guvernPe data de 21 iulie 2014, Guvernul Republicii Moldova îşi angaja răspunderea pentru un pachet de 11 legi, invocând blocajul care apăruse în procesul de examinare a acestora la nivelul comisiilor parlamentare, dar şi necesitatea de onorare a angajamentelor guvernării faţă de partenerii externi şi faţă de cetăţeni.

În acel pachet, sub noţiunea frumoasă „necesitatea asigurării transparenţei în sectorul financiar-bancar” se ascundea şi prevederea ce avea ulterior să fie pusă la baza acoperii găurii lăsate de „furtul miliardului” în sistemul bancar din contul banilor publici. Or, după ce anterior comuniştii, în timpul guvernării lor, au stabilit că statul nu poate să-şi asume consecinţele financiare pentru problemele din sectorul financiar-bancar, Guvernul Leancă a stabilit exact contrariul. Ulterior, această prevedere a fost folosită pentru acordarea celor trei bănci cu probleme a unui împrumut de aproape un miliard de lei din banii Băncii Naţionale a Moldovei.

La acea şedinţă istorică a Guvernului, cu excepţia celor doi membri ai Guvernului din oficiu, au participat alţi 19 membri ai Guvernului. Astăzi, în politică au mai rămas doar nouă dintre aceştia, însă ei evită discuţiile despre rolul pe care l-au jucat în acel proces.

Astfel, la moment continuă să facă politică:

1)      ex-Premierul Iurie Leancă, lider al PPEM;
2)      Actualul Premier, Pavel Filip, care atunci era ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor;
3)      Actualul Speaker, Andrian Candu, care atunci era vicepremier, ministru al Economiei;
4)      Ex-vicepremierul Eugen Carpov, actual prim-vicepreşedinte al PPEM;
5)      Ex-ministra Educaţiei, Maia Sandu, actual lider al PAS;
6)      Ex-ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, actual ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor;
7)      Ministrul Culturii, Monica Babuc;
8)      Deputatul Marcel Răducan, ex-ministru al Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale;
9)      Deputatul Valentina Buliga, ex-ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Ceilalţi 10 ex-membri de Guvern nu se mai regăsesc în politică, deşi unii dintre ei sunt încă prezenţi în viaţa publică a Republicii Moldova.

Doina Secrieru

Sirsa:oficial.md

(31 accesari)