-2.3 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Cinismul Păpuşarului sau Persiflarea Ambasadorilor, de Vasile NĂSTASE

Must read

Comentarii recente

vasile-214x165Urmăresc de ceva vreme cinismul cu care răspunde Păpușarul Ulinici-Plahotniuc intențiilor nobile ale ambasadorilor europeni, dar și ale celui american, de a reforma sistemul putred de corupt al justiției moldovenești. Formula cinismului, dacă a fost inventată vreodată, nu poate fi comparată nici pe departe cu cea aplicată de șeful mafiei moldovenești. În timp ce excelențele sale, în numele statelor și popoarelor pe care le reprezintă, ne tot vorbesc de necesitatea reformării reale a justiției, ne dau bani grei din buzunarele contribuabililor occidentali, Plahotniuc tace și face… ceea ce ştie el mai bine – torpilează reforma justiţiei aflată eminamente în subordinea şi la dispoziţia sa! Dacă astăzi cineva dintre ambasadori a făcut publică o declaraţie tranşantă privind necesitatea reformării reale a justiţiei, mîine, obligatoriu, neîntîrziat, numaidecît apare şi replica indirectă, tacită şi cinică a oligarhului. De ce? Pentru că declaraţiile ambasadorilor provoacă panică în rîndurile judecătorilor şi procurorilor corupţi. Înfioraţi, aceştia conştientizează faptul că odată începută adevărata, reala, consistenta reformă, sub monitorizarea atentă a partenerilor noştri de dezvoltare, vor cădea capete grele de corupţi din acest sistem obedient, oripilat şi aservit. Şi atunci vine semnalul din partea stăpînului – fie o promovare demonstrativă a celui mai corupt judecător, fie decorarea unor indivizi deconspiraţi de presă cu averi incomensurabile din rîndurile procurorilor sau “magistraţilor”.

Să venim, însă, cu exemple concrete și concludente. De la bun început vom face referinţă la atacurile raider asupra sistemului financiar-bancar, asupra proprietății statului și a particularilor, soldate cu privarea de proprietăți, condamnarea victimelor și persecutarea presei libere incomode şi a avocaților  celor devalizaţi. Asupra spiritului criminal al acestora s-a pronunțat tranșant și vehement însuși ambasadorul SUA William Moser, care a cerut în mod imperios stoparea ilegalităților, arătînd concret la fărădelegile comise de judecătorii și procurorii implicaţi, adică intrînd în amănuntele acestui jaf fără precedent. ”Nu ştiu ce să spun despre magistraţii moldoveni, însă cei americani sunt conştienţi de faptul că sunt angajaţii statului şi sunt obligaţi să servească interesului public. Judecătorii noştri sunt foarte conştienţi că este de datoria lor să asigure un proces de judecată echitabil şi corect, astfel încât decizia luată să se bazeze, în primul rând, pe fapte. Judecătorii, poliţiştii sau prim-ministrul – cu toţii sunt funcţionari publici care sunt angajaţi pentru a servi nevoile oamenilor şi nu propriilor interese. Deci, noi vorbim mult despre reforma judiciară pentru că am investit foarte mult în acest sector şi probabil cea mai mare contribuţie financiară a fost în Sistemul de Management electronic al instanţelor judiciare, în care am investit peste $25 de mil. în 2009”, precizând că acesta permite repartizarea aleatorie a dosarelor și înregistrarea ședințelor de judecată”, a spus ambasadorul SUA. Mi-e rușine să scriu, dar, Excelență, sunt bani, deocamdată aruncați în vînt. Dosarele importante pentru raider sunt repartizate “aleatoriu” în biroul finului lui Plahotniuc Damir, în prezența lui Tănase și Poalelungi. Să fi ajuns, Excelență, dosarul NORMA în mod aleatoriu, repartizat în conformitate cu managementul electronic, pe mîna lui Melniciuc, finul de cununie al lui Poalelungi, care Poalelungi este prietenul declarat al controversatului avocat Berlinski, beneficiarul acestui dosar în care sunt puse în joc 140 milioane de lei? Nu-i așa că răspunsul e categoric NU!?

Ce au pățit, pînă la urmă, judecătorii raider? Cînd se părea că lațul răspunderii s-a strîns în jurul lor, Plahotniuc a scuipat în direcția ambasadorilor și a făcut ce a știut el mai bine – și-a scos din teacă cinismul său proverbial și astfel raiderii au fost fie premiați, fie avansați în funcții, dîndu-le de înțeles că în oligarhia sa el este șeful și nu au de ce să-și facă griji pentru niște opinii ale ambasadorilor. Iată ce a făcut Păpușarul pentru brigada sa de execuție a businessului privat și public:

– Gheorghe Marchitan, magistrat la Judecătoria Căuşeni. Printr-o ordonanţă emisă ilegal, atenţie! cu 6 zile înainte de depunerea cererii de demisionare şi acceptată în grabă de președintele-interimar al R. Moldova  a transmis în beneficiul companiei off-shore Rietel Limited, înregistrată în Noua Zeelandă, 16,5% din acţiunile Băncii de Economii a Moldovei. După eliberarea din funcţie, la CERERE, Marchitan a beneficiat de o îndemnizaţie unică de peste 100 de mii de lei.

– Garri Bivol, magistrat la Judecătoria Centru. A legalizat tranzacţia prin care pachetul de 16,5% de la Banca de Economii a fost trecut de la Rietel Limited la o altă firmă off-shore, Lectom LTD. Continuă să activeze şi astăzi în aceeaşi funcţie.

– Natalia Plugari, magistrat la Judecătoria Comercială. A judecat mai multe dosare de rezonanță publică, printre care unul în care s-a decis ca pachete importante de acțiuni de la Banca de Economii să fie transferate în contul unor firme ruseşti private. Natalia Plugari a judecat şi litigiul de la Victoriabank prin care pachete de acţiuni importante au fost transferate în contul firmei ruseşti „ŢÎK Invest”. La plecare, a beneficiat de îndemnizaţia unică din partea statului.

– Victor Orândaş, preşedinte-interimar la Judecătoria Comercială. A permis, împreună cu Natalia Plugari, divizarea în patru părţi egale a unui pachet de acţiuni de la Banca de Economii, care aparţineau societăţilor „Zilena Com” şi „Minerva” SRL, însuşite fraudulos de compania off-shore „Lectom” LTD şi transferarea lor în proprietatea unor companii ruseşti. I s-a găsit un loc călduț de judecător la Judecătoria Centru din capitală!

În cazul Băncii de Economii, supusă atacurilor raider, aceşti patru judecători au acţionat în tandem, în baza unor contracte false, procese secrete, fără notificări sau citaţii şi fără prezenţa părţilor. În mai 2011, magistratul Gheorghe Marchitan de la Judecătoria Căuşeni a dispus în mod ilegal să fie transmise pe numele companiei britanice cu regim off-shore „Rietel Limited”, pachetele de acţiuni de la Banca de Economii, deţinute de „Zilena Com” SRL şi „Minerva” SRL.

Prin aceeaşi ordonanţă, Marchitan a mai dispus să fie transferat întreg capitalul social al celor două societăţi pe numele companiei „Rietel Limited”, care aparţine lui Vlad Plahotniuc. La baza acestei decizii au servit copiile unor contracte false de garanţie şi împrumut.

Ulterior, Garri Bivol, magistrat la Judecătoria Centru, a legalizat tranzacţia prin care pachetul de 16,5% de la Banca de Economii a fost trecut de la Rietel Limited la o altă firmă off-shore, Lectom Ltd, care aparţine aceluiaşi Vlad Plahotniuc. Atacul de tip raider asupra acţionarilor Băncii de Economii a continuat în primăvara anului 2012, în ultimele zile de activitate a Judecătoriei economice.

Preşedintele interimar al Judecătoriei Comerciale de Circumscripţie, Victor Orândaş, şi judecătoarea Natalia Plugari au contribuit prin hotărâri ilegale ascunse la iniţierea procedurilor de lichidare a societăţilor acţionare ale Băncii de Economii „Zilena Com” şi „Minerva” SRL.

Aceiaşi judecători, Victor Orândaş şi Natalia Plugari, contrar competenţelor judecătoreşti, au dispus divizarea în patru părţi egale a acţiunilor deţinute de „Zilena Com” şi „Minerva” SRL la Banca de Economii şi transferarea lor în propietatea a patru companii ruseşti, în baza unor contracte fictive.

Corespondența secretă cu privire la BEM, în care figurează o adresare a ministrului Justiției, Oleg Efrim, către Consiliul Suprem de Securitate, remisă la 11 iulie 2012 președintelui CSM, confirmă pretențiile reprezentantului societăților devalizate, privind ilegalitățile comise de judecătorii părtași la crimele financiare din sistemul bancar, executate, potrivit avocatului Andrei Năstase, la comanda politică a lui Vlad Plahotniuc.

– Ion Gancear:  Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererea de demisie a lui Ion Gancear încă în iunie, iar acesta a plecat în ziua în care a împlinit 65 de ani. Atunci când a limitat împuternicirile BNM în cazul atacului raider de la MAIB, “judecătorul” spunea, cu voce tremurândă şi înghiţind noduri, că a luat o decizie legală.
Decizia lui Gancear a fost catalogată de premierul Iurie Leancă drept „strigătoare”. Pe 18 iunie, la mai puţin de o săptămână după emiterea încheierii respective, CSM a examinat cererea de demisie a judecătorului, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă. În acest context, ministrul Justiţiei Oleg Efrim a declarat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune că există o tendinţă ca judecătorii care pleacă la pensie să admită abateri disciplinare, pentru că ştiu că nu vor mai fi pedepsiţi. Astfel, în loc să fie sancţionat, judecătorul Ion Gancear a plecat la pensie cu o îndemnizaţie de sute de mii de lei. Individul a mai fost implicat într-un dosar legat de o companie din Ucraina, care a dat în judecată Republica Moldova la Curtea de la Stockholm, caz în care R. Moldova riscă să achite repetat 20 de milioane de lei companiei din Ucraina, deoarece banii transferaţi anterior de Ministerul Economiei au ajuns, de fapt, în contul firmei Pinar-com, din Căuşeni, implicată în afaceri dubioase.

Astfel, cinismul Păpușarului a acoperit vocile tuturor ambasadorilor la un loc, dînd un semnal clar către judecătorii corupți – eu vă folosesc, eu vă protejez. Eu sunt șeful, nu vă temeți de declarațiile ambasadorilor! Și atacurile raider au continuat și – pentru cei neinformați – continuă și în clipele în care citiți acest material, de asemenea cu un cinism fără precedent – judecătorii raider îi deposedează pe oamenii de afaceri cărora li s-au furat acțiunile, adică banii, și de propriile societăți comerciale jefuite! Am spus-o și cu altă ocazie, în timp ce ambasadorul SUA declară că: „Nu știu dacă politicienii vor să lupte cu corupția. Eu însă sper că ei vor face acest lucru. Am fost foarte descurajat de rezistența unor judecători care au refuzat să le fie retrasă imunitatea atunci cînd au fost bănuiți de acte de corupție. Sunt cîteva lucruri care trebuie făcute. Funcționarii publici corupți trebuie sancționați. Dacă o să se facă acest lucru înseamnă că reforma începe să lucreze”, Plahotniuc a lăsat reforma justiției pe mîna criminalilor, a unor inși aserviți și obedienți propriei persoane, de genul Corochii, Poalelungi, Pleșca, Raider, etc., pentru a elabora, la infinit, “foi de parcurs, concepții de reformare, ajustări la foi și concepții, direcții și directive”, în loc ca, pur și simplu, să fie, în totalitate, eliminați din sistem, anchetaţi şi deferiţi unei justiţii echitabile şi corecte!

Acum am intrat în perioada periculoasă a… amnistiei, perioadă propice Păpușarului, cînd toată lumea, inclusiv unele ambasade, închid temporar ochii la matrapazlîcurile și jafurile acestuia “în scopul unor idealuri mărețe”, pentru a „trece de Vilnius”. Plahotniuc așteaptă acest sezon mănos ca dimineața zorii, se pregătește și înghesuie în el tot ce ar comporta rezistență serioasă în alte împrejurări. Acest lucru se referă, primordial, la promovarea oamenilor săi pe care-i plasează în funcții decidente, obţinînd mandate de 6-8 ani. Cel mai recent exemplu ține de promovarea impertinență a judecatorului controversat Druță. În timp ce americanii și europenii așteaptă Vilniusul, amețiți de declarațiile cormanilor și lencilor despre „aspirațiile europene”, Păpușarul își continuă ofensiva asupra Moldovei. Aproape în aceeași zi cînd subalternii săi promit solemn aducerea oamenilor necompromiși pentru a schimba situația din justiție, Plahotniuc pune la cale și realizează instalarea lui Druță la Curtea Supremă şi la CSM!. Avem, deci, pe de o parte, declarații oarbe și vorbe goale ieșite în flux continuu de la interpușii mafiei, Leancă și Corman,  în timp ce, pe de altă parte, instalarea lui Druță e un fapt, e o realitate, e o sfidare cu cinism a ambasadorilor străini! Noi rămînem cu vorbe goale, iar Plahotniuc cu omul său cocoțat în vîrful piramidei, de unde va purcede la legiferarea acțiunilor criminale ale acestuia! Este de-a dreptul sfidător cum procedează Păpușarul în raport cu declarațiile ambasadorilor!

Este, poate, obositor, nu și inutil să ne amintim de poziția tranșantă a ambasadorilor față de crima din Pădurea Domnească.

“Şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, susţine că investigarea tragediei produse la vânătoarea din raionul Făleşti va fi un test pentru ţara noastră, în calea ei de integrare europeană. Oficialul european şi-a exprimat speranţa că ancheta va fi transparentă şi în deplină conformitate cu legislaţia, scrie Infotag. Totuşi, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău s-a arătat nedumerit de faptul că informaţia despre incident a apărut abia după două săptămâni, iar faptul că nu a venit din partea autorităţilor statului, ar putea fi o eventuală dovadă că unele persoane doresc să muşamalizeze omorul”. Potrivit diplomatului, Uniunea Europeană va monitoriza acest caz și deznodământul lui: „Este un alt test important dacă aceste instituţii ale statului funcționează într-un mod democratic, unde litera legii se respectă, unde buchia legii funcţionează. Evident, va fi evaluat atunci când vom privi la realizările principale, la cele mai importante lucruri pe care noi dorim să le finalizăm, în special tot ce ține de liberalizarea regimului de vize”.

De asemenea, William Moser a precizat că nici un funcționar public nu este mai presus de lege. „SUA s-a așteptat la o anchetă imparțială în cazul incidentului de la Fălești. Și noi am avut un caz similar. Poliția a fost chemată imediat și s-a făcut o investigație rapidă și serioasă.”

Ce să zici, domnilor ambasadori? Suntem la peste nouă luni de la tragedie și Plahotniuc a reușit să mușamalizeze totul. Ambasadorii nici măcar nu mai vorbesc de necesitatea aflării adevărului, de suspendarea din funcție a lui Pleșca și a altor braconieri de soiul său, iar interdependența descoperirii crimei și tragerii la răspundere a celor aproape 40 de braconieri și liberalizarea regimului de vize nu mai poate fi luată în calcul! De ce oare, ce s-a întîmplat între timp? Cred că la mijloc a intervenit condiția Păpușarului de a-i determina pe străini să închidă ochii la această și alte crime comise de el și brigada sa în schimbul intrării PD în așa-numita coaliție proeuropeană, pe care eu, personal, o numesc, de fiecare dată, monstruoasă. Oare nu din acest motiv tot mai mulți cetățeni moldoveni renunță la mincinoasa “poveste de succes” și ori devin impasibili, ori militează pentru periculoasa direcție eurasiatică?

Să mergem mai departe și să invocăm ultimele două jafuri comise de cei doi tîlhari de lux, Filat și Plahotniuc, primul fiind un fel de complice la devalizarea BEM și la punerea pe tavă a Aeroportului unui KGB-ist sovietic. De altfel, pînă a apărea în presă că gestionarul este un KGB-ist de marcă, în articolul „Aeroportul, stâna şi limba română”, din data de 31 august susțineam:” Este firesc să ne întrebăm, cum se face că cele mai importante obiective strategice ale Republicii Moldova ajung pe mîna rușilor? După ce că marea majoritate a întreprinderilor de acest calibru au fost demult trecute în patrimoniul economic al “prietenilor” de la răsărit, inclusiv cele din Transnistria, practic, în totalitate! Acum FSB-ul va putea controla în liniște fluxurile populației, ale unor demnitari, va putea racola cetățeni prin șantaj și alte mijloace specifice, avînd la dispoziție acest instrument strategic, numit Aeroport!” Iată că totul s-a adeverit, FSB-ul va apela direct la KGB-istul monstruoasei coaliţii, pentru a ne spiona copios.

Ce spunea, deci, Ambasadorul SUA?

“Noi vrem transparență. Dacă va fi asta va fi mult mai ușor. Dacă acest lucru se va întampla, atunci o să vedeți mai multe investiții și mai puține case frumoase. Așa trebuie să înceapă să crească economia. Corupţia împiedică business-ul din Republica Moldova să se dezvolte și continuă să rămână o amenințare serioasă”.

Dar ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer? Și mai tranșant, excelența sa acuza autoritățile de la Chișinău de o lipsă totală de transparență și declara:”Nici într-un caz nu sunt mulțumit de nivelul de transparență. Ambele cazuri au atras o atenție mare din partea noastră și suntem foarte indignați că nu prea sunt transparente. Au fost niște proceduri care nu sunt prea înțelese de populație. Tuturor le este clar că în această chestiune ce ține de BEM au fost delapidări de bani, dar vinovații trebuie de adus în fața instanței de judecată. Dacă asta nu se va întâmpla, toate aceste chestiuni vor cădea pe umerii cetățeanului. În calitate de observatori din străinătate nici într-un caz nu putem accepta o astfel de situație”, a declarat diplomatul german în cadrul emisiunii Politica de la TV7.

Matthias Meyer a făcut observații autorităților de la Chișinău despre lipsa de transparență în tranzacția de la Banca de Economii, dar și în ceea ce privește concesionarea Aeroportului.

„Am spus despre observațiile noastre, dar nu am primit niște răspunsuri care să ne satisfacă. Guvernul nu-și face niciun serviciu atunci când acționează cu ușile închise. Îmi pun întrebarea de ce până în prezent, în această chestiune ce ține de Banca de Economii, nimeni nu a ieșit în stradă să facă demonstrații. La noi în Germania deja mulți oameni ar fi ieșit în stradă și ar fi protestat”.

Oameni buni, noi de ce nu ieșim în stradă? De ce păpușarii și contrabandiștii consideră că doar comuniștii pot face demonstrații, nu însă și noi, care nu suntem comuniști, dar avem un scop comun – să salvăm Republica Moldova din ghearele mafiei criminale!?

Care transparență, care pedepsire a delapidatorilor, Excelențe? Scenariul executat de ei e unul clar ca lumina zilei. Întîi au furat un milliard și jumătate de lei, apoi au mai furat din bugetul de stat încă 400 de milioane, pentru “capitalizare”, apoi “n-au găsit” două milioane și ceva de euro pentru a nu pierde pachetul majoritar de acțiuni. Scriam pe 19 iulie curent în articolul “Fanari(h)oții în țara genocidului”: ”Stau și mă întreb, oare acest Gacikevici al lui Plahotniuc ce declarație de avere și de venituri va depune până la 31 martie, după ce a devalizat Banca de Economii și a pregătit-o pentru o iminentă trecere în proprietatea hienelor cu boturile pline de sânge? Oare nu ar fi cazul ca cetățenii acestei țări, printr-o justiție primenită, să-l oblige să întoarcă milioanele la locul lor?”

Ce a urmat după aceste declarații ale ambasadorilor, demne de aplauzele și recunoștința noastră? Nimic, flecarii Păpușarului au ținut-o și o țin morțiș că totul e legal, că totul e horoșo, prekrasnaia markiza! A pățit ceva acest Gacikevici, omul Păpușarului și al lui Filat? Nu, nu a pățit nimic, stă bine mersi la adăpostul “justiției” oligarhice, putred de bogat, sub umbrela acestui Vilnius protector ca Sfîntul Ilie… Ce efect au avut declaraţiile de mai sus? Niciun efect. Doar că, de “frică”, ciracii Păpuşarului au fost avansaţi, membrii CSM-ului şi-au împărţit fotoliile la Curtea de Apel şi la CSJ!

Păi, oameni buni, noi pe cine să credem? Pe niște ambasadori imparțiali care  doresc binele acestui popor sau pe niște bandiți mincinoși care ne spun una și fac alta? Ce fel de integrare europeană, cînd BEM și Aeroportul ajung pe mâna unor KGB-iști sovietici!?

Se știe că acestă lucrătură tîlhărească a fost făcută cu labele murdare ale unor funcționari încurajați de personajul urmărit de Interpol. Priviți-i cum se simt în fața camerelor de luat vederi. Siguri pe sine, degajați, de parcă nici rahat n-au ținut în labe, nici labele nu le put! Și de ce să se teamă! În numele integrării europene și a summitului de la Vilnius nimic nu li se poate întîmpla. Păpușarul e alături de ei, îi sprijină, îi promovează, le dă asigurări că nimeni nu e nebun să se ia de ei cînd au mai rămas cîteva săptămîni pînă la parafarea acordurilor. Că dacă europenii și americanii vor îndrăzni să deschidă gura, Păpușarul schimbă cursul politic. Se dă cu Voronin și pledează pentru integrarea asiatică. Și acest șantaj geopolitic al Păpușarului se materializează prin sfidarea cu cinism a solilor străini, a societății civile, a presei libere în proporție de 10 la sută, cealaltă fiind a lui și a tuzicilor săi dresați, a tot și a toate, în numele unei cauze pe care o disprețuiește profund și metodic. Nu pot trece cu vederea nici faptul că tocmai zilele acestea haita oligarhiei a fost scoasă din cuşti pentru a lătra avan în direcţia unui post independent de televiziune, Jurnal TV, care stă de-a curmezişul în gîtul ghiftuit al stăpînulului. E vorba, aşadar, de un procedeu de manipulare practicat de Păpuşar în cazul în care vrea să distragă atenţia de la trebuştenele sale curat-murdare. Şi în zgomotul asurzitor de ţambale, la noua sa televiziune de buzunar, PublikaTV, a fost desantat un nou director, Iulian Bercu, persoana sa de încredere din domeniul PR. Şi lucrurile proaste pentru Publika decadentă, o televiziune de referinţă în perioada cînd nu era la cheremul oligarhului, abia încep, o să revenim la această propoziţie peste cîteva săptămîni!

Aflu de la un coleg din sectorul asociativ, întors recent de la Moscova, că oficialii de acolo sunt șocați de duplicitatea funcționarilor moldoivănești de soiul lui Lazăr, care la Chișinău spun una, în lumina reflectoarelor și a electoratului, iar acolo le spun rușilor contrariul, și anume că integrarea europeană e o modalitate de a-i – citez – mulge pe europeni de fonduri, că de fapt ei sunt de acord să intre în uniunea vamală eurasiatică, că acest lucru nu contravine politicii REALE a Republicii Moldova! Detalii privind duplicitatea șmecherească a acestor mitocani și profitori le putem oferi doar partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, interesați să le afle!

