-0.6 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Chiril Moțpan privind trimiterea cauzei penale pe interceptările ilegale în instanță: Se pare că vom afla și mai multe despre practicele kgb-iste

Must read

Comentarii recente

Ex-deputatul Chiril Moțpan, scrie în legătură cu finalizarea investigației pe cauza penală privind interceptarea unor politicieni, jurnaliști și activiști civici de către direcția 5 a MAI, desființată de Andrei Năstase:

„Iată că, după dezvăluirile publice pe care le-am făcut în 2019 privind interceptarea mai multor activiști ai Platformei DA, jurnaliști, lideri de opinie și activiști civici din Republica Moldova, astăzi am fost informat că investigația a fost finalizată și cauza penală a fost trimisă pentru examinare, după competență, în judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.”

Moțpan amintește că la 2 septembrie 2019, în urma denunțului penal semnat de el în calitate de președinte al Comisiei parlamntare securitate națională, apărare și ordine publică, Procuratura Generală a pornit cauza penală conform elementelor infracționale prevăzute de art. 177 alin. 1, prim și art. 178 alin. 2, litera a) și litera b) din Codul penal privind ”filarea și interceptarea ilegală”.

„Foștii conducători ai Ministerului de Interne subordonat lui Plahotniuc, au sărit ca arși atunci. Aveau și de ce să fie speriați: informațiile pe care le dețineam arătau că ei i-au monitorizat nu doar pe activiștii Platformei Demnitate și Adevăr și pe protestatari. În lista persoanelor monitorizate erau și jurnaliștii incomozi regimului Plahotniuc, cunoscute personalități din societatea civilă, reprezentanți ai opoziției etc. Și aceste acțiuni ilegale au continuat cel puțin încă câteva luni după evadarea lui ”El Coordonatore” din Moldova.”- scrie fostul deputat pe pagina sa de facebook.

Moțpan spune că monitorizarea și interceptarea susținătorilor Platformei DA, a jurnaliștilor și a activiștilor civici s-a desfășurat de către subdiviziunile MAI nu doar în perioada 2015-2016.

„Oamenii lui Jizdan și Cavcaliuc din Direcția a V-ea, au desfășurat asemenea acțiuni, la fel de bine, pe parcursul anilor 2017, 2018 și chiar 2019. Se pare că foarte curând, vom afla mai multe despre practicele kgb-iste, pe care instituția nu le-a abandonat până în ultimele zile ale regimului Plahotniuc.”- menționează fostul deputat.

„Mai cred că adevărații profesioniști, care își fac datoria cu cinste și demnitate în cadrul acestor structuri importante ale statului – SIS și MAI – sunt cei care nu se vor vinde politicienilor corupți și nu se vor întoarce în funcție de bătaia vântului. Practicile dezgustătoare ale regimurilor totalitare nu au ce căuta într-o democrație, cum pretinde a fi Republica Moldova. Singurul mod în care drepturile și libertățile democratice ale cetățenilor ar putea fi protejate este ca angajații SIS și MAI să nu se dedea la jocuri de urmăriri și interceptări motivate politic.Corupția, ordinele ilegale, voluntarismul nu au cum să ducă spre democrație, libertate și armonie socială, ci, din contra, nu fac decât să ne afunde și mai tare în mocirlă.”- a mai declarat Chiril Moțpan.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri