18.2 C
Chișinău
sâmbătă, 28 mai, 2022

Cine dezbină veteranii?

Must read

Comentarii recente

chiril_motpanCei care au trecut prin experiențe asemănătoare se înțeleg unii pe alții. Cei care au trăit pe piele proprie războiul din Afganistan îi înțeleg pe cei care au luptat în Transnistria. Mai mult decât atât: se simt unul pe altul. Sunt părți ale unei singure comunități. Comunitatea veteranilor din Republica Moldova. Cei care știu ce înseamnă suferință, răbdare și sacrificiu de sine de dragul patriei și al oamenilor ei.

Din păcate, ei nu au un statut privilegiat în statul nostru capturat. Puținul pe care li-l oferă autoritățile abia le ajunge ca să nu moară de foame. Dar, o dată la patru ani, uneori mai des, guvernanții încep să le promită marea și sarea. Până se instalează în scaunul puterii. După aceea, încep să-i trateze ca pe niște cerșetori. Îi ignoră și-i disprețuiesc, îi insultă și-i dezbină.

Politicienii sunt ca niște păpușari abili ce trag, de fiecare dată, sforile cu atâta măiestrie, încât veteranii ajung să fie dispersați în zeci de organizații. Ca și cum oamenii care sunt în ele n-ar fi trecut prin aceleași experiențe și n-ar avea aceleași valori. Pentru că așa e mai ușor să-i manipuleze: când sunt mai puțini, când nu comunică între ei, când nu-și conștientizează trăsăturile comune, e ușor ca politicienii să-i facă să creadă că vor ceea ce, de fapt, li se bagă cu de-a sila în creiere și în suflete.

Mai-marii zilei își dau perfect seama că, dacă veteranii s-ar coaliza, cu toții, i-ar mătura peste noapte la groapa de gunoi a istoriei. Așa că îi folosesc drept pioni în diversele confruntări dintre clanurile mafiote de la putere.

Eu personal îi cunosc bine pe veterani. Am împărtășit cu ei mii de necazuri și bucurii în cei peste douăzeci de ani de activitate în cadrul Ministerului de Interne. Pe mulți i-am cunoscut pe pozițiile de luptă, în 1992. Am pentru ei tot respectul, dragul și aprecierea.

Dar, fraților, a venit timpul să ieșim din cătușele pe care ni le-au pus politicienii corupți. Suntem pe cale să pierdem țara. Nu avem timp pentru certuri. Dacă rămânem dezbinați, au de câștigat doar guvernanții lipsiți de demnitate și bun simț elementar și oligarhii care ne vor trăda ori de câte ori li se va părea mai profitabil.

Divide et impera, dezbină și domină, iată strategia pe care merg mai-marii zilei. Intimidarea și „cumpărarea de servicii” – iată mijloacele lor. Dar a venit timpul să le arătăm cine suntem. În ce credem. Că prietenia şi solidaritatea noastră sunt de nezdruncinat. Că nu trădăm. Că nu ne trădăm unul pe altul, valorile și țara. Că nu vom trăda încrederea ce o are în noi cetățeanul. Și putem face asta doar dacă nu ne lăsăm dezbinați. Așa că nu vă aplecați urechea și inima la vorbele mieroase ale celor de sus, și nici nu le dați voie să vă șantajeze! Schimbarea e aproape!

Chiril Moţpan,

colonel de poliţie (r)

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri