198672-ghetarCe e valoros, frumos, unic, nu prea este ușor de obținut. Cele mai frumoase opere de artă naturale au fost ascunse în adâncuri. Asa s-a întamplat și cu ghețarul de la Scărișoara, cea mai mare formațiune de gheață subterană din lume.

Intrarea în peșteră se face printr-un impresionant aven, care măsoară 50 de metri în adîncime și deschiderea în diametru de 60 de metri. Volumul de gheață măsoară peste 120.000 de metri cubi și are o vechime de 4000 de ani. Sub calota de 36 de metri a înghețat – pentru posteritate – milenii de istorie.

Vizitatorii susțin că priveliștea este foarte impresionantă. La prima vedere îți taie răsuflarea. Ei se miră cum s-au amenajat ghețarii, fără intervenția omului și sunt mîndri că frumusețea se află tocmai în România.

De la descoperirea peșterii Scărișoara, pe la mijlocul anilor 1800, locul a fost închis vizitatorilor. Între timp obiectivul turistic a făcut diferite căi de acces pentru curioși.

Indiferent că o vizitezi vara sau iarna, în peșteră sunt constant 0 grade. Dar nu mai simți frigul, ci doar fiorul redescoperirii unei Românii pitorești.

Sursa: a1.ro

 

 

(291 accesari)