14 C
Chișinău
sâmbătă, octombrie 23, 2021

Cetățenii își iau Țara înapoi

Must read

Comentarii recente

drapelUn grup important de înalți colaboratori ai structurilor de forță ai Republicii Moldova au lansat un Apel către cetățenii Republicii Moldova privind necesitatea stringentă de a participa la Marea Adunare Națională, organizată de Platforma Civică Demnitate și Adevăr și cele mai importante segmente sociale – pensionari, studenți, medici, pedagogi, fermieri, combatanții de la Nistru, afganezii, veteranii structurilor de forță, etc.

APELUL

veteranilor organelor de drept din Republica Moldova

Stimați concetățeni!

Întreaga societate este atrasă din ce în ce mai mult în confruntări destabilizatoare. Economia este la pământ, crește rata șomajului, iar populația devine tot mai săracă. Puterea în stat este marcată de un înalt grad de corupție, incompetență și iresponsabilitate.

Procesul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană stagnează, este discreditat de către guvernanți și dezaprobat de opoziția proestică. Reformele proeuropene sunt mimate și se reduc la restructurări instituționale, epurări de cadre profesionale și înlocuiri cu personal incompetent, afiliat guvernanților. Barierele puse în calea dezvoltării economice duc la înăsprirea regimului de austeritate, majorarea impozitelor și a tarifelor la serviciile comunale. Elita politică este direct implicată în atacurile raider asupra instituțiilor bancare, în delapidările de miliarde, concesionarea abuzivă a Aeroportului Internațional Chișinău, în alte acte criminale. Organele de drept, excesiv politizate, sunt presate să servească intereselor de partid și de grup, în detrimentul drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Cu implicarea organelor de urmărire penală, au loc reglări de conturi între formațiunile politice, se pune presiune asupra persoanelor fizice şi juridice pentru a extorca mită.

În aceste condiții, majoritatea absolută a populației active părăsește țara, în căutarea unui loc de muncă peste hotare, fără perspectiva de a se întoarce la baștină. Generația tânără a fost pusă în situația în care patriotismul este un cuvânt gol de sens, iar căldura părintească doar o amintire vagă. De toate acestea, și mai mult decât cele menționate, trebuie să răspundă Coaliția de guvernare, care, pe parcursul a mai mulți ani, nu și-a onorat obligațiunile asumate față de alegători, discreditându-se completamente. Reieșind din cele menționate, noi, un grup de veterani ai organelor de drept din Republica Moldova, cerem public Parlamentului, Guvernului, organelor de drept ale statului:

Demisia necondiționată a conducătorilor Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție, Băncii Naționale, Curții Supreme de Justiție, Curții de Apel, pentru tolerarea delapidării banilor publici din sistemul bancar, înrădăcinarea corupției la nivelul de vârf al structurilor statale.

Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procuraturii, să examineze în mod transparent, cu participarea reprezentanților societății civile, situația privind exercitarea urmăririi penale și înfăptuirea justiției pe cauzele de rezonanță socială, să ia măsuri legale pentru eliberarea din funcție și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, a judecătorilor și procurorilor corupți, incompetenți.

Să fie combătute hotărât activitățile de uzurpare a puterii de stat de către finanțatorii și conducătorii de facto ai partidelor coaliției de guvernare.

Parlamentul să organizeze în regim de urgență un audit extern privind utilizarea investițiilor, creditelor, granturilor acordate pentru dezvoltarea economiei naționale și să facă publice rezultatele. Pe cazurile de delapidări ale acestor fonduri să fie intentate dosare penale, iar persoanele vinovate să fie trase la răspundere.

Crearea, în cadrul mitingului de protest din 6 septembrie, organizat de Platforma Civică ”Demnitate și Adevăr”, a Consiliului Marii Adunări Naționale, care ar întruni reprezentanți ai PCDA, ai segmentelor sociale solidarizate, personalități notorii, competente, pentru organizarea controlului popular asupra activității autorităților publice centrale și locale, a organelor de drept.

Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate, să excludă orice acțiuni care ar împiedica deplasarea cetățenilor din raioanele țării la mitingul de protest din PMAN, precum și măsurile legale pentru asigurarea dreptului constituțional al cetățenilor de a protesta pașnic, excluderea provocărilor și a tentativelor de destabilizare a ordinii publice, neadmiterea actelor de abuz în serviciu și tortură a cetățenilor.

Apelul este semnat de către:

Nicolae Ursu, avocat, ex-prim-vice procuror general, general(r)

Pavel Lutenco, ex-procuror militar, colonel (r)

Ion Leahu, Serviciul Informații și Securitate, colonel (r),

Gheorghe Amihalachioaie, avocat, ex-președinte al Uniunii Avocaților din Moldova

Victor Catan, conferențiar universitar, ex-ministru al afacerilor interne, general(r)

Alexei Roibu, ex-director al CCCEC, ex-director adjunct al SIS, ex-director general alServiciului de grăniceri, ex-ministru de interne, general de brigadă (r)

Valeriu Troenco, ex-ministru al apărării, general(r)

Vasile Dragomir, ex-viceministru de interne, comandantul Departamentului Trupelor de Carabinieri, general (r)

Anton Gămurar, ex-comandant al Brigăzii de poliție cu destinație specială ”Fulger”, general (r), decorat cu ”Ordinul Republicii”

Victor Guțuleac, dr. habilitat în drept, ex-rector al Academiei de poliție a MAI, colonel (r), decorat cu ”Ordinul Republicii”

Ion Pohilă, ex-comisar general al Comisariatului de poliție Chișinău, colonel (r)

Ion Curărari, ex-comisar general al Comisariatului de poliție Chișinău, ex-șef adjunct al Inspectoratului general de poliție, colonel (r)

Constantin Vleju, ex-comisar general al Comisariatului de poliție Chișinău, colonel (r)

Valeriu Motânga, ex-comandant al Brigăzii de poliție cu destinație specială ”Fulger” colonel (r)

Gheorghe Botnariuc, ex-șef de Direcție MAI, colonel(r)

Iacov Ivașciuc, ex-șef de Direcție MAI, colonel (r)

Oleg Artin, ex-șef de Direcție MAI, colonel (r)

Igor Paiu, ex-șef de Direcție MAI, colonel (r)

Ion Bucur, ex-șef de Direcție MAI, colonel (r)

Constantin Busuioc, ex-șef de Direcție MAI, colonel (r)

Vladimir Racu, ex-șef de DirecțieMAI, loc. colonel (r)

Ion Brâncă, ex-șef de Direcție MAI, colonel, (r)

Iurie Cohaniuc, ex-prim adjunct al comandantului Departamentului Trupelor de Carabinieri, colonel(r)

Ion Arseni, ex-comandant adjunct al Departamentului Trupelor de Carabinieri, colonel (r)

Anatol Plăcintă, ex-comandant adjunct al Departamentului Trupelor de Carabinieri, colonel (r)

Ion Ciobanu, ex-comandant adjunct al Departamentului Trupelor de Carabinieri, colonel (r)

P.S.: Lista este deschisă pentru eventuali semnatari.

Chișinău, 4 septembrie 2015

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri