Noi proteste de amploare au avut loc duminică seară în Bucureşti şi în marile oraşe. 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au chemat românii să ceară în stradă retragerea legilor justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat”, au spus iniţiatorii protestelor. Românii s-au mobilizat și au ieșit în stradă, într-un protest mai amplu decât ultimele de acest fel din această toamnă. Evenimentul a avut însă și un moment tensionat și controversat – la București, jandarmii călare, ieșiți în număr mai mare ca de obicei, i-au intimidat pe manifestanți.

Modificările legilor justiţiei, teama că din ianuarie salariile vor scădea din pricina trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi traiul tot mai greu, de la o zi la alta, din cauza scumpirilor i-au scos din nou pe români în stradă. 45 de mii de oameni au protestat în Bucureşti şi-n marile oraşe ale ţării. A fost pentru prima oară când membrilor societăţii civile li s-au alăturat reprezentanţii marilor confederaţii sindicale.

BUCUREȘTI. „Dragnea, ai adus/ Corupția prea sus!” – 30 de mii de oameni au ieşit în stradă la Bucureşti și și-au strigat nemulțumirile. Protestatarii s-au adunat în faţa Guvernului, apoi au plecat în marş spre Palatul Parlamentului. Pe drum, însă, au existat şi tensiuni între manifestanţi şi jandarmi. Printre protestatari au fost şi politicieni.  Protestul s-a încheiat în jurul orei 22, nu înainte ca manifestanţii să cânte Deşteaptă-te Române.

Urmăriți mai jos o galerie foto cu imagini primite de la Florin Drăgușin (clic pe prima imagine pentru a le vedea pe toate celelalte):

 
Nici ţara nu s-a lăsat mai prejos. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă şi în marile oraşe din provincie, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de deciziile actualei puteri.

Peste 5.000 de oameni au protestat la SIBIU. Şi-au dat întâlnire în Piața Unirii și nu în Piața Mare, așa cum se întâmpla de obicei, pentru că în centrul orașului se desfășoară Târgul de Crăciun. După ce au scandat o oră lozinci împotriva Guvernului și a partidelor aflate la guvernare, sibienii au pornit în marș, pe principalele bulevarde din oraș. Peste 5 kilometri a străbătut mulțimea. Printre protestatari s-a numărat și Gavril Dejeu, fost ministru de interne. El spune că aceste proteste sunt justificate în fața unor măsuri nelegale, care merg împotriva sistemului democratic al țării.

CLUJ. Pentru a patra duminică la rând clujenii au ieșit în stradă. Deși a plouat mărunt întreaga seară, 4.000 de oameni au participat la protestul care a durat trei ore și jumătate. Cu pancarte şi steaguri, oamenii au plecat în marș pe principalele străzi ale orașului.

„Eu sunt pensionară, dar îmi pasă. Și am ieșit în stradă pentru că nu pot să dorm noapte pentru acești nenorociți”, declară o participantă la protest.

„Suntem în pericol de a piede esența democrației, adică vocea și reprezentarea poporului în cele două camere ale parlamentului”, a spus un alt manifestant.

3000 de oameni au protestat şi pe străzile BRAȘOVULUI.

La IAȘI, protestatarii au stat în stradă mai bine de două ore. În Piaţa Unirii s-au strâns aproximativ 2500 de oameni. Au străbătut apoi 3 kilometri prin centrul oraşului. În stradă au ieşit şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, precum şi membri ai confederaţiilor sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa.

La CRAIOVA, 1000 de oameni au protestat în Piaţa Prefecturii, iar apoi au străbătut principala arteră a municipiului.

„Rezistăm, nu plecăm. Rezistăm, nu plecăm” – 1.000 de protestatari au ieșit în stradă şi la CONSTANȚA. Oamenii s-au strâns pe platoul din fața Prefecturii. Apoi au plecat în marș până în fața sediului PSD.

Proteste au fost şi la GALAȚI. Aproape 700 de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi exprima susţinerea faţă de sistemul judiciar şi pentru a critica modificările din domeniul fiscal şi corupţia. Manifestanţii s-au adunat în centrul oraşului, în faţa Palatului Prefecturii, iar apoi au pornit în marş pe cele mai mari bulevarde din Galaţi.

La TIMIȘOARA a plouat, aşa că doar 400 de oameni au răspuns apelului de a ieşi în stradă.

Manifestanţii din ALBA IULIA l-au avut printre ei pe cunoscutul filosof Mihai Şora. Venerabilul om de cultură spune că oamenii trebuie să fie interesaţi de soarta cetăţii şi trebuie să protesteze faţă de toate lucrurile care nu le convin.

Şi la ORADEA a plouat, dar 200 de oameni şi-au strigat nemulţumirile în stradă.

„Trebuie să se înțeleagă chiar și pe vremea asta nu trebuie să le fie frică să ieșim în stradă să ne strigăm drepturile noastre și până la urmă trebuie să câștigăm”, spune un participant la miting.

Protestatarii au trecut prin faţa sediului Prefecturii și apoi s-au oprit în faţa Partidului Social Democrat.

Au mai fost mitinguri la Ploiești, Pitești, Târgu Mureș, Bacău, Baia Mare. Manifestaţii au fost şi în oraşele mai mici, precum Sighișoara, după cum dovedesc imaginile trimise de telespectatorii Digi24.

Românii au protestat şi în afara graniţelor ţării. S-au adunat la Londra, Milano, Amsterdam, Roma sau Oslo.

Sursa:digi24.ro

(34 accesari)