Nu putem trece cu vederea cinismul păpușăresc în cazul inițiativelor anticorupție ale Ministerului Justiției, cînd tranzacția dintre Filat și Plahotniuc, întru binele hoției, nu era încă încheiată. Să cităm din presa vremii:”Consiliul Superior al Magistraturii se opune vehement adoptării inițiativelor anticorupție ale Ministerului Justiției. Declarația aparține ministrului Justiției, Oleg Efrim, care afirmă că poziția CSM este nejustificată. „Singurul aviz negativ din cele recepționate până în prezent asupra acestui pachet a fost formulat de CSM, care respinge integral inițiativele anticorupție ale Ministerului Justiției. CSM se opune vehement adoptării acestor inițiative, invocând prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, dar și statutul judecătorului care, potrivit membrilor organului de autoadministrare judecătorească, „diferă total de statutul altor persoane care cad sub incidența acestei legi”. În contrapondere, opinia exprimată de majoritatea covârșitoare a instanțelor de judecată din RM este total diferită de cea a CSM, acestea pledând pentru adoptarea și aplicarea măsurilor anticorupție incluse în pachetul elaborat de Ministerul Justiției”, se spune într-o declarație a Ministerului Justiției. Totodată, în declarație se menționează că avizele expediate de alte instituții de drept din RM, precum și de organizațiile neguvernamentale din domeniul justiției, sunt pozitive. „Drept urmare, Ministerul Justiției consideră că poziția CSM este nejustificată, lipsită de argumente și care, în lipsa unor soluții alternative, face dovada rezistenței pe care unii reprezentanți ai sistemului judecătoresc o opun oricăror reforme în acest domeniu”, se mai spune în declarație. Pachetul de inițiative legislative privind prevenirea și combaterea corupției, precum și proiectul unei noi Legi privind testarea integrității profesionale a actorilor din sistemul justiției, a fost finalizat la sfârșitul lunii noiembrie 2012. Printre principalele inovații pot fi menționate stabilirea obligativității testării la poligraf a candidaților la funcția de judecător și procuror, includerea în Codul penal a unei noi norme care prevede confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate, precum și introducerea unei noi componențe de infracțiune privind „îmbogățirea ilicită”. Crearea unor instrumente necesare pentru combaterea corupției este susținută de șeful Delegației UE în RM, Dirk Schuebel, dar și de ambasadorul SUA, Willian H. Moser.”

Ați observat, sper, poziția tranșantă a Uniunii Europene și a SUA referitor la necesitatea reformei inițiate de MJ. Și care a fost finalitatea? Nicio finalitate, s-a opus CSM-ul lui Plahotniuc, care nu vrea nicio schimbare, pentru că situația actuală este convenabilă mafiei criminale. Și din nou Plahotniuc și-a arătat superioritatea tacită și cinică față de declarațiile tranșante, sincere și oportune ale celor doi mari ambasadori. Iată că la cheltuit bani acești indivizi nu se dau în lături. Acceptă totul, la hurtă, că la șutit finanțele contribuabililor europeni și străini ei sunt meșteri mari. Mai ales că ce-i acolo, ia, un proces de – citez – muls europenii, că totuna eurasia ne așteaptă!

Nici n-au ajuns bine la Chişinău, ambasadorii celor 28 de state europene, care au condiţionat aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană de reforma reală în justiţie, că Păpuşarul a mai făcut un gest indecent către aceştia, persiflîndu-i şi luîndu-i în zeflemea în stilul său caracteristic şi inconfundabil. Obişnuit să scuipe în opiniile oficialilor europeni, oligarhul, prin intermediul nuntaşilor lui Corochii, a întocmit TOCMAI acum lista judecătorilor propuşi pentru conferirea titlului onorific „Decan  al  autorităţii judecătoreşti” şi a Diplomei de Onoare a CSM, chiar în pragul vizitei ambasadorilor şi oficialilor europeni! Ştiţi cine sunt candidaţii? Păi o jumătate din lista judecătorilor corupţi incluşi în cunoscuta listă Magniţki, varianta moldovenească! Printre ei, Harghel Andrei şi Ciugureanu Mihail au fost propuşi pentru conferirea titlului onorific „Decan al autorităţii judecătoreşti”, iar candidaturile lui Ion Muruianu, Natalia Simciuc, Ghenadie Plămădeală, Maria Moraru şi Anatolie Doga au fost propuse pentru decernarea diplomei de onoare a CSM.

Remarcăm, în mod special, două personaje malefice ale Listei Magniţki, PLĂMĂDEALĂ Ghenadie şi SIMCIUC Natalia, de la Judecătoria de tristă faimă Buiucani, instanţa-călău, gestapovistă, a oligarhului şi raiderului numărul unu al Republicii Moldova, vicepreşedinte al Comitetului de reformare a organelor de ocrotire a normelor de drept, – să te cruceşti ce denumire pompoasă, cinică şi “compatibilă” cu integrarea europeană, jefuirea băncilor şi concesionarea Aeroportului către KGB!

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. Să zici că justiţia e coruptă e puţin, e criminală, imorală. Cu aşa reforme nu ne vom integra nici în 20 de ani.

    Daca ati fonda o formaţiune politică aş vota cu ea sau mai bine ati conduce statul. Actualii guvernanţi sunt toţi cinici, nu numai păpuşarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri