20.5 C
Chișinău
duminică, 2 octombrie, 2022

Cheianu: „Actuala guvernare e ca o gaşcă de puşcăriaşi care a evadat şi s-a instalat la putere, iar noi îi tot rugăm să plece”

Must read

Comentarii recente

foto: jurnal.md
foto: jurnal.md

„Am sentimentul că o gaşcă de puşcăriaşi a fugit din puşcărie şi s-a instalat în Guvern şi Parlament, iar noi, ca nişte oameni de treabă ce suntem, educaţi şi cu bun simţ, îi tot rugăm: oameni buni, da nu se poate, trebuie să plecaţi…” Astfel vede scenaristul şi editorialistul Constantin Cheianu situaţia actuală din Republica Moldova, când o ţară întreagă cere în mod paşnic guvernanţilor să plece de la putere.

Conducerea statului încearcă însă acum să tărăgăneze la nesfârşit evenimentele prin discuţii interminabile cu reprezentanţii protestatarilor, crearea grupurilor de lucru, a comisiilor etc.

„Stratagema lor este să ne transformăm într-un club de discuţii. E scandalos cum se comportă Streleţ. Că nu-şi dă demisia atât timp cât e susţinut de Parlament. Acest Parlament e născut dintr-o uriaşă fraudă, pentru că la alegeri n-au spus niciun cuvânt despre jaful secolului care şi au devenit toţi complici. Candu ne spune că vine un procuror DNA. Tot el spune că nu trebuie demis nimeni, că problema e în sistem. Deci totul rămâne aşa cum este, cu toţi ai lor în toate funcţiile de conducere, şi în toată mlaştina asta o să bage un procuror DNA. Mai e ceva, că el vine cu „recomandări”. Deci el aşa o să zică: „Eu v-aş recomanda să-l băgaţi pe Plahotniuc la puşcărie”. Şi ai noştri o să decidă dacă să ţină cont de recomandări. Candu, nu discuţii, ci măturat de la putere trebuiţi şi tu, şi naşul tău. O să vă stricăm noi cluburile astea de discuţii”, a menţionat Cheianu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

Despre mobilizarea fără precedent a cetăţenilor Republicii Moldova, Constantin Cheianu spune că „acest popor s-a culcat într-o noapte unul şi s-a trezit altul”.

„Eu nu recunosc aceşti oameni care rup de la ei timp, bani, pentru a schimba lucrurile în ţară. Eu n-am mai văzut aşa ceva de 25 de ani. Platforma DA a început aşa, mai timid, tatonând terenul parcă, dar lumea a sărit şi feedbackul a fost mai puternic decât ne aşteptam. Acum nu atât Platforma trage din urmă poporul, cât ea este împinsă din urmă de popor. Este un popor mult mai energic decât mi-am putut imagina”, spune editorialistul.

În context, moderatorul „Cabinetului din Umbră”, Val Butnaru, şi-a exprimat părerea că Platforma DA trebuie să acţioneze repede şi să vină cu o listă electorală formată din oameni diferiţi, profesionişti, incoruptibili, care să trezeacă încrederea societăţii. „Piaţa, lumea, poporul, nu vor aştepta mult şi vor cere ca lucrurile mai repede”, crede Val Butnaru.

De cealaltă parte, Cheianu afirmă că oamenii care au venit în PMAN sunt pregătiţi să protesteze şi cu lunile dacă va fi nevoie. „Nouă poate încă ni se pare că mergem acolo pentru câteva nopţi, dar oamenii de acolo din PMAN şi-au făcut tot lucru, au adunat roada şi au venit aici ca să reziste. Nu sunt oameni romantici ca şi noi, ci oameni care vor rezultate concrete. Platforma este acum într-o situaţie delicată, pentru că dacă nu se ridică la aşteptările oamenilor poate să asiste la propriul sfârşit. De aceea Platforma DA trebuie să menţină aprinsă flacăra asta a protestului şi schimbării”, a mai spus Constantin Cheianu.

Acum cel mai important e ca oamenii să reziste şi să nu cedeze, indiferent de metodele la care va recurge guvernarea, afirmă Cheianu. „Ei au testat poporul în tot aceşti ani şi poporul n-a prea reacţionat. Acum poporul are cu totul alt comportament şi vreau ca oamenii să înţeleagă că ceea ce fac ei e bine. Cu cât mai mult să manifestăm această demnitate! Ei (conducerea de vârf a ţării) s-au prefăcut că vor să discute cu Platforma. Acum cred că vor trece la lucruri mai urâte, la bârfe, provocări. Important este să nu ne speriem, pentru că dacă rezistăm şi-i cobatem şi acum, atunci gata, i-am terminat”, a mai declarat Constantin Cheianu.

Tot în cadrul emisiunii, politologul Igor Boţan a menţionat că avalanşa protestatară vine peste guvernanţi, aşa că ei nu au decât să caute soluţii. „Presiunile asupra guvernării trebuie să continue, avem această permanentizare pentru că nu am fost auziţi. E extraordinar, avem în Centru o comunitate care, practic, se autoadministrează. Acest gen de protest trebuie să rămână până când pas cu pas, în discuţii,ajungem cu guvernanţii ajungem la soluţii. Valul, avalanşa vine peste ei, e în interesul tuturor ca această AIE să găsească soluţii europene. Scoaterea statului din captivitate nu poate avea loc cu partide la guvernare. La început nu aveam sarcina alegerilor, dar ignorarea lor ne-a determinat”, a spus Boţan.

La rândul său, jurnalistul Chiril Moţpan, colonel în rezervă, a conchis: „Convingerea mea este că procesul este ireversibil. Mişcarea aceasta nu mai poate fi oprită. Lucrurile se aşează, începem să înţelegem ce vrem,însă nu am convingerea că trebuie să spun azi. Dar vreau să le spun oamenilor să aibă încredere, nu îi vom trăda, iar duminică vom anunţa despre proiectele Platformei”, a punctat Chiril Moţpan.

sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri