9.4 C
Chișinău
luni, 26 septembrie, 2022

Centrala nucleară Zaporojie, deconectată. În cazul unui accident, norul radioacativ ar putea acoperi Republica Moldova

Must read

Comentarii recente

Oamenii de știință au publicat o nouă prognoză privind răspândirea radiațiilor în cazul unui accident la centrala nucleară Zaporojie, ținta unor atacuri neîntrerupte din partea ocupanților ruși, chiar și în prezența inspectorilor ONU.

Astfel, în cazul unui accident la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP), contaminarea radioactivă ar afecta în primul rând sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea, și apoi s-ar muta în Turcia, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova și România (est, sud-est, centru), potrivit cercetătorilor de la Centrul Hidrometeorologic Ucrainean, scrie Newsweek.

„Rezultatul simulării emisiei condiționate de la ZNPP începând cu ora 17:33 (Kiev) la 4/09/2022, care a durat 15 ore, arată că, la 4 septembrie, masele de aer pot transporta emisiile ZNPP spre sud pe teritoriul regiunilor Zaporojie și Herson și pe întregul teritoriu al Crimeii ocupate temporar.

După ce va trece deasupra Mării Negre, masele de aer vor începe să se deplaseze spre vest, pe teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Moldovei și României”, se menționează în comunicat.

Simularea deplasării maselor atmosferice, care sunt practic purtătorii produselor de emisie ale centralei Zaporojie în cazul unui accident de radiații condiționat în decurs de 72 de ore, a fost realizată pe baza unei prognoze meteorologice globale.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri