-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Chișinăuienii, impuși să plătească o taxă dublă pentru salubrizare, în urma unui troc dintre aleșii locali de la PAS și PSRM? Decizia, atacată de consilierii Platformei DA

Must read

Comentarii recente

Consilierii municipali de la Platforma DA au solicitat Oficiului Teritorial Chișinău al cancelariei de Stat, verificarea legalității deciziei CMC „ cu privire la aprobarea Regulamentului  cu privire la modul de administrare a taxei pentru salubrizare în municipiul Chișinău”. Contestația se referă la obligativitatea achitării taxei de salubrizare de 10 lei lunar pe persoană (120 de lei pe an) de către locuitorii municipiului Chișinău.

Potrivit consilierilor Platformei DA, taxa suplimentară de salubrizare este o povară financiară suplimentară pentru chișinăuieni și creează condiții inechitabile pentru anumite categorii de plătitori.

“Astfel, persoanele cu viză de domiciliu sunt puse în condiții inechitabile comparativ cu locuitorii municipiului Chișinău fără viză de reședință, deși toți beneficiază în egală măsură de serviciile de salubrizare ale orașului. O nedreptate se creează și în raport cu locuitorii înregistrați în municipiul Chișinău, dar sunt stabiliți temporar cu traiul peste hotarele țării, care, la fel, vor fi impuși să achite taxa respectivă chiar dacă nu au niciun impact asupra necesității salubrizării. Există riscul ca cei din Diasporă să acumuleze datorii și sancțiuni pentru neachitarea în termen a plății,” se spune în contestație.

Votul pentru o astfel de decizie ar fi fost dat în schimbul unei înțelegeri dintre consilierii PAS și PSRM din CMC, în schimbul numirii lui Anatolie Umaneț de la PAS în Comisia Buget și Finanțe, susțin consilierii Platformei DA.

„După eliberarea locurilor în consiliul municipal, în echipa Platformei DA au venit 3 consilieri noi, în cea a PAS – 1, astfel în Comisia Buget și Finanțe urma să ajungă un consilier de la Platforma DA, mai ales că acesta era următorul în listă. Problema este că, noi, cei de la Platforma DA, am refuzat să votăm inițiativa socialiștilor privind taxa de salubrizare, cei de la PAS, însă, au votat-o în schimbul unei înțelegeri cu PSRM. Astfel singurul consilier nou de la PAS, Anatolie Umaneț a ajuns în Comisia Buget și Finanțe. Locuitorii Chișinăului trebuie să cunoască faptul că lupta pentru fiecare loc din comisiile Primăriei este acerbă și unii actori politici nu țin cont de nicio lege morală, contrar aparențelor publice, când ei arată că sunt corecți și se gândesc la cetățeni,” a declarat consilierul municipal, Ruslan Verbițchi.

Consilierul PAS, Anatolie Umaneț nu a fost găsit la telefon pentru o reacție.

Amintim că, consilierii municipali din fracțiunile PSRM și PAS au votat în ședința extraordinară din 28 octombrie, recent, pentru instituirea unei taxe lunare de salubrizare, în mărime de 10 lei.

Potrivit deciziei Consiliului Municipal Chișinău, taxa de salubrizare, în mărime de zece lei pe lună, se va achita o dată în an, în noiembrie. Taxa de salubrizare este una sanitară care diferă de cea pentru evacuarea deşeurilor şi salubrizarea curţilor de locuit. Această taxă se va achita pentru întreţinerea oraşului.

Facturile respective vor fi emise de Direcția de colectare a impozitelor și taxelor locale.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri