15.6 C
Chișinău
duminică, 2 octombrie, 2022

Cimitirul de Onoare dedicat militarilor romani cazuti la Stalingrad in cel de-al doilea razboi mondial a fost inaugurat duminica

Must read

Comentarii recente

cimitir militar romanCimitirul de Onoare Romanesc, prima necropola de razboi construita pentru militarii romani cazuti in luptele de la Stalingrad, a fost inaugurat duminica, cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, in localitatea Rossoska din regiunea Volgograd (fosta Stalingrad), anunta Ministerul Apararii Nationale, intr-un comunicat.

In cadrul ceremoniei a fost dezvelit monumentul central si au fost depuse coroane de flori, a fost oficiata o slujba religioasa si au fost reinhumate osemintele militarilor romani inmormantati in localitatile Plodovitoe, Gromki si Izbusenski, precizeaza MApN.

La manifestari au participat oficiali ai Ministerului Apararii Nationale, reprezentanti ai societatii civile din Romania si Federatia Rusa si o numeroasa asistenta apartinand comunitatii locale.

Realizarea Cimitirului de la Rossoska este rodul stransei colaborari dintre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Externe, prin Secretariatul general – coordonator, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Directia domenii si infrastructuri, respectiv Ambasada Romaniei la Moscova.

In cimitirul de la Rossoska au fost inhumate ramasitele pamantesti ale tuturor militarilor romani cazuti la datorie in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial intr-una dintre cele mai grele batalii ale secolului trecut.
Intrarea Romaniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost pecetluita prin Decretul-lege nr. 1798/1941, care mobiliza armata romana de uscat, aer si marina, incepand cu zorii zilei de 22 iunie 1941. In Campania din Est, derulata in intervalul iunie 1941 – martie 1944, armata romana a fost incadrata in planul de operatiuni al Wehrmacht-ului, pe flancul de Sud – Ucraina-Crimeea-Marea Azov-Don-Stalingrad-Caucaz, aminteste MApN.

In noiembrie 1942, trupele romanesti detineau pozitiile cele mai vulnerabile de pe linia Donului si in Stepa Kalmika, cu o slaba posibilitate de acoperire, o sumara inzestrare tehnica si aproape fara rezerve, iar contraofensiva sovietica a condus la grele pierderi in randul acestora, astfel ca, pentru intervalul 15 noiembrie 1942-15 martie 1943, estimarile indicau 15.566 morti, 67.183 raniti si 98.692 disparuti.

Perpetuarea memoriei eroilor cazuti pentru tara, amenajarea si protejarea locurilor de inhumare si a monumentelor dedicate acestora reprezinta o datorie sacra a statului roman, ce deriva din tributul de sange platit de armata romana pe campul de lupta.

Marcarea locurilor de inhumare a eroilor romani in Federatia Rusa s-a concretizat, pana in prezent, prin ridicarea, in diferite regiuni, a 15 monumente in memoria militarilor romani morti in prizonierat.

La data de 10 iulie 2015, sub coordonarea Secretariatului general al Ministerului Apararii Nationale, s-a semnat contractul de realizare a cimitirului intre Oficiul National pentru Cultul Eroilor si Asociatia internationala pentru activitatea militar-comemorativa „Voennie Memoriali” – organismul rus imputernicit cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor de razboi.

Configuratia primului cimitir romanesc de onoare din Federatia Rusa are la baza modelul crucii latine – simbol primordial al crestinismului, al biruintei si al mantuirii. Forma crucii latine se regaseste atat in modul in care sunt configurate aleile, cat si in tipul monumentului comemorativ comun, amplasat in centrul platoului de ceremonii. Crucea comemorativa are o inaltime de patru metri si este realizata din granit de culoare deschisa, iar la baza acesteia este fixata o placa din granit negru pe care este gravata inscriptia: „In memoriam militarilor romani cazuti in lupta la Stalingrad”.

Platoul de ceremonii este pavat cu dale din beton, are doua banci de reculegere si doua catarge cu inaltimea de 8 metri.

In partea superioara a aleii centrale si de-alungul aleii transversale sunt montate 22 de placi de granit negru pe care sunt inscriptionate numele localitatilor din regiunea Volgograd si zona Kalmikia in care au existat cimitire de campanie romanesti de unde s-au exhumat sau urmeaza sa fie exhumate osemintele eroilor romani care vor fi centralizate la Rossoska.

Gruparea localitatilor si inscriptionarea numelor acestora pe cele 22 de placi s-a realizat tinandu-se cont de criteriul pozitionarii geografice fata de Stalingrad (Volgogradul de astazi).

Constructia cimitirului s-a realizat, in anul 2015, de catre Asociatia internationala pentru activitatea militar-comemorativa „Voennie Memoriali”, cu implicarea esentiala a Ambasadei Romaniei la Moscova.
Sursa:hotnews.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri