. 84-86, art. 392), cu modificările ulterioare, se completează cu alineatul (4) cu următorul cuprins:

(4) Au dreptul la alocația pentru merite deosebite persoanele decorate cu ”Ordinul Republicii” sau cu ordinul ”Ștefan cel Mare”, stabilite cu traiul permanent peste hotarele Republicii Moldova.

Art. II. – Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(2) Guvernul, în decurs de 30 de zile de la data publicării prezentei legi, modifică și va adopta actele normative necesare executării acesteia.”

Chiril Moțpan mai spune că a elaborat Legea respectivă din convingerea că „statul trebuie să manifeste recunoștință față de toate persoanele care și-au dovedit patriotismul și devotamentul față de țară, indiferent de locul de trai actual, precum și că susținerea, chiar și cu o sumă modică, a acestor veterani, este un act al grijii statului față de cei care au luptat pentru menținerea integrității lui.”

Notăm că Ștefan Jurja, cavaler al ordinului „Ștefan cel Mare”, locuiește în prezent în România.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri