CNA RomaniaConsiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) vrea să modifice legislaţia audiovizualului astfel încât să sprijine posturile de radio locale mici şi să le impună marilor reţele de radio să difuzeze mai mult program local.

Membrul CNA Gabriel Tufeanu doreşte să modifice Decizia Consiliului numărul 277 din 2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori.

În acest sens, CNA a organizat, miercuri, la sediul său, o discuţie cu reprezentanţii principalelor companii de media care au operaţiuni pe piaţa de televiziune şi de radio din România.

La discuţie au participat o parte dintre membrii CNA (Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Florin Gabrea, Viorel-Vasile Buda, Răsvan Popescu şi Dorina Rusu) şi reprezentanţi ai RCS&RDS, Digi 24, Radio Zu, România TV, Antena 1, Antena 3, Naţional TV, Pro TV, Radio România, TVR, Europa FM, Naşul TV, Kiss TV, Magic FM, Rock FM, Prima TV, dar şi reprezentanţi ai Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) şi ai Asociaţiei de Comunicaţii electronice din România (ACeR).
În acest context, Gabriel Tufeanu a spus că a elaborat un proiect de modificare a Deciziei numărul 277 din 2013, care prevede, printre altele, şi creşterea programului local difuzat de staţiile de radio.

„Avem situaţii în care sunt posturi locale care de fapt nu difuzează program local decât într-o proporţie foarte mică. În acest fel sunt dezavantajaţi cei care sunt radiodifuzori cu adevărat locali”, a spus Gabriel Tufeanu. „Să modificăm (Decizia, n.r.) astfel încât cel care este radiodifuzor local să difuzeze minimum şase ore pe zi program local, astfel să fie clar cine este radiodifuzor local, iar cei care aparţin unui grup mare, naţional, să poată opta pentru o licenţă naţională, regională sau să se alăture licenţei naţionale pe care oricum grupul o deţine. Mi se pare o reglementare corectă (…) Noi ce vrem este ca şi un post de radio dintr-o localitate mică să existe. Trebuie să vă apărăm şi pe dumneavoastră (reţelele mari, n.r.), dar şi radiourile mici. Trebuie să înţelegem cu toţii că noi trebuie să apărăm şi să fim corecţi cu toată lumea. Trebuie să fie o regulă corectă pentru toţi”, a mai spus Tufeanu.

Romeo Repta, directorul de reţea al posturilor Kiss FM, Magic FM şi Rock FM, a spus că subiectul programului local a fost dezbătut de foarte multe ori la CNA. „Noi, ca industrie, am expus punctele astea de vedere de nenumărate ori (…) Ce reprezintă în definiţie programul local – spuneţi că vreţi să impuneţi şase ore de program local -, înseamnă ştiri, informaţii locale, emisiuni despre actualitatea de radio. Trebuie să avem şase ore de vorbărie pe zi. Nu poate face nimeni aşa ceva pe zi, decât un post de ştiri”, a spus Repta.

De asemenea, Repta a spus că niciun post de radio din România nu poate să se declare licenţă naţională, pentru că nu acoperă 60% din populaţia recenzată a ţării. „Noi suntem o sumă de licenţe locale, dar, pe baza acoperirii, nu acoperim 60% din populaţia recenzată a ţări. Acoperim 62% din populaţia urbană a ţării. Nimeni nu se poate declara reţea naţională, nici reţea regională, pentru că nu acoperim un judeţ (…) Noi, în majoritatea localităţilor locale, oferim mai multe informaţii locale decât competitorii noştri care sunt locali (…) Dar asta nu înseamnă să ne transformăm în post de ştiri”, a spus Romeo Repta.
El a subliniat că este foarte greu ca o staţie mare de radio din România să devină oficial „reţea naţională” sau „reţea regională”. În prezent, există pe piaţă reţelele naţionale Info Pro, Europa FM şi Naţional FM.
„Noi am militat mereu spre zona asta de a servi comunităţile locale. Începând cu anul ăsta vom reformata ştirile locale. Vom avea informaţii din oră în oră. Nu credem că vreo staţie de radio care activează pe piaţa locală ar putea oferi mai mult decât noi şase minute de ştiri în matinal şi apoi din oră în oră informaţii, însumând 12 minute de informaţii locale pe zi”, a mai spus Repta.
La rândul său, Victor Ferezan, director de ştiri al Radio Zu, a spus că radiourile trebuie să difuzeze informaţii relevante pentru comunitatea locală.

„Din experienţa lucrului pe comunităţi locale, ajungi să vezi care ar fi durata reală de informaţii locale care să folosească exact comunităţii. Noi difuzăm 14 minute de informaţii exclusiv locale pe zi, şase ore pe zi e absolut… Începi să dai ceea ce devine redundanţă, ceea ce e trivial, doar ca să umpli spaţiul ăla. Ce radio din Topolog sau din Eforie Nord ar putea să umple o oră de program local pe zi? Noi am încercat să difuzăm 35 de minute pe zi şi a fost infernal, dădeam (ştiri, n.r.) despre recoltă”, a spus Ferezan.

Însă membrul CNA Gabriel Tufeanu a spus că, dacă un post de radio devine oficial naţional, nu mai are obligaţia de a difuza program local.
La rândul său, membrul CNA Lorand Turos a spus că posturile mari de radio continuă să difuzeze program local pentru că sunt interesaţi să atragă publicitate locală. „Un radio X sau Y nu vrea să difuzeze ştiri locale, pentru că vrea să deservească publicul local. Le difuzează pentru că vrea să difuzeze şi publicitate locală”, a spus Lorand Turos, precizând că posturile mari de radio nu pot să facă program local cu o durată mai mare, pentru că nu ştiu ce se întâmplă la nivel local, întrucât nu au corespondenţi în localităţile respective.

Însă, Romeo Repta a spus că posturile de radio pe care le reprezintă au 86 de oameni angajaţi în ţară, oameni de ştiri la care se adaugă cei care se ocupă de vânzările de publicitate.
Pe de altă parte, Toni Teşiu, directorul de programe al Radio Zu, a spus că, dacă reţelele mari de radio nu vor mai difuza publicitate, acest lucru nu înseamnă că respectiva publicitate va merge la posturile de radio locale.
„Dacă nu ar mai lua reţelele naţionale din publicitatea locală, credeţi că radiourile din ţară se vor îmbogăţi? Aceste radiouri din ţară au probleme mari, de conţinut, de format, de existenţă a radioului. Ei cred că fac radio. Dar banii respectivi nu se vor duce la ei. Este vorba despre relevanţa ştirilor difuzate. Noi vrem să servim comunitatea. Într-o zi poate că ştirile naţionale sunt mai relevante pentru cei din comunităţile locale (…) Dacă lipsiţi reţelele naţionale de nişte bani, calitatea programelor nu creşte, scade”, a mai spus Teşiu.
Pe de altă parte, membrul CNA Gabriel Tufeanu a spus, în întâlnirea de miercuri cu radiodifuzorii, că are în vedere şi aducerea altor modificări la Decizia CNA numărul 277 din 2013, care fac referire însă la aspecte tehnice. „Sunt chestiuni rezultate din problemele de care ne lovim noi aproape în fiecare şedinţă, privind acordarea, prelungirea licenţelor, decizia de autorizare”, a spus Gabriel Tufeanu.
Printre propuneri se numără aceea că dosarele de solicitare din partea companiilor vor fi acceptate de CNA doar atunci când acestea vor fi complete. Până în prezent, dosarele depuse la CNA puteau fi completate pe parcurs.

De asemenea, în cazul solicitărilor de prelungire a valabilităţii unei licenţe, televiziunilor şi radiourilor ar urma să li se propună un termen cuprins între 30 şi 60 de zile în care să solicite CNA prelungirea licenţei.
În plus, documentaţia depusă la CNA ar urma să cuprindă şi certificatul fiscal şi judiciar al acţionarilor care au peste 20%, iar, la momentul deciziei de autorizare, care se poate obţine după un an, un an şi jumătate sau doi ani, să fie adus un certificat fiscal.
În ceea ce priveşte difuzarea provizorie, aceasta va putea fi realizată de televiziuni şi radiouri numai dacă se va muta amplasamentul staţiei respective. „Difuzarea provizorie se va putea face doar în situaţia în care se mută amplasamentul. Nu se poate emite provizoriu dacă nu ai autorizaţie. În momentul ăsta se poate emite şi dacă nu ai autorizaţie”, a explicat Tufeanu.

Pe de altă parte, Gabriel Tufeanu a spus că versiunea de proiect de modificare a Deciziei 277 propusă de el va fi completată şi cu propuneri ale celorlalţi membri ai CNA şi după consultarea reprezentanţilor de televiziune şi radio.
Totodată, Gabriel Tufeanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că îşi doreşte ca în această primăvară să fie aprobat de CNA proiectul de modificare a acestei decizii. În acest sens, consultările pe acest subiect vor continua în următoarea perioadă.

Sursa:mediafax.ro

(101 accesari)