-0.7 C
Chișinău
sâmbătă, 22 ianuarie, 2022

Clădire istorică din Iași, salvată cu fonduri europene

Must read

Comentarii recente

cladire istorica iasiO clădire-simbol din Iași a fost salvată cu ajutorul fondurilor europene. Astfel, cu patru milioane de euro a fost reabilitat un conac din anii 1800, care a fost lăsat în paragină timp de 90 de ani.

Constructorii au reușit să salveze mai multe elemente din fosta locuință a boierului moldovean Ilie Burchi, vornic în timpul domniei lui Mihail Sturzda. Imobilul cu un etaj a fost construit în 1830, după ce conacul în care locuia familia de boieri a luat foc.
Profesorul universitar Gheorghe Macarie a precizat că imobilul este un reprezentant al stilului neoclasic.

„Familia s-a așezat aici și practic trei sau patru generații au locuit-o, până la Primul Război Mondial , când dispare ultimul urmaș. Această clădire este o mărturie a stilului neoclasic , formulă artistică îmbrățișată de toți cei care și-au construit case, boieri, la sfârșitul ultimilor ani ai secolului XVIII”, a declarat istoricul.

După Primul Război Mondial, clădirea a intrat în posesia statului și a fost folosită ca sediu al Jandandarmeriei și, mai târziu, ca Institut de Surdo-Muți. Ulterior a devenit depozit pentru Casa Cooperativei Meștesugărești.
În 1920 s-a propus înființarea unui muzeu. Nu au mai fost însă bani, iar până în 2013 clădirea din centrul orașului a zăcut în paragină. Primăria a reușit să obțină patru milioane de euro de la Uniunea Europeană și a început lucrările de reabilitare.
„Era într-o stare deteriorată și practic prin acest proiect nu numai că reabilităm clădirea , dar vom înființa Muzeul Municipal, muzeu pe care Iașul nu-l are”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Iași, Sebastian Buraga.

Sociologul Nicu Gavriluță a precizat că muzeul va lega trecutul de prezent.
„Ideal este ca Iașiul, asemenea marilor orașe europene, să poată lega trecutul de prezent , ori un asemenea muzeu, un muzeu municipal , leagă foarte bine trecutul de prezent”, a subliniat sociologul.
Fațadele imobilului au fost restaurate, iar tâmplăria a fost refăcută complet. De asemenea, interiorul a fost recompartimentat.
„Va avea aproximativ 20 de spații, aici incluzând și holuri, pentru că așa cum ați văzut am inclus de pe holuri nișe în pereți pe care o să le folosim ca spații de expunere”, a declarat managerul proiectului, Mihai Pricop.

Totodată, în județul Iași există alte 7 clădiri de patrimoniu care au fost salvate cu fonduri europene.
„Făcând o analiză a rezultatelor finanțării diferitelor instituții, observăm că au fost duse la capăt și finalizate restaurarea diferitelor monumente complet doar acele monumente finanțate cu bani europeni, pentru că acești bani sunt dați integral și într-o perioadă scurtă”, a precizat Virgil Băbîi, director Direcția de Culte și Patrimoniu Iași.

Viitorul Muzeu Municipal își propune să prezinte istoria, tradițiile și cultura Iașiului și va fi deschis de anul viitor, din primăvară.
Sursa:digi24.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